28 nanométeres csipgyártó üzemet épít a GlobalFoundries

Milkovits Gábor, 2009. július 26. 11:30

A GlobalFoundries, az AMD tavaly leválasztott csipgyártó részlege megkezdte új, 28 nanométeres gyártástechnológiára épülő üzemének építését Amerikában, a New York állambeli Saratoga megyében.

A „Fab 2” elnevezésű gyár a tervek szerint 2012-re épül fel teljesen, de már 2011-ben megkezdi majd a termelést. A GlobalFoundries úgy számol, hogy az üzemben használt technológia három év múlva is korszerűnek számít majd, ráadásul azt ígéri, hogy igen gyorsan át fognak tudni állni a még modernebb, 22 nm-es eljárásra. A létesítményben természetesen elsősorban az AMD által tervezett CPU-kat és lapkakészleteket fognak gyártani, de a GlobalFoundries már alapításakor jelezte, hogy másoknak, például az IBM-nek, a Toshiba-nak vagy az NEC-nek is szívesen dolgozik a cég a jövőben.

A 28 nanométeres technológia a mostaniaknál nagyobb teljesítményű, kisebb energiafogyasztású és hőleadású, valamint olcsóbban gyártható lapkákat jelent. Nem véletlen, hogy igen heves a verseny a legújabb gyártási eljárások alkalmazásában; a fő rivális Intel például jövő év elején tervezi bevezetni a 32 nm-es technológiát, így a GlobalFoundries-t (és az AMD-t) igencsak szorítja az idő.

 

Kulcsszavak: AMD +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Leadec megvásárolja a FISS Automatika Kft.-t

A Leadec, a világ vezető globális szolgáltatási szakértője 2023.05.31. napjával felvásárolta a FISS Automatika Kft.-t. A Leadec az akvizícióval tovább bővíti magyarországi jelenlétét, valamint erősíti kompetenciáit az elektrotechnika és az automatizálás területén.

2023. június 6. 17:43

Jelentős mérföldkő a hazai autóiparban

Idén ünnepli 30. születésnapját a Continental Veszprémben. Az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően mára a technológiai vállalat telephelye globális piacokra dolgozik. Presztízs ügyfelek számára fejleszt, tesztel és gyárt különböző szenzorokat gépjármű-menetbiztonsági rendszerekhez, akkumulátorokhoz és az utazási kényelem növeléséhez.

2023. június 6. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39