Kínában betiltották a Windows XP-t

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 19. 07:28

Egy helyi bíróság szerint a Microsoft operációs rendszerében kínai vállalt szellemi tulajdonát használják jogtalanul, a döntés nem jogerős, de a szoftvergyártó addig is felfüggeszette a forgalmazást.

Az egyes számú középfokú népbíróság Pekingben azért mondta ki a népszerű operációs rendszer forgalmazásának tilalmát, mert szerinte a Microsoft a helyi Zhongyi Electronics vállalat fejlesztéseit és kínai fontjait úgy vette át, hogy azokért nem fizetett jogdíjat. Az ügy egészen a Windows 95-ig, vagyis az első úgynevezett modern Windows-ig datálható vissza. Ebben, és szinte az összes későbbi változatban felhasználták a Zhongyi Electronics szellemi tulajdonát képező fejlesztéseket, köztük a Windows 98-ban, 2000-ben, és végül az XP-ben. A bíróság szerint az új operációs rendszert, a Windows 7-et, és elődjét, a Vistát nem érinti az ügy, ezekben már nem szerepelnek a kérdéses kódok.

Kérdéses volt még egy Zhemga nevű termék sorsa, mely szintén a Zhongyi Electronics tulajdona, ám a bíróság szerint nem áll meg az a vád, hogy ezért a rendszerért nem, vagy nem a meghatározott módon kaptak volna fizetséget. A pekingi bíróság döntése nem jogerős, ám amíg felsőbb bírósághoz jut az ügy, a Microsoft elrendelte hosszú évek óta legnépszerűbb operációs rendszere forgalmazásának felfüggesztését Kína egész területén. Az ügy meglehetősen kínos, annak ellenére, hogy a Microsoft éppen az XP nyugdíjazásán dolgozik már mióta, és korábban a Vista, most pedig sorban következő és szellemi utódja, a Windows 7 terjesztésén munkálkodik. Az ázsiai piac azonban csábító milliárd fős méretei ellenére kemény dió, nem csupán a szoftverkalózkodás, de a gyorsan előretörő helyi fejlesztésű, az ottani igényeket gyorsabban pontosabban kiszolgáló változatok előretörése okoz fejtörést a nyugati vállalatoknak.
 

Kulcsszavak: Kína Windows XP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

2020. február 18. 14:53

Kitolták az SAP S/4HANA és az SAP Business Suite 7 verzió támogatásának határidejét

Az SAP bejelentette, hogy immár 2040 végéig vállal kötelezettséget az SAP S/4HANA terméktámogatására. Egyidejűleg azt is közzétette a vállalat, hogy 2027 végéig biztosan, 2030 végéig pedig opcionálisan biztosítja az SAP Business Suite 7 szoftver alapvető alkalmazásainak fenntartását és támogatását. A magyar nagyvállalatok körében is legnépszerűbb vállalatirányítási rendszer új verziójára való áttérés lesz a fókuszban az SAP Hungary március 24-re szervezett SAP ERP Experience 2020 konferenciáján is. 

2020. február 17. 12:17

Az e-mail használat a munkahelyen és a GDPR!

A legtöbb szervezet a mindennapi munka során az üzleti kapcsolattartásra elektronikus levelezést használ és ennek érdekében a munkatársak számára céges domain alatt postafiókot hoz létre.

2020. február 17. 10:05

Már a kisebb felhasználóknak is egyszerűen elérhető a 10G sebesség

A tajvani Zyxel Networks bejelentette új, multi-gigabites termékportfólióját, melynek célja az otthoni és SOHO felhasználók hálózati sebességének növelése. A termékcsalád tagjai az XGS1210-12 12 portos weben vezérelhető Multi-Gigabit Switch, a kétportos 2.5G-vel és kétportos 10G SFP+-al rendelkező XGS1010-12 nem-vezérelt Switch, és az XGN100C és XGN100F hálózati adapter kártyák, melyek segítségével egyszerűen 10 gigabites sebességre lehet frissíteni a meglévő PC-ket és munkaállomásokat.

2020. február 16. 12:18

Csak a tudatos nethasználattal védhetők meg a gyerekek

A szülők döntő többsége (83%-a) foglalkozik a biztonságos internethasználat témájával: a korlátozást, ellenőrzést és tiltást közel ugyanolyan arányban vetik be gyerekeiknél, mint a témáról szóló célzott közös beszélgetéseket – derül ki az Ipsos KidComm (2019) szindikált kutatásából. Ennek ellenére a gyerekek továbbra sincsenek biztonságban az online térben, ezért a Telenor játékos oktatóanyagot készített a témában – mondja a Biztonságos Internet Nap kapcsán Koren Balázs, a Telenor TudatosNet szakértője.

2020. február 11. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás