Kínában betiltották a Windows XP-t

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 19. 07:28

Egy helyi bíróság szerint a Microsoft operációs rendszerében kínai vállalt szellemi tulajdonát használják jogtalanul, a döntés nem jogerős, de a szoftvergyártó addig is felfüggeszette a forgalmazást.

Az egyes számú középfokú népbíróság Pekingben azért mondta ki a népszerű operációs rendszer forgalmazásának tilalmát, mert szerinte a Microsoft a helyi Zhongyi Electronics vállalat fejlesztéseit és kínai fontjait úgy vette át, hogy azokért nem fizetett jogdíjat. Az ügy egészen a Windows 95-ig, vagyis az első úgynevezett modern Windows-ig datálható vissza. Ebben, és szinte az összes későbbi változatban felhasználták a Zhongyi Electronics szellemi tulajdonát képező fejlesztéseket, köztük a Windows 98-ban, 2000-ben, és végül az XP-ben. A bíróság szerint az új operációs rendszert, a Windows 7-et, és elődjét, a Vistát nem érinti az ügy, ezekben már nem szerepelnek a kérdéses kódok.

Kérdéses volt még egy Zhemga nevű termék sorsa, mely szintén a Zhongyi Electronics tulajdona, ám a bíróság szerint nem áll meg az a vád, hogy ezért a rendszerért nem, vagy nem a meghatározott módon kaptak volna fizetséget. A pekingi bíróság döntése nem jogerős, ám amíg felsőbb bírósághoz jut az ügy, a Microsoft elrendelte hosszú évek óta legnépszerűbb operációs rendszere forgalmazásának felfüggesztését Kína egész területén. Az ügy meglehetősen kínos, annak ellenére, hogy a Microsoft éppen az XP nyugdíjazásán dolgozik már mióta, és korábban a Vista, most pedig sorban következő és szellemi utódja, a Windows 7 terjesztésén munkálkodik. Az ázsiai piac azonban csábító milliárd fős méretei ellenére kemény dió, nem csupán a szoftverkalózkodás, de a gyorsan előretörő helyi fejlesztésű, az ottani igényeket gyorsabban pontosabban kiszolgáló változatok előretörése okoz fejtörést a nyugati vállalatoknak.
 

Kulcsszavak: Kína Windows XP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Többféle jelszókezelésre képes a Kingston új pendrive-ja

A memóriatermékek és technológiai megoldások globális piacvezetője, a Kingston Technology Company, Inc. flash-memóriákat gyártó leányvállalata, a Kingston Digital Europe Co LLP bejelentette az IronKey Locker+ 50 (LP50) USB Flash meghajtó bevezetését. Az új termék fogyasztói szintű biztonságot kínál XTS módban, AES hardvertitkosítással és digitálisan aláírt firmware-rel a BadUSB támadások és Brute Force jelszófeltöréses támadások ellen.

2022. július 6. 09:55

Magyarok a poszt-kvantum kriptográfiában

A kvantumszámítógépek fejlődése alapvetően változtatja meg az információbiztonság-technológia világát: a kvantumszámítógépek erejével ugyanis feltörhetővé válik számos olyan titkosított információ, amely ma még megfelelően védettnek számít. Új megközelítésekre van szükség a kriptográfiában, amelyek kidolgozásában élen jár a magyar székhelyű i4p

2022. július 5. 10:02

Új Philips modell az egyszerűbb közös munka érdekében

A Philips monitors széles portfóliójához egy olyan új modell csatlakozik, amely megfelel a videohívások új sztenderdjeinek: a Philips 34E1C5600HE.

2022. június 30. 20:11

Még mindig sokan kockáztatnak nem jogtiszta szoftverekkel

A legtöbben tisztában vannak a nem jogtiszta szoftverek használatának veszélyeivel, ennek ellenére a felhasználók 30%-a még mindig nem megbízható forrásból származó programokat részesít előnyben – derül ki a Microsoft Magyarország megrendelésére készült felmérésből.

2022. június 30. 15:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24