Kínában betiltották a Windows XP-t

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 19. 07:28

Egy helyi bíróság szerint a Microsoft operációs rendszerében kínai vállalt szellemi tulajdonát használják jogtalanul, a döntés nem jogerős, de a szoftvergyártó addig is felfüggeszette a forgalmazást.

Az egyes számú középfokú népbíróság Pekingben azért mondta ki a népszerű operációs rendszer forgalmazásának tilalmát, mert szerinte a Microsoft a helyi Zhongyi Electronics vállalat fejlesztéseit és kínai fontjait úgy vette át, hogy azokért nem fizetett jogdíjat. Az ügy egészen a Windows 95-ig, vagyis az első úgynevezett modern Windows-ig datálható vissza. Ebben, és szinte az összes későbbi változatban felhasználták a Zhongyi Electronics szellemi tulajdonát képező fejlesztéseket, köztük a Windows 98-ban, 2000-ben, és végül az XP-ben. A bíróság szerint az új operációs rendszert, a Windows 7-et, és elődjét, a Vistát nem érinti az ügy, ezekben már nem szerepelnek a kérdéses kódok.

Kérdéses volt még egy Zhemga nevű termék sorsa, mely szintén a Zhongyi Electronics tulajdona, ám a bíróság szerint nem áll meg az a vád, hogy ezért a rendszerért nem, vagy nem a meghatározott módon kaptak volna fizetséget. A pekingi bíróság döntése nem jogerős, ám amíg felsőbb bírósághoz jut az ügy, a Microsoft elrendelte hosszú évek óta legnépszerűbb operációs rendszere forgalmazásának felfüggesztését Kína egész területén. Az ügy meglehetősen kínos, annak ellenére, hogy a Microsoft éppen az XP nyugdíjazásán dolgozik már mióta, és korábban a Vista, most pedig sorban következő és szellemi utódja, a Windows 7 terjesztésén munkálkodik. Az ázsiai piac azonban csábító milliárd fős méretei ellenére kemény dió, nem csupán a szoftverkalózkodás, de a gyorsan előretörő helyi fejlesztésű, az ottani igényeket gyorsabban pontosabban kiszolgáló változatok előretörése okoz fejtörést a nyugati vállalatoknak.
 

Kulcsszavak: Kína Windows XP

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar IT-fejlesztéssel elemzik az afrikai és ázsiai gyerekek kézmosási szokásait

A vezető hazai big data cég, a Starschema intelligens adatelemző rendszerét használja a seattle-i székhelyű Splash, amely világszerte közel félmillió, mélyszegénységben élő gyermek számára biztosít tiszta ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget. Az amerikai non-profit szervezet a budapesti csapat megoldása révén kap pontos képet arról, hogy tevékenysége milyen hatást gyakorol a gyermekek higiéniai szokásaira, általános egészségi állapotára és az iskolai hiányzásokra.

2019. szeptember 17. 10:12

Okosautós infotainment-rendszert mutatott be az LG

Az LG az idei Frankfurti Autószalonon (IAA) mutatja be a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform, MCVP) integráló, járművekbe szánt új LG webOS infotainment-rendszert (Auto In-Vehicle Infotainment, IVI). A webOS Auto és az MCVP kombinált erősségeinek kihasználásával az IVI sokféle információt gyűjt és továbbít többek között a vezető állapotáról, az ajtó helyzetéről vagy akár az alkalmazáshasználatról.

2019. szeptember 16. 08:18

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

A PSD2 feltételeinek is megfelel a Trident HSM védelmi megoldása

Az i4p HSM modulja egyedüli hazai fejlesztésű termékként kínál olyan szintű adatvédelmet, amely megfelel az eIDAS és a hamarosan Magyarországon is alkalmazandó PSD2 feltételeinek.

2019. szeptember 13. 08:28

Félünk elmenteni kártyaadatainkat

Rendszeresen vásárolunk az interneten, de nem egyszerűsítjük vele kellőképpen az életünket – derült ki az OTP Mobil megbízásából készült legfrissebb kutatásból. A 18-55 éves megkérdezettek közel kétharmada havonta többször is fizet online bankkártyával, ugyanakkor kártyaadataik elmentését csak annyian választanák, mint ahányan ódzkodnak tőle. Utóbbiak leginkább az adatmentés biztonságosságában kételkednek, de más okok is meghúzódnak a háttérben.

2019. szeptember 12. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás