Fejlesztések EU-támogatással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 20. 09:42

Elektronikus és digitális szolgáltatásait fejleszti, valamint olvasásnépszerűsítő programokat indít a következő több mint másfél évben csaknem 96 millió forintos uniós támogatással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).

Mint azt Sóron László főigazgató-helyettes a projekt szerdai nyitórendezvényén elmondta, a Tudásdepó-Expressz pályázaton elnyert támogatás felhasználásával egységes integrált katalógust fejlesztenek ki, amely lehetővé teszi, hogy akár mobilról vagy otthoni számítógépről kereshessen az olvasó, méghozzá a nap 24 órájában.

Középiskolásoknak, felsőoktatási intézményekben tanulóknak speciális könyvtárhasználati fogalakozásokat szerveznek, bemutatják például, hogy miként kereshetnek a Corvina-katalógusban vagy az MTI Sajtóadatbankjában. A szombaton nyitva tartó tagkönyvtárakban
családi napokat tartanak, olvasásnépszerűsítő kampányokat indítanak 2010-ben és 2011-ben a magyar kultúra napjához kapcsolódva Klikkelj az olvasásra  szlogennel, és nyári programsorozatot is szerveznek napközis táborokban a főváros támogatásával.

Speciális terv készül a veszélyeztetett - kallódó - fiatalok beilleszkedésének segítésére: a könyvtár megújuló, interaktívvá váló honlapján külön tematikus alportált fejlesztenek számukra, és a könyvtári informálódásukat segítő mentori szolgálatot is szerveznek.

A zeneoktatás és a zenei műveltség terjesztését, az interkulturális párbeszédet zenei alportál segíti majd - tette hozzá Sóron László.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára rámutatott, hogy a magyar könyvtár hatalmas lépést tett, szinte egy egész évszázadot ugrott át a XIX. századi
körülményekből a XXI. századiakba. Ez az egész kulturális intézményrendszerben egyedülálló - hangsúlyozta.

Megjegyezte: azt szokták mondani, hogy a tudás hatalom, a mostani információ-túltermelésben azonban akkor "hatalom" - esély - a tudás, ha az információ jól szegmentálva azokhoz érkezik, akik hasznosítani tudják.

Hozzátette: a különféle pályázatok közül a Tudásdepó-Expresszhez elkülönített mintegy 2 milliárd forintot jóformán az utolsó forintig elvitték a sikeres pályázók.

Ikvai-Szabó Imre, Budapest főpolgármester-helyettese azt fűzte hozzá, hogy ez fejlesztés a főváros - 90 százalékban szolgáltatás alapú - gazdaságának GDP-termelő képességét is növelni fogja.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár informatikai és szolgáltatásfejlesztési programja, amelyhez a vissza nem térítendő támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett Tudásdepó-Expressz pályázaton nyerte el az intézmény, 2009. szeptember 1-jén indult el és egészen 2011. június 30-ig tart.

Kulcsszavak: könyvtár EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

K&H: megtriplázódott a villanyautók száma Magyarországon

Látványos bővülés vár a villanyautók piacára az uniós piacokon, a tervek szerint ugyanis 2035-től várhatóan csak elektromos autókat lehet értékesíteni. Magyarországon 2020 májusa óta megháromszorozódott a tisztán elektromos személyautók száma, igaz, a teljes autóparkhoz képest még marginális az arányuk – derül ki a K&H összeállításából. A pénzintézet pedig kedvező kamatozású lízingkonstrukciót nyújt a magyar cégeknek ahhoz, hogy villanyautóval bővítsék a flottájukat, ezzel is segítve a vállalkozások kiadásainak csökkentését, lendületet adva az elektromobilizációnak.

2022. augusztus 8. 18:10

Véget ért a nagy okoszebra-szavazás

Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali alapítványa által indított és a Pearl Enterprises Kft. kivitelezésében megvalósuló SafeCross okoszebra projekt célja az volt, hogy 2022-ben egy olyan magyar város gazdagodjon okoszebrával, ahol eddig még nem volt ilyen berendezés, ám a rendőrség baleseti statisztikái szerint szükség lenne rá.

2022. augusztus 8. 16:33

600 milliós száloptikai fejlesztés az oktatási intézmények számára

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával, annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit. 

2022. augusztus 8. 14:59

Az ABB Red Dot-díjat nyert a FlexPacker ipari delta robotjáért

Az ABB ultragyors csomagolásra tervezett IRB 390 FlexPacker delta ipari robotját választották a Red Dot Product Design (Piros Pont terméktervezési) díjra; így az ABB-nek ez lesz a második olyan robotja, amely két egymást követő évben is elnyeri ezt a rangos díjat. 

2022. augusztus 8. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20