Trösztellenes szövetségi per indul az Intel ellen

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 17. 09:02

Trösztellenes pert indított az Intel ellen az amerikai szövetségi kereskedelmi felügyelet (FTC); a számítástechnikai óriáscéget azzal vádolják, hogy uralkodó piaci helyzetével visszaélve megpróbálta ellehetetleníteni lapkagyártó vetélytársait.

Az FTC szerdán közölte: a kaliforniai vállalat erőfölényét kihasználva egy évtizeden keresztül piacellenes, a verseny elfojtását és saját monopolhelyzetének megerősítését célzó taktikákat folytatott.

A felügyelet szerint az Intel módszeres küzdelmet folytatott azért, hogy megfossza riválisait a piaci hozzáféréstől; gátolta olyan kiváló versenyképes termékek forgalmát, amelyek veszélyeztették piaci helyzetét, ezzel megsértette a tisztességes verseny törvényileg védett szabályait.

"Az Intel szándékos kampányt folytatott, hogy megbénítsa a monopolhelyzetére veszélyt jelentő versenytársakat" - jelentette ki Richard Feinstein, az FTC versenyügyi hivatalának igazgatója. Közölte, elsősorban nem a pénzügyi kártérítés, hanem a káros magatartás elítélése miatt indítottak eljárást.

Az FTC - amely 24 oldalas beadványában sorolta az Intel piacellenes taktikáit - a per indítása előtt egy évig vizsgálódott az ügyben. A vállalat állítólag titokban olyan szoftverfejlesztést is folytatott, amely kimondottan a rivális chipek teljesítményének rontását célozta.

Japán, Dél-Korea és Európa trösztellenes hatóságai a korábbi években már felléptek az Intel versenyellenes magatartása ellen. Az Európai Unió májusban rekord nagyságú, csaknem másfél milliárd dolláros büntetést szabott ki a cégre, amiért illegális juttatásokkal vett rá számítógépgyártókat arra, ha csak Intel chipeket szereljenek be komputereikbe, illetve halasszák el AMD-mikroprocesszoros gépeik piacra dobását.

A piacvezető lapkagyártó - a világon az asztali számítógépek négyötöde Intel chippel működik - november közepén kiegyezett az AMD-vel. Közölte, 1,25 milliárd dollárt fizet vetélytársának, amiért cserébe az visszavonja az Intel elleni trösztellenes és szabadalmi kereseteit az Egyesült Államokban és Japánban.

A The New York Times tekintélyes liberális amerikai napilap korábban úgy fogalmazott: az Intel versenyellenes politikája nem tekinthető "amerikai útnak", ha visszaél hatalmas piaci előnyével és a versenytársak kiszorítására törekszik, megakadályozva más gyártók termékeinek fejlesztését, akkor ennek véget kell vetni.

Az Intel ugyancsak szerdán közölte: a cég tisztességesen és törvényesen versenyzett, lépései a fogyasztók javát szolgálták, az FTC perindítása pedig célt tévesztett. Az Intel szerint az FTC új versenyszabályokat akar alkotni, amelyek sértenék a fogyasztók érdekeit az innováció visszafogásával és az árak emelkedésével.

Kulcsszavak: Intel +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A képernyőn túl: immerzív internet vállalatok számára

Bár maga a metaverzum kifejezés már 1992-ben létrejött, fejlődésében az elmúlt években jelentős változás következett be. A kiterjesztett virtuális valóság mögött álló technológiák egyre megfizethetőbbek lettek, a COVID-19 világjárvány okozta kulturális változás eredményeként pedig egyre szélesebb körben lett elfogadott vélekedés, hogy a digitális világok az emberi kapcsolatok életképes helyszínei lehetnek. A vállalkozások megduplázták a virtuális világok iránti érdeklődésüket: a Deloitte adatai szerint tavaly több tízmilliárd dollárnyi kockázati tőkebefektetés érkezett ilyen területre, az elemzők 2024-re 800 milliárd dolláros piacot becsülnek.

2023. február 1. 20:06

Elismerték a Schneider Electric egyenlő fizetésekért tett erőfeszítéseit

A Világgazdasági Fórum egyik szervezete iránymutatóként nevezte meg a Schneider Electric-et a sokszínűség, egyenlőség és befogadás területén indított Globális béregyenlőségi kezdeményezéséért. A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat programja 2014-ben indult el 12 országban, kísérleti jelleggel, azóta több mint 100 országban valósult meg, és 2020 végére a vállalat dolgozóinak 99,6 százalékát érte el. 

2023. február 1. 18:33

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Continental váci gyára

Január 27-én Purgel Csaba, a Continental váci gyárának vezetője átvette a Ford Q1 díjat Carlos Capillától, a Ford európai regionális beszállítókért felelős vezetőjétől. Az autógyártó elismerését szigorú követelmények teljesítésével érdemelte ki a német technológiai vállalat váci üzeme.

2023. február 1. 11:22

Új szakember érkezik a Yettel Magyarország felsővezetésébe

Mohamed ElSayad 2023. január 31-gyel távozik a Yettel Magyarországtól, pozícióját Nemanja Zilovic tölti be a kereskedelmi divízió élén.

2023. február 1. 09:54

Az ABB E-mobility leszállította az egymilliomodik EV-töltőt

Az ABB E-mobility bejelentette, hogy leszállította az egymilliomodik elektromosjármű-töltőjét, ami a legújabb mérföldköve a vállalat azon távlati céljának, hogy az intelligens és megbízható töltési megoldások folyamatos fejlesztésével lehetővé tegye a kibocsátásmentes jövőt.

2023. január 31. 17:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46