Jogdíjak zenék és filmek letöltéséért

MTI Sajtóadatbank, 2010. január 18. 10:08

Az egy órásnál hosszabb játékfilm online videotékából történő letöltés nélküli megnézéséért (lehívásáért) legalább 18 forint jogdíjat kell fizetni, de ha a film letölthető a saját gépre, akkor 60 forint a minimális jogdíja - az oktatási és kulturális miniszter által jóváhagyott tarifákat az Artisjus a legutóbbi Hivatalos Értesítőben tette közzé.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye elsősorban a zeneművek egyedi lehívásának a szerzői jogdíjairól szól. A honlapok üzemeltetőinek fizetniük kell a feltett háttérzenéért. Például ha a honlap legfeljebb tíz, egy percnél rövidebb dalrészletet használ, akkor a fizetendő havi szerzői jogdíj 2 ezer forint. Viszont ha a műrészletek száma meghaladja az ezret, akkor a havi jogdíj már 52 ezer forint. Ha a szolgáltató reklámbevételhez is jut, akkor a felsorolt fix összegeken túl még a bevétel 10 százalékát is be kell fizetnie.

 Amennyiben egy szolgáltató komplett zenei albumhoz enged hozzáférést, de az nem tölthető le, hanem csak lehívható a saját gépre, akkor a jogdíj a felhasználó által fizetett díj 12 százaléka.
Ha ingyenes a letöltés, akkor a szolgáltató reklám- vagy szponzorációs bevételének 10 százaléka a díj, de mindenképpen fizetni kell percenként 1,20 forint jogdíjat.

 A filmeknél a hosszúság és a film jellege határozza meg a jogdíjat. Például az egy óránál hosszabb zenés filmeknél lehívásonként 27 forintot, a játékfilmeknél 18 forintot, míg az egyéb filmeknél - audiovizuális tartalmaknál - 15 forint a tarifa. Amennyiben a film le is tölthető, akkor a zenés filmeknél 90, a játékfilmeknél 60, míg az egyéb filmeknél 50 forint a jogdíj.

 A közlemény kitér arra is, ha az internet szolgáltató – az előfizetés fejében - ingyenesen teszi lehetővé bizonyos számú zeneszám letöltését. Ilyenkor a szolgáltató a zene, vagy a videoklip után - megkezdett 7 percenként - 5 forint jogdíjat köteles fizetni.
 

Kulcsszavak: Artisjus jog szerzői jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39