Fénykommunikációs szervertechnológiát vásárolt a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. április 20. 08:10

A Microsoft olyan technológiát vett a Lightfleet nevű cégtől, amellyel a szerverek összekötő kábelek és switch-ek helyett fényjelekkel kommunikálhatnak egymással.

A Lightfleet megoldása amellett, hogy praktikus módon feleslegessé teszi a vezetékek használatát, egyúttal magasabb szintre helyezi a szerver-egységek közötti kommunikációt. A hagyományos módon ugyanis bonyolult kábelrengetegre és switch-ekre van szükség ahhoz, hogy egy szerverrendszer elemeit összekapcsolják egymással, ráadásul a csomópontok számának növelésével az összeköttetés is egyre bonyolultabb lesz. Ez még az amúgy szintén fénnyel kommunikáló optikai kábelekre is igaz, a Lightfleet tükrökkel és érzékelőkkel dolgozó találmányával viszont lehetséges az, hogy az egy rendszerként működő szerverek összes eleme vagy csomópontja egyidejűleg cseréljen az összes többivel információt. A technológia azért is jelenthet áttörést, mert a nagyteljesítményű processzorokkal és memóriával dolgozó szerverrendszerekben éppen az összekötő kábelek játsszák annak a bizonyos „üvegnyaknak” a szerepét.

A Lightfleet első terméke egy 32 csomópontos pengeszerver-rendszer, amely kétmagos Intel processzorokkal és szabványos merevlemezekkel működik. A Microsoft mintegy véletlenül akadt rá a termékre és a kis cégre, és most az egyik prototípust egyelőre a redmondi Tech Labs kutatóintézetben tesztelik. A Microsoft eddig nem nyilatkozott a termékkel kapcsolatos konkrét terveiről.


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39