Fénykommunikációs szervertechnológiát vásárolt a Microsoft

Milkovits Gábor, 2010. április 20. 08:10

A Microsoft olyan technológiát vett a Lightfleet nevű cégtől, amellyel a szerverek összekötő kábelek és switch-ek helyett fényjelekkel kommunikálhatnak egymással.

A Lightfleet megoldása amellett, hogy praktikus módon feleslegessé teszi a vezetékek használatát, egyúttal magasabb szintre helyezi a szerver-egységek közötti kommunikációt. A hagyományos módon ugyanis bonyolult kábelrengetegre és switch-ekre van szükség ahhoz, hogy egy szerverrendszer elemeit összekapcsolják egymással, ráadásul a csomópontok számának növelésével az összeköttetés is egyre bonyolultabb lesz. Ez még az amúgy szintén fénnyel kommunikáló optikai kábelekre is igaz, a Lightfleet tükrökkel és érzékelőkkel dolgozó találmányával viszont lehetséges az, hogy az egy rendszerként működő szerverek összes eleme vagy csomópontja egyidejűleg cseréljen az összes többivel információt. A technológia azért is jelenthet áttörést, mert a nagyteljesítményű processzorokkal és memóriával dolgozó szerverrendszerekben éppen az összekötő kábelek játsszák annak a bizonyos „üvegnyaknak” a szerepét.

A Lightfleet első terméke egy 32 csomópontos pengeszerver-rendszer, amely kétmagos Intel processzorokkal és szabványos merevlemezekkel működik. A Microsoft mintegy véletlenül akadt rá a termékre és a kis cégre, és most az egyik prototípust egyelőre a redmondi Tech Labs kutatóintézetben tesztelik. A Microsoft eddig nem nyilatkozott a termékkel kapcsolatos konkrét terveiről.


 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38