Óránként kétezer oldalt digitalizál a robotszkenner

MTI Sajtóadatbank, 2010. április 26. 09:01

Óránként kétezer könyvoldal digitalizálására és szoftveres feldolgozására képes Magyarország első robotszkennere, amelyet a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében mutattak be az érdeklődőknek.

Az európai viszonylatban is ritkaságnak számító, osztrák gyártmányú, 15 millió forintot érő szkenner működésének lényege, hogy a számítógép által vezérelt készülék a kezelő beavatkozása nélkül automatikusan lapozva dolgozza fel a könyveket. A technológia érdekessége, hogy az értékes könyvritkaságok megóvása érdekében a digitalizálandó könyvet mindössze 80 fokos szögben kell kihajtani. Ezután a nyitott oldalakat a nyitási szögnek megfelelően üveglappal szorítják le, majd két Canon EOS 5D Mark II-es tükörreflexes fényképezőgép egyszerre fotózza le a könyv bal és jobb oldalát.

A megrendelő kérésétől függően a 300-400 dpi felbontású képeket karakterfelismerő szoftverrel is feldolgozzák és egy olyan kétrétegű PDF-fájlban tárolják, amely a fényképként megjelenített oldal mellett az adatbázisok számára is használható, kereshető szöveges
változatot is tartalmazza.

"A új szkenner elsősorban a levéltári és az olyan muzeális értékű könyvtári anyagok digitalizálását teszi lehetővé, amelyeknél fontos, hogy az alapanyag se sérüljön, ugyanis a lapra vágható kötetek digitalizálására már léteznek olyan szkennerek, amelyek az
óránkénti 5-6 ezer lapos beolvasási sebességre képesek - magyarázta Somfay Örs, az Arcanum Adatbázis Kiadó marketingigazgatója az MTI-nek.

A papíralapú könyvek digitalizálása nem csupán az értékmegőrzés miatt fontos, hanem azért is, mert egy olyan összetett, kutatók által is jól használható, kulcsszavak és különböző szempontok alapján kereshető adatbázis jöhet létre, amelyhez az interneten keresztül bárki hozzáférhet. A különböző helyi adatbázisok összekapcsolásával a vidéki levéltárak, könyvtárak anyagai is egy országosan elérhető központ részévévé válhatnak.

A Magyar Levéltári Portálon, a www.archivportal.hu oldalon több mint egymillió digitalizált dokumentum található. Ennek az Európában is egyedülálló levéltári adatbázisnak az a különlegessége, hogy összetett adatbázisokból, azaz a térképektől az MSZMP-iratokon át a
megyei közgyűlési jegyzőkönyvekig minden egyben, tudományos céllal is kereshető - hangsúlyozta Somfay Örs.

Szintén a könyvfesztiválhoz igazítva készült el az ötven legjelentősebb magyar múzeum kiadványainak digitalizálása, azaz 50 ezer kötet több mint 900 ezer oldala árpilis végétől már az interneten is elérhető lesz. Az ingyen kutatható adatbázis a www.museum.hu, illetve a www.arcanum.hu oldalon található. A 20. század elejétől kezdődően feldolgozott dokumentumok érdekessége, hogy tudományos szempontból nagyon fontosak, viszont ezek a papíralapú megyei kiadványok pénz hiányában korábban kevés helyre jutottak el.

Kulcsszavak: könyv Arcanum

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ügyfélszolgálati technológia fejlesztése a kkv-kat is versenyhelyzetbe hozhatja

Itthon is elindította felhőszolgáltatását az Avaya.  A nagyvállalatok közül már Magyarországon is sokan áthelyezték üzleti kommunikációjukat a felhőbe, de most a hazai kis- és középvállalkozásokat is versenyhelyzetbe hozhatja a világ egyik legnépszerűbb ügyfélkommunikációs felhője. Az online értékesítésben ugyanis már nem az ár az egyetlen tényező, legalább ilyen fontos szerepe van az ügyfélkiszolgálás minőségének is.

2021. október 15. 19:21

Találjuk meg együtt Magyarország legnépszerűbb játékait!

Neked mi a kedvenc játékod? Sokszor halljuk ezt a kérdést, de van erre jó válasz valójában? Van kedvenc játékunk, ha gyerekekkel vagyunk, van kedvenc játékunk, ha egyedül ütnénk el az időt, van kedvenc játékunk, ha kevés időnk van, és van megfelelő választás a hosszú téli estékre. Nem beszélve arról, hogy életkor és érdeklődési kör szerint is változik a kedvenc. Woody jó fej, de egy ideje már a padláson van, míg a kedvenc társasjáték kiemelt helyet kapott a könyvespolcon.

2021. október 15. 18:53

A Sony új szintre emeli a kiemelkedő képalkotást

A Sony bejelentette G Master kínálatának legújabb objektívjét, az FE 70-200mm F2.8 GM OSS II-t, amely kiemelkedően ötvözi a felbontást, a bokeh effektust és a Sony G Master-széria kialakításra jellemző páratlan autofókusz teljesítményt. 

2021. október 15. 17:03

A nők arányának növelését szorgalmazza az IKT szektorban a Huawei

A nők számának növelése a technológiai területeken kiemelt érdek, Magyarországon is támogatni kell a női mérnökök, műszaki végzettségűek minél nagyobb arányát az IKT ágazatban. Ezért a Huawei Technologies bejelentette, csatlakozik a Woman in Technology Hungary Egyesülethez, hogy jó példák felkeresésével, bemutatásával és képzések támogatásával tegye vonzóbbá Magyarországon a nők, lányok számára a technológiai ágazatot. A vállalat lépése különösen annak fényében jelentős, hogy az Eurostat legfrissebb adatai szerint az elmúlt tíz évben tovább csökkent - 19,6-ról 17,2 százalékra - az informatikai, műszaki végzettséggel foglalkoztatott nők aránya az EU-ban.

2021. október 15. 16:01

A digitalizációt is a klímavédelem szolgálatába állítaná Bécs

Miként tehetik a digitális szolgáltatások és eszközök klímabarátabbá a városokat? Milyen technológiai kihívásokkal jár a városok együttműködése és hálózatosodása? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a Digital Days konferencián, amelyet 2021. október 18-19-én rendeznek meg Bécsben. 

2021. október 15. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20