Nyugdíjba készül a merevlemez

Kiss Ádám Zoltán, 2010. július 10. 10:50

Az 1950-es évek technológiai újdonsága volt a merevlemez, a forgó mágneses lemezeken való adattárolás ötlete. Azóta eltelt emberöltő alatt természetesen a jó öreg winchester sokat fejlődött, nőtt a tárolóképessége, nőtt a sebessége és a megbízhatósága, csökkent az energiafogyasztása és a zaja. Az új titánnal, az SSD tárolókkal azonban már nem bírja felvenni a versenyt.

A NAND flash memória tárolókat már régóta ismerjük, hiszen az USB memóriakulcsok, SD és CF kártyák ezen az elven működnek. A nagytömegű adattárolásra azóta használhatjuk őket, mióta gyártási költségük rohamosan csökkenni kezdett. Ha egy HDD-ben kicseréljük a mozgó alkatrészeket, a fejeket és a lemezeket memóriachipekre, akkor kapjuk az SSD-t. A mozgó alkatrészek eltávolításával sok problémát is kidobtunk az ablakon. A memóriák összehasonlíthatatlanul gyorsabbak, hiszen nincs írási vagy olvasási késleltetés, így gyorsítótárra sincs szükség. A merevlemezeken az adatok elérése függ attól, hogy melyik sávban vannak és mennyire van egy file szétszórva a lemez felületén, azaz a fejnek mennyit kell ide-oda ugrálni, míg összegyűjti őket. Az SSD minden egyes memória cellája ugyanannyi, azaz szinte 0 idő alatt elérhető és kiolvasható. Ezáltal a degfregmentálás, az adatok töredezettség mentesítése is a múlté lett.

Az kétféle adattárolási, törlési és írási algoritmusai nagyban eltérnek egymástól, ezért, ha az operációs rendszer ugyanúgy kezeli a két meghajtót, akkor nem tudjuk az SSD teljes erejét kihasználni és élettartama sem lesz az igazi. A Kingston második generációs V+ tárolói már megbirkóznak ezzel a kihívással és a Microsoft Windows 7 operációs rendszer új TRIM parancsával együttműködve feloldják ez a problémát is. Az első hűha pedig akkor van, amikor a rendszer bootolása másodpercekre esik vissza. A winchester melegszik és nagy terhelés mellett nem is akárhogyan. Az SSD nem ilyen izzadós fajta, jól bírja a meleget és a hideget is, széles hőmérséklettartományban is működőképes marad, ami a HDD-ről nem mondható el. Ráadásul a rendszer hőtermeléséhez sem járul hozzá oly mértékben, mint az a nagypapa korú társa teszi.
 
Számos helyzetben jól jön, ha a háttértároló nem dobja be a törölközőt akkor sem, ha rázkódás vagy ütés éri. A noteszgépeknél pedig sokszor előfordul, hogy vonaton, repülőn vagy autóban használjuk őket, működés közben arrébb rakjuk, felemeljük és visszatesszük őket. Az új merevlemezek jól bírják ezeket a megpróbáltatásokat, de nem szeretik, az SSD-nek pedig mindegy. A mozgó alkatrészek hiánya az energiafogyasztásban is jelentkezik. Egy winchestert összehasonlítva egyetlen flash tárolóval, a memóriatároló energia megtakarítása nem olyan látványos, mintha az sok-sok egységre vetítenénk ki. A környezetünk megóvása érdekében viszont igenis számottevő, hogy az egyes PC-kben mennyi energiát fordítunk fűtésre. A HTPC-k és laptopok esetében pedig kimondottan számít, hogy mekkora étvágya van a háttértárolónknak. Ami nem mozog, az zajt sem csap. Talán nem is kell részletezni, hogyha egy PC csendben van, az milyen jó. Az SSD zajtalanul teszi a dolgát akár nappal, akár éjszaka. Összefoglalva, az új technológia gyors, zajtalan, jobban tűri a környezeti hatásokat és kevesebbet fogyaszt. Két kérdés marad csupán a megbízhatóság és az ár.

Az első SSD-khez képest már sokat fejlődött ez az új technológia is, a belső adatszervezés és a Win 7 barátságos bánásmódja révén az egyes memóriacellák egyenletes terhelést kapnak, így élettartamuk jelentősen megnövekedett, vetekszik egy HDD élettartamával. Ha egy autóba egy erős motort teszünk és telepakoljuk extrákkal, akkor a sok-sok jóért borsos árat is kell fizetnünk, mégis rajongunk egy Ferrariért vagy egy Porsche-ért. Az innováció, a sok előny, amit az SSD nyújt számos területen már most megtérülő befektetés és ahogy a piac növekszik, lassan a mainstream kategóriákban is komoly alternatíva lesz a HDD számára. Mi a különbség az egyes termékvonalak között? A Kingston E sorozat a vállalati szegmens számára készült, gyors, megbízható alternatíva a szerverekbe és SAS tárolókba adatok és programok tárolására. Az M sorozat notebookok és asztali PC-k számára készült, ha  gyorsaságra vagy a rázkódásbiztos működésre van szükségünk. A V+ sorozat a sportautó kategória, nagy teljesítménnyel és jelentős kapacitással.
 

Kulcsszavak: winchester adattárolás

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50