Megújuló közigazgatási informatika

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 14. 08:45

Mintegy 700 résztvevővel – közigazgatásban dolgozó szakemberek, a kormányzat, az IKT iparág és a civilszektor képviselői – zajlott le az első Informatika a Társadalomért Konferencia november 11-12-én Balatonfüreden.

A konferenciát Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg, aki a magyar gazdaság állapotáról tartott összefoglalója után kijelentette, a következő évtizednek az egyensúly és növekedés együttes jelenlétéről kell szólnia, és a jövő évi költségvetés kiemelt prioritásai közé tartozik a gazdaságfejlesztés, az üzleti környezet javítása. Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter a közigazgatási informatika megújításának szükségességéről beszélt, melyet a párhuzamosságok felszámolásával kell kezdeni. A miniszter kiemelte, hogy megkezdik a huszonhárom nevesített adatbázis konszolidációját is, hogy a jövőben egységes közigazgatási mechanizmusban működtethessék ezeket.

Dr. Nyitrai Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára elmondta, soha ilyen széles körű egyeztetés nem előzte meg a kormányzati infokommunikációs stratégia előkészítését, a Digitális Magyarország Program vitairatához mintegy száz szervezet és szakmai szereplő észrevétele érkezett be. Az államtitkár előadásában egyebek mellett a hálózatok konszolidációjának szükségességét emelte ki, melyet a Kopint-Datorg Zrt. és a létrehozás előtt álló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség valósít majd meg. Nyitrai Zsolt a vállalkozások számára is szolgált jó hírrel: az EKOP-ból 53, az  ÁROP-ból pedig 19 milliárd forintnyi pályázati pénzt fordítanak az elektronikus közigazgatás és az állam megreformálására.
Vetési Iván, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatás korszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa elmondta, a területi közigazgatás átalakítása komoly feladatot ró a kormányzatra, és a közigazgatás megújítása nem képzelhető el az informatikai infrastruktúra megújítása nélkül.

Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában elhangzott, hogy az információbiztonság a nemzetbiztonság meghatározó tényezője, ezért a nemzeti stratégiák, NATO és EU dokumentumok különös hangsúlyt fektetnek az információs fenyegetések elleni védelemre, a kritikus infrastruktúrák megóvására. A technológia rohamos fejlődésének korában új feladat a korszerű, biztonságos informatikai infrastruktúra kialakítása és a kormányzati információs rendszerek védelme.

A két napos konferencián több előadás és kerekasztal-beszélgetés is tárgyalta a közigazgatás megújulását, a konklúzió minden esetben azonos volt: a költséghatékony, rugalmas és ügyfélbarát közigazgatásban az infokommunikációs megoldásoknak meghatározó szerepe van. A konferencia szervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gazdaság minden ágazatának képviselő és az önkormányzatok is hasznos információkhoz jussanak a rendezvényen. A résztvevők számos előadáson és eszmecserén vehettek részt, ahol az informatika és a gazdaságfejlesztés, az egészségügy, az oktatás és kultúra, vagy a vidékfejlesztés kapcsolatát, együttműködési lehetőségeit tárgyalhatták meg.
 

Kulcsszavak: konferencia e-government

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hangprojektor, mélynyomó és szatellit hangszóró a 2022-es Fidelio kínálatban

A Philips Sound három új modellt mutat be, melyek a 2022. második félévétől elérhető Fidelio fókuszú AV platform első termékei. Az új prémium hangsugárzó, mélynyomó és szatellit hangszóró kivitelében egyesíti a Fidelio teljesítményét, a prémium anygahasználatot, és a koherens családi dizájnt. Mindezt együtt kínálja a muti-room, többcsatornás, kiváló minőségű audio streaminghez. 

2022. január 27. 20:03

Leginkább mobilról olvasunk híreket

A 15 és 40 év közöttiek közel száz százaléka netezik, azonban a 75 év felettiek közül kevesen – derül ki egy új dokumentumból, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa fogadott el e heti ülésén. A grémium több vidéki rádiós pályázatnál is eredményt hirdetett. 

2022. január 27. 18:11

A digitalizáció segítségével válnak akadálymentessé az írott szövegek

Látássérülteken segít egy szövegeket hangfájlokká konvertáló, magyar fejlesztésű program. A Dramatizált Elektronikus könyvszerkesztő és Hangoskönyv konvertáló (DEX) szoftver az Informatika a Látássérültekért Alapítvány legújabb innovációja.  Az előző verzióhoz képest a mostani fejlesztés képes a könyveket és egyéb papíralapú dokumentumokat, illetve szöveget tartalmazó képfájlokat és PDF állományok tartalmait felolvasható elektronikus fájl formátumba alakítani. A szoftver legfrissebb, 3.0-ás verziójának fejlesztéséhez a szervezet a 2020-as Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást a Digitális Esélyegyenlőség kategória első helyezettjeként. A szoftver az INFOALAP weboldaláról ingyenesen tölthető le. 

2022. január 27. 16:37

Innováció az építőipari beruházások tervezésében

A Paulinyi & Partners Digital Solutions Kft. egyedi projektjével a tervezés teljes időtartamában képes segíteni a tervezők és a beruházó munkáját. A beruházás előkészítés és tervezéssegítő szolgáltatás fő célja a hatékonyságnövelés és a projektdöntések támogatása.

2022. január 27. 14:58

A Check Point Software 2022-es biztonsági jelentése

Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta 2022-es biztonsági jelentését, mely bemutatja az általuk 2021 során tapasztalt legfontosabb támadási vektorokat és technikákat, kezdve az év eleji SolarWinds támadással, mely a kifinomultság és terjedés egy egészen új szintjét jelentette, egészen a decemberi Apache Log4j sérülékenységet kihasználó támadásokig

2022. január 27. 13:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új elnökséget választott az IAB Hungary

2022. január 21. 16:55

Ez a három újdonság határozza meg az online marketinget 2022-ben

2022. január 18. 15:29

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58