Megújuló közigazgatási informatika

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 14. 08:45

Mintegy 700 résztvevővel – közigazgatásban dolgozó szakemberek, a kormányzat, az IKT iparág és a civilszektor képviselői – zajlott le az első Informatika a Társadalomért Konferencia november 11-12-én Balatonfüreden.

A konferenciát Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyitotta meg, aki a magyar gazdaság állapotáról tartott összefoglalója után kijelentette, a következő évtizednek az egyensúly és növekedés együttes jelenlétéről kell szólnia, és a jövő évi költségvetés kiemelt prioritásai közé tartozik a gazdaságfejlesztés, az üzleti környezet javítása. Dr. Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter a közigazgatási informatika megújításának szükségességéről beszélt, melyet a párhuzamosságok felszámolásával kell kezdeni. A miniszter kiemelte, hogy megkezdik a huszonhárom nevesített adatbázis konszolidációját is, hogy a jövőben egységes közigazgatási mechanizmusban működtethessék ezeket.

Dr. Nyitrai Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára elmondta, soha ilyen széles körű egyeztetés nem előzte meg a kormányzati infokommunikációs stratégia előkészítését, a Digitális Magyarország Program vitairatához mintegy száz szervezet és szakmai szereplő észrevétele érkezett be. Az államtitkár előadásában egyebek mellett a hálózatok konszolidációjának szükségességét emelte ki, melyet a Kopint-Datorg Zrt. és a létrehozás előtt álló Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség valósít majd meg. Nyitrai Zsolt a vállalkozások számára is szolgált jó hírrel: az EKOP-ból 53, az  ÁROP-ból pedig 19 milliárd forintnyi pályázati pénzt fordítanak az elektronikus közigazgatás és az állam megreformálására.
Vetési Iván, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatás korszerűsítéséért felelős miniszteri biztosa elmondta, a területi közigazgatás átalakítása komoly feladatot ró a kormányzatra, és a közigazgatás megújítása nem képzelhető el az informatikai infrastruktúra megújítása nélkül.

Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában elhangzott, hogy az információbiztonság a nemzetbiztonság meghatározó tényezője, ezért a nemzeti stratégiák, NATO és EU dokumentumok különös hangsúlyt fektetnek az információs fenyegetések elleni védelemre, a kritikus infrastruktúrák megóvására. A technológia rohamos fejlődésének korában új feladat a korszerű, biztonságos informatikai infrastruktúra kialakítása és a kormányzati információs rendszerek védelme.

A két napos konferencián több előadás és kerekasztal-beszélgetés is tárgyalta a közigazgatás megújulását, a konklúzió minden esetben azonos volt: a költséghatékony, rugalmas és ügyfélbarát közigazgatásban az infokommunikációs megoldásoknak meghatározó szerepe van. A konferencia szervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a gazdaság minden ágazatának képviselő és az önkormányzatok is hasznos információkhoz jussanak a rendezvényen. A résztvevők számos előadáson és eszmecserén vehettek részt, ahol az informatika és a gazdaságfejlesztés, az egészségügy, az oktatás és kultúra, vagy a vidékfejlesztés kapcsolatát, együttműködési lehetőségeit tárgyalhatták meg.
 

Kulcsszavak: konferencia e-government

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra lehet pályázni az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre

A Magyar Innovációs Szövetség 2019. október 21-én, az ELTE-n, 29. alkalommal hirdette meg középiskolások számára, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az M5 Csatorna közreműködésével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alapból.

2019. október 23. 10:29

Merre tart a Machine to Machine (M2M) technológia?

2001-ben a GPRS technológia nyitotta meg a kaput a gépek közötti kommunikáció, azaz az M2M megoldások értelmes alkalmazása előtt. Mára milliós nagyságrendben kommunikálnak gépek egymás között a magyarországi mobilhálózatokon. Az M2M megoldásokra mind üzleti mind lakossági oldalon erősödik az igény, az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok pedig a 2001-es induláshoz hasonló mérföldkövet jelenthetnek az M2M megoldások elterjedésében. A felhasználási trendeket a nagy gyártók – mint például a Google vagy az Amazon – platformjaival való kompatibilitás határozhatja meg.

2019. október 23. 09:11

Cél a káros digitális tartalmak csökkentése

A mai napon ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság.

2019. október 22. 18:19

A Samsung európai felmérése rámutat a telefontöltés társadalmi szerepének átalakulására

A mobiltelefonok ma már sokkal többet jelentenek a felhasználók számára egyszerű kommunikációs eszköznél. A Samsung nemzetközi kutatása alapján az európai emberek erősen kötődnek a készülékükhöz és tartanak akkumulátorának lemerülésétől. Ilyen helyzetben a válaszadók 35 százaléka a pénznél is jobban örülne a felajánlott töltésnek.  

2019. október 22. 15:02

A Dyntell lett a régió leggyorsabban fejlődő magyar technológiai cége

A 18 ország 50 vállalkozását tartalmazó Deloitte Technology Fast 50 versenyen az előkelő hatodik helyet szerezte meg a debreceni székhelyű Dyntell, amely üzleti szoftver fejlesztőjeként egy év alatt 2537 százalékos növekedést ért el. 

2019. október 22. 11:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37
online sportfogadás