1,3 milliárd dolláros rekord kártérítést fizet az SAP az Oracle-nek

Kiss Ádám Zoltán, 2010. november 24. 18:34

A rekordösszegű ítélet egy kusza, vállalatok közötti adatlopási ügyben született meg, az SAP eredetileg csupán 40 milliós kártérítéssel kiegyezett volna.

A két cég között akkor robbant ki a botrány, amikor a német SAP TomorrowNow részlegéről kiderült, hogy szoftvereket és adatállományokat töltött le az Oracle-től. Az összefonódás úgy volt lehetséges, hogy a TomorrowNow alacsony áron biztosított támogatás szolgáltatást a JD Edwards és a PeopleSoft ügyfeleinek - ezeket a cégeket akkor vásárolta meg az Oracle, amikor az SAP felvásárolta a TomorrowNow-t, még 2005-ben. Jóllehet az SAP soha nem tagadta az adatlopás tényét, kijelentették, hogy nem tudtak arról, mi folyik a frissen szerzett vállalatrésznél.

Az esküdtszéket ez a jelek szerint nem hatotta meg, sőt a bírság igen nagy összegűre, 1,3 milliárd dollárosra sikerült. Az Oracle is elégedett lehet, mert bár eredetileg az SAP által felajánlott 40 millió dollár helyett 1,7 milliárd dollár követeltek, mégis büszkén jelentették ki az ítélethirdetés után, hogy „az adatlopás miatt valaha megítélt legnagyobb összeget" kapták. Az SAP azonban érthető módon korántsem ilyen lelkes, bejelentették, hogy minden lehetséges jogi eszközt átgondolnak az ítélet megváltoztatására. Ha mindez nem lenne elég bonyodalom, tovább gerjeszti a feszültségeket, hogy a Hewlett Packard új vezetője alig egy hónapja éppen az a Leo Apotheker lett, aki a kérdéses időszakban az SAP főnöke volt, és ezért az Oracle már a HP-t is támadta.

 

Kulcsszavak: Oracle jog SAP

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Marad vagy múlik az online kereskedelem térhódítása?

Az elmúlt években elképesztő mértékű átalakuláson ment keresztül az e-kereskedelem, nem csak Magyarországon, de szerte a világban. A Covid okozta korlátozások, lezárások kényszerűen megváltoztatták a fogyasztási szokásokat, a személyes vásárlási alkalmak jelentősen visszaestek, egyik napról a másikra megnőtt az igény az online jelenlétre. Mások mellett erről is szó lesz május 11-én, a magyar e-kereskedelem napján, melynek apropójából hamarosan összegyűlnek a szektor fontos szereplői.

2023. március 28. 20:16

Új tőkealap létrehozását jelentette be a Schneider Electric

Világszinten közel 800 millió, Afrika Szaharától délre eső részén pedig több mint félmilliárd ember nem jut hozzá elektromos áramhoz, ami jelentős mértékben akadályozza a térség fejlődését. A Schneider Electric az elefántcsontparti Abidjanban tartott nemzetközi fórumon egy új befektetési alap létrehozását jelentette be, illetve olyan megoldásokat mutatott be, amelyek könnyebbé tehetik az energiához való hozzáférést Afrikában is. A társaság saját fenntarthatósági céljainak részeként arra készül, hogy 2025-re 50 millió embert juttat világszerte tiszta és megbízható energiához.

2023. március 28. 18:43

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Informatikai Innovációs Díjban részesült a MÁV-START és a MÁV Szolgáltató Központ

A 31. Magyar Innovációs Nagydíjon informatikai innovációs díjjal jutalmazták a MÁV-START-ot és a MÁV Szolgáltató Központot a START Europa nemzetközi jegyértékesítési rendszer digitális átalakításáért. Az elismerést Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Garamvölgyi Erzsébet, a MÁV Szolgáltató Központ stratégiai projektvezetője vette át ma az Országházban, az Innováció 2023 rendezvény keretén belül tartott átadási ünnepségen.

2023. március 27. 18:39

Nyíregyházán nyit új irodát a Work Force

Folytatja hazai terjeszkedését Észak-Kelet Magyarországon a Work Force, a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó vállalat Nyíregyházán nyitja meg legújabb, kilencedik irodáját. Az új központ létrehozását indokolta, hogy a társaság már megállapodást kötött a városban működő egyik jelentős foglalkoztatóval, és további partnerségeket tervez a régióban működő cégekkel a jövőben, hogy akár több száz munkavállalóval is segítse a térség munkaerőpiaci helyzetét.

2023. március 27. 17:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08