Kuba saját online enciklopédiát indított

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 20. 11:03

Létrehozta Kuba saját online enciklopédiáját, amely működésében a Wikipediára emlékeztet, célja pedig az, hogy a havannai vezetés nézeteinek megfelelően mutassa be a világot és a történelmet.

Az Egyesült Államok például "korunk birodalmaként" és "minden idők legerősebb országaként" szerepel a megfelelő szócikkben. Az EcuRed (www.ecured.cu) portál nemrégiben került a világhálóra. Aki eddig rákattintott, megtudhatta, hogy a működtetők célja "mindenre kiterjedő tudást teremteni és terjeszteni mindenki számára." A felhasználók maguk is módosíthatják a szócikkeket – az EcuRed illetékeseinek előzetes jóváhagyásával.

 "A portál alapelve a tudás felhalmozása és bővítése, demokratizálása. Nem haszonelven működik, a gyarmatosítás ellenzőjének objektív nézőpontját képviseli" - szögezik le a szerkesztők.

 Ez a gyakorlatban jól követhető az Egyesült Államokról szóló fejezetben. Megtudni belőle, hogy Washington üzleti érdekeit és monopóliumra való törekvését szem előtt tartva "erővel ragadott el területeket és természeti kincseket más országoktól. A bolygónkon termelt energia 25 százalékát fogyasztja el, és gazdagsága ellenére lakosságának több mint egyharmada nem rendelkezik egészségbiztosítással".

 Az amerikai-kubai kapcsolatokról többek között az olvasható, hogy az amerikai vezetők régtől fogva úgy tekintenek Kubára, mint "csodálatos gyümölcsre, amely előbb-utóbb az ölükbe hullik".

 Az EcuRedben részletes életrajz olvasható Fidel Castróról, amelyben a szerzők megemlítik azt is, hogy mivel foglalkozik ma, miután betegsége miatt át 2006-ban át kellett adnia az ország vezetését öccsének, Raul Castrónak. "Ma ír, és részt vesz az eszmék világméretű harcában. Erkölcsi tekintélyével befolyásolja a Forradalom fontos stratégiai döntéseit" - közli a portál.

 Raul Castróról, aki hivatalosan 2008-ban vette át bátyjától az elnöki tisztséget, az oldal látogatói a következő meghatározást olvashatják: "Forradalmi harcos, politikai vezető, államférfi és katonai parancsnok, aki komoly hozzájárulást nyújtott azokhoz a küzdelmekhez, amelyeket a kubai nép folytatott szuverenitása és függetlensége védelmében".

 A Raul Castro által a szocialista modell korszerűsítésére idén bevezetett gazdasági reformokról, amelyekről vitát nyitottak a hatóságok, még nem tesz említést az EcuRed. Egy idei hivatalos felmérés szerint a 11,2 millió lakosú Karib-tengeri szigetországban mintegy 1,6 millió személynek van internet-hozzáférése.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

40 százalékkal többen jelentkeznek egy állásra most, mint tavaly ilyenkor

Magyarország piacvezető állásportálján a meghirdetett pozíciókra átlagosan 40 százalékkal többen jelentkeztek 2020 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. A legnagyobb érdeklődés a szakmunka, az értékesítés, a fizikai munka és az adminisztrációs állások iránt volt, míg a meghirdetett állások számában a cégvezetői, az építőipari és az egészségügyi munkák területén volt növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki a Profession.hu harmadik negyedéves jelentéséből.

2020. október 20. 13:46

Népszerű alkalmazásoknak álcázza magát az új, Androidon terjedő kémprogram

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll. Az ESET által észlelt Android/SpyC23.A nevű új kémprogram a korábbi verziókat fejleszti tovább, kiszélesített kémtevékenységgel, új lopakodó funkciókkal és megújított C&C kommunikációval. Egyik terjeszkedési útvonala az Android hamisított alkalmazásáruházán keresztül vezet: a felhasználók átverése érdekében olyan jól ismert üzenetküldő appoknak álcázza magát, mint a Threema vagy a Telegram.

2020. október 20. 12:22

Fejlesztőközpontot hozott létre Magyarországon a Huawei

Egy kutatás-fejlesztési központtal bővíti tovább magyarországi beruházásait a Huawei Technologies – jelentették be a vállalat 15 éves magyarországi és 20 éves európai jelenlétének évfordulóján rendezett ünnepségen. Az új K+F központ fókuszában a mesterséges intelligencia, a képfeldolgozási és jeltovábbítási technológiák, valamint a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek állnak. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, a Huawei az első kínai vállalat, amellyel Magyarország stratégiai megállapodást kötött hét évvel ezelőtt, a beruházásokban eddig is aktív Huawei infrastruktúrájára pedig nagymértékben támaszkodnak a magyar telekommunikációs piac szereplői. 

2020. október 20. 11:00

Egyedülálló programot indít a Telekom HR szakembereknek

A hazai telekommunikációs szektor legvonzóbb munkahelyének választott*  Magyar Telekom HR szakembereinek vezetésével, valamint a HRFEST-tel partnerségben indul november végén a Telekom egyedülálló programja. A Power of People elnevezésű, több hónapon keresztül tartó, a HR szakma minden szegmensét felölelő workshop-sorozatra november 9-ig lehet jelentkezni.

2020. október 20. 09:45

Jó ügyeket szolgáló, innovatív technológiák fejlesztését támogatja a HONOR

A Honor nemzetközi technológiai márka támogatja olyan innovatív megoldások kidolgozását, amelyek korunk társadalmi-környezeti kihívásainak kezelését segítik elő. A Tech for Good fejlesztések ösztönzése érdekében a márka szakmai partnerként kapcsolódott be egy népszerű nemzetközi kezdeményezésbe, a Red Bull Basement versenybe, melynek keretében a Honor egyetemi hallgatóknak nyújt támogatást ötleteik megvalósításához. Az október 25-i nevezési határidőig a diákok pályázhatnak a Honor Team címre is, amelynek nyertese jelentős szakmai és tárgyi segítséget kap az általa tervezett applikáció fejlesztése során. Ezen felül a kész alkalmazás a Honor jóvoltából globális szinten is elérhető lesz.

2020. október 19. 19:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás