Kuba saját online enciklopédiát indított

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 20. 11:03

Létrehozta Kuba saját online enciklopédiáját, amely működésében a Wikipediára emlékeztet, célja pedig az, hogy a havannai vezetés nézeteinek megfelelően mutassa be a világot és a történelmet.

Az Egyesült Államok például "korunk birodalmaként" és "minden idők legerősebb országaként" szerepel a megfelelő szócikkben. Az EcuRed (www.ecured.cu) portál nemrégiben került a világhálóra. Aki eddig rákattintott, megtudhatta, hogy a működtetők célja "mindenre kiterjedő tudást teremteni és terjeszteni mindenki számára." A felhasználók maguk is módosíthatják a szócikkeket – az EcuRed illetékeseinek előzetes jóváhagyásával.

 "A portál alapelve a tudás felhalmozása és bővítése, demokratizálása. Nem haszonelven működik, a gyarmatosítás ellenzőjének objektív nézőpontját képviseli" - szögezik le a szerkesztők.

 Ez a gyakorlatban jól követhető az Egyesült Államokról szóló fejezetben. Megtudni belőle, hogy Washington üzleti érdekeit és monopóliumra való törekvését szem előtt tartva "erővel ragadott el területeket és természeti kincseket más országoktól. A bolygónkon termelt energia 25 százalékát fogyasztja el, és gazdagsága ellenére lakosságának több mint egyharmada nem rendelkezik egészségbiztosítással".

 Az amerikai-kubai kapcsolatokról többek között az olvasható, hogy az amerikai vezetők régtől fogva úgy tekintenek Kubára, mint "csodálatos gyümölcsre, amely előbb-utóbb az ölükbe hullik".

 Az EcuRedben részletes életrajz olvasható Fidel Castróról, amelyben a szerzők megemlítik azt is, hogy mivel foglalkozik ma, miután betegsége miatt át 2006-ban át kellett adnia az ország vezetését öccsének, Raul Castrónak. "Ma ír, és részt vesz az eszmék világméretű harcában. Erkölcsi tekintélyével befolyásolja a Forradalom fontos stratégiai döntéseit" - közli a portál.

 Raul Castróról, aki hivatalosan 2008-ban vette át bátyjától az elnöki tisztséget, az oldal látogatói a következő meghatározást olvashatják: "Forradalmi harcos, politikai vezető, államférfi és katonai parancsnok, aki komoly hozzájárulást nyújtott azokhoz a küzdelmekhez, amelyeket a kubai nép folytatott szuverenitása és függetlensége védelmében".

 A Raul Castro által a szocialista modell korszerűsítésére idén bevezetett gazdasági reformokról, amelyekről vitát nyitottak a hatóságok, még nem tesz említést az EcuRed. Egy idei hivatalos felmérés szerint a 11,2 millió lakosú Karib-tengeri szigetországban mintegy 1,6 millió személynek van internet-hozzáférése.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telt ház volt a DExpón

Több mint hatezer középiskolás volt kíváncsi a Debreceni Egyetem legnagyobb beiskolázási rendezvényére november 23-án és 24-én. Az idei az első év, amikor mobilapplikáció is segítette a látogatókat, hogy eligazodjanak az intézmény képzési kínálatát bemutató programok és helyszínek között.

2022. november 28. 20:06

A Markforged bemutatta új, szimulációs szoftvermegoldását

A kompozit és fém 3D nyomtatókat gyártó Markforged új, szimulációs funkciókat mutatott be, amelyek a nyomtatás előkészítő szoftverbe épülve teszik lehetővé a folyamatos szálerősítéssel nyomtatott kompozitok szilárdságtani méretezését. A szimuláció bárki számára ingyenesen tesztelhető 2023 áprilisáig, utána várhatóan előfizetéses szolgáltatásként vehető majd igénybe.

2022. november 28. 18:34

Robotokkal a fenntartható jövőért: kihirdették a Vodafone ötletpályázatának nyerteseit

November 26-án, a Vodafone új székházában rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Skool szakmai közreműködésével a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! ötletpályázat döntőjét, ahol a 10 legjobb ötlettel pályázó csapat szakmai mentorok segítségével valósíthatta meg fenntarthatósági problémára reflektáló robotötletét. A három legmagasabb pontszámot elérő robot szálló por koncentrációt mér, hallássérült gyerekeknek tolmácsol és köztereket segít tisztán tartani.

2022. november 28. 16:55

Kell tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra.

2022. november 28. 15:18

A DHL Express 2022-ben is elnyerte a Great Place to Work díjat

A DHL Express, a világ vezető logisztikai vállalataként egymást követő második évben nyerte el globálisan a világ legjobb munkahelye, azaz a Great Place to Work (GPTW) díjat, az eredményt a Fortune Magazin tette közzé éves listáján.

2022. november 28. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20