A Watson ereiben "Linux vér" folyt

forrás Prim Online, 2011. február 20. 11:03

A Watson – egy IBM által kifejlesztett szuperszámítógép – a „Jeopardy!” című, a magyarországi „Mindent vagy semmit” vetélkedőhöz hasonló televíziós kvízműsorban mutatta be képességeit a két korábbi bajnok, Ken Jennings és Brad Rutter ellen. Az összecsapás egy kétnapos bajnokság keretében zajlott, amelyet február 14. és 16. között sugároztak. A játék a Watson győzelmével zárult, az egymillió dolláros főnyereményt jótékony célra ajánlotta fel az IBM.

A több mint 200 millió, információkkal teli digitális oldalt tartalmazó, és több mint 80 teraflopos számítási teljesítményű digitális „aggyal” rendelkező Watson a mély analízis és a nagy feldolgozási sebesség kombinációját alkalmazta, így tudta értelmezni a régóta futó játékban alkalmazott, különféle asszociációs készségeket igénylő kérdéseket.

Az IBM SUSE Linux Enterprise Server 11 rendszeren futó DeepQA szoftvere, valamint a 10 rackszekrényt megtöltő IBM Power 750 kiszolgáló biztosította a „Jeopardy!” kvízműsor résztvevői ellen szükséges teljesítményt. A POWER7 platform jól ismert nagy teljesítményéről, jelentős kapacitásáról, és közel lineáris skálázhatóságáról. A legújabb SPEC mérési eredmények alapján a SUSE Linux Enterprise Server a leggyorsabb operációs rendszer az IBM POWER7 rendszereken, így egyértelmű választás volt a Watson IBM DeepQA szoftverének futtatásához is.

A Novell mérnökei 1993 óta jelentős mértékben hozzájárultak a Linux kernel és a kernellel kapcsolatos teljesítménynövelési technológiák fejlesztéséhez és finomhangolásához. A fejlett memóriakezelés, az új processzortámogatás, a többmagos processzorok esetében egyedülálló teljesítmény, a Native POSIX Thread Library (NPTL), valamint a fejlett többutas és I/O megoldások előnyeinek köszönhetően a SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszer a legjobb választás nagyteljesítményű számítógépes rendszerek számára. Teljesítmény és skálázhatóság tekintetében is túlszárnyalja a konkurens rendszereket a nagyméretű kiszolgáló-telepítések, az ipari szabványoknak megfelelő blade és hagyományos kiszolgálók, közepes méretű rendszerek és csúcskategóriás mainframe rendszerek területén.

„Az, hogy Watson megjelent a Jeopardy! kvízműsorban, jelentős esemény a Linux történetében, és igazán fontos mérföldkő az IBM és a Novell 20 éves műszaki partneri kapcsolatában is” – mondta Markus Rex, a Novell nyílt forráskódú platformokra épülő megoldásokért felelős részlegének alelnöke és vezérigazgatója. „A SUSE Linux Enterprise platform nagy teljesítményét, kifinomultságát és sokoldalúságát bizonyítja az a tény is, hogy a Watson kitűnő eredménnyel tudta felvenni a versenyt az emberi ellenfelekkel.”

A Watson bemutatkozása a „Jeopardy!” kvízműsorban újabb bizonyíték arra, hogy milyen előnyökkel bírnak a Linux rendszerek nagyteljesítményű számítógépes környezetekben. Hosszú ideje a Linux-alapú operációs rendszereket tartják a legjobb megoldásnak a világ leggyorsabb és legösszetettebb számítógépes környezeteihez. A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listában szereplő rendszerek közül 459 Linux operációs rendszert használ, a 10 legjobb gép közül pedig haton SUSE Linux Enterprise, vagy egy arra épülő operációs rendszer fut.

Kulcsszavak: Linux Novell IBM

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Siemens infrastruktúrán tölti kibocsátásmentes elektromos buszait Ausztrália

A Custom Denning, Ausztrália egyik vezető buszgyártója, a Siemens elektromos busztöltő állomásait és digitális pályaudvar-felügyeleti megoldását választotta hazai tervezésű és gyártású Element e-buszaihoz.

2021. október 23. 12:13

Megerősítették a Magyar Telekom BBB+ hitelminősítését stabil kilátással

A Scope Ratings GmbH a hitelminősítés éves felülvizsgálata eredményeként megerősítette a Magyar Telekom BBB+ kibocsátói hitelkockázati besorolását, amelyhez stabil kilátás tartozik, valamint a nem alárendelt, nem biztosított adósságához tartozó BBB+ minősítést egyaránt.

2021. október 22. 16:59

Az ABB 2021 harmadik negyedévének eredményei

Az erős kereslet és a szállítói lánc korlátai jelentős hatást gyakoroltak az ABB 2021 harmadik negyedévének árbevételére.

2021. október 22. 15:37

Növényekből is lehet műanyag

Tisztán kőolajszármazék-alapú erőforrások mellett növények felhasználásával részben helyettesíthetők a műanyagok, ami nagyban hozzájárulhat a fenntartható fejlődéshez. Ezt a területet kutatja dr. Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa, aki elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját.

2021. október 22. 14:03

Ötödik a Samsung a Best Global Brands listáján

A Samsung 74,6 milliárd dolláros értékkel, az ötödik helyen szerepel az Interbrand száz céget bemutató Best Global Brands listáján. A vállalat a tavalyi, 2020-as eredményekhez képest 20 százalékos növekedést mutatott, így megerősítette pozícióját a világ legjobb 5 márkája között. 

2021. október 21. 20:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20