Fel kell gyorsítani a közmédia tartalmainak internetes elérhetőségét

MTI Sajtóadatbank, 2011. február 28. 10:11

Minél előbb elérhetőnek kell lennie a közmédia tartalmainak interneten - mondta a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke szombaton Bécsben az MTI-nek.

Fel kell gyorsítani azt a folyamatot, hogy szélessávú interneten a rádió, a televízió és a távirati iroda információi egyaránt elérhetőek legyenek a határon túli és a szórványban élő magyarok számára - mondta Balogh László.

 A kuratórium elnöke az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége (Kaláka-Club) meghívására tartott előadást a médiatörvényről mintegy ötven érdeklődő előtt. A hallgatóság kérdésére elmondta, a jelenlegi elképzelések szerint a jövőben egy műholdra helyeznék át mind a négy közszolgálati tévécsatorna adását.

 Jelenleg még a tavaszi és nyári műsorstruktúra tervezése zajlik, valószínűleg őszre, szeptember-októberre várható érzékelhető megújulás a közszolgálati médiumok műsoraiban - mondta Balogh László az MTI kérdésére. Hozzátette, hogy nagyon nagy eredményt vár az MTI által gondozott internetes platformtól. Mint elmondta, bécsi vendéglátói is megfogalmazták, hogy nem jut el hozzájuk a tartalom. Ennek okai között említette a digitális átállást, a műholdas vétel hiányosságait és a kábelszolgáltatóknál hiányzó magyar tartalmakat.

 A hirado.hu látogatottsága folyamatosan nő - mondta. "Valljuk be, a technikai fejlődés is abba az irányba tart, hogy internetes rádiók, televíziók legyenek, és jobb erre előbb felkészülni, mint később" - tette hozzá.

 Kijelentette, maximálisan támogatja Belénessy Csabának az MTI vezérigazgatójának a törekvését, hogy minél szélesebb körben legyenek ingyenesek a hírügynökség hírei. Mint mondta, úgy tapasztalta, ez az ausztriai magyarok számára is nagyon fontos.

 Balogh László nem kívánt érdemben nyilatkozni a Népszabadság értesülésével kapcsolatban, amely szerint a közmédia szakszervezetei bíróságon támadták meg a közös hírcentrum kialakítását, mert álláspontjuk szerint a médiaszolgáltatási alap a munka törvénykönyvével ellentétben nem egyeztette a szakszervezetekkel a dolgozók nagyobb csoportját érintő intézkedést. "A Közszolgálati Közalapítványhoz az egyes közmédiumok tartoznak, a médiaszolgáltatási alap nem" - mutatott rá Balogh László. Hangsúlyozta azt is, hogy nem ismeri a kereset tartalmát. Kijelentette, hogy véleménye szerint a hírcentrummal kapcsolatban az MTI mindent megtett, amit jogilag meg kellett tennie.

 A Népszabadság szombati számában írt arról, hogy az átalakítás miatt a négy közszolgálati médiumban működő tíz szakszervezet a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult. Keresetükben azt írják, hogy a médiaszolgáltatási alap mulasztást, jogsértést követett el, mert a munka törvénykönyvének előírásaival ellentétben az alap munkavállalóit érintő rendelkezésekről sem az üzemi tanácsokat, sem a szakszervezeteket, sem a munkavállalókat nem tájékoztatta. Az alap és az MTI szerint semmi olyan nem történt, ami egyeztetést igényelt volna.

Kulcsszavak: média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

NMHH: 11 százalékkal csökkentek az internetárak tavaly

2018-ban 11 százalékkal mérséklődtek az internetszolgáltatások és ennél kisebb mértékben a mobilhang-előfizetések árai, elsősorban az internetáfa-csökkentés hatására – ezek a legfontosabb megállapításai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb elemzésének, amely a távközlési szolgáltatások árait és piaci kínálatát vizsgálta. A dokumentumból kiderül az is: a kínált szolgáltatások köre folyamatosan változik, a konstrukciók több mint fele csak kevesebb mint egy év óta igényelhető. 

2019. május 7. 16:35

A Magyar Telekom az egész országban gigabites hálózati képességet biztosítana

Az elmúlt évek intenzív hálózatfejlesztésének eredményeképpen mára több mint 3,5 millió olyan vezetékes elérést biztosít a Telekom hálózata, ahol legalább 30 Mbps sebességgel internetezhetnek az ügyfelek. Ebből egymillió elérés esetén már gigabites sebességet biztosító optikai hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére, akik itt akár a - lakossági piacon ma elérhető legnagyobb - 2 Gbps sebességű*  otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik.

2019. április 9. 14:11

Telekom Wifi Extra: az intelligens wifi rendszer

Extragyors és megbízható net az otthon minden pontján – ezt ígéri a Telekom azoknak, akik a magyar piacon egyedülálló, korszerű otthoni hálózatmenedzselő rendszert, a Telekom WiFi Extrát választják otthoni internetszolgáltatásuk mellé. A vadonatúj megoldás újabb lépés a vezetéknélküli otthon felé, hiszen nem csak a wifi-lefedettséget terjeszti ki a lakáson belül, hanem segítségével az IPTV vevőegységet is fúrás és kábelezés nélkül lehet elhelyezni az otthonokban. Ráadásul a Telekom által kínált konstrukció minimálisra csökkenti a vásárlók kockázatát.

2019. március 11. 18:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás