A számítógépes szoftverlopások értéke 2010-ben megközelítette a 24,5 milliárd forintot Magyarországon

forrás Prim Online, 2011. május 16. 11:50

A Magyarországon a személyi számítógépekre jogosulatlanul telepített szoftverek értéke 2010-ben elérte a 131 millió dollárt (24,5 milliárd forint). Az év során a PC-kre telepített szoftverek 41 százaléka illegális kalózmásolat volt – állapította meg a Business Software Alliance (BSA) 2010-es globális szoftverkalózkodásról szóló felmérése.

Ez a tanulmány a BSA globális szoftverkalózkodásról szóló nyolcadik felmérése, amelyet az IDC-vel együttműködésben folytatott. A kutatás 116 ország és régió adatait dolgozta fel. Az idei felmérés egy új szemponttal is bővült, ugyanis az Ipsos Public Affairs közvélemény-kutatást végzett a PC-felhasználók körében a szoftverkalózkodással kapcsolatos alapvető társadalmi attitűdökről és jellemző magatartási formákról.

A közvéleménykutatás eredményei szerint a szellemi tulajdonjog védelmét sokan támogatják: 10-ből 7 válaszadó úgy nyilatkozott, hogy szerinte a technológia fejlődése érdekében fizetni kell a szoftvergyártók termékeiért. Meglepő módon a szellemi tulajdon védelmének támogatottsága általában véve azokban az országokban volt a legmagasabb, ahol magas volt a szoftverkalózok száma.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a válaszadók szerint a licenszelt szoftver jobb, biztonságosabb és megbízhatóbb, mint a kalózmásolat. Viszont számos PC-felhasználó nem tudja megkülönböztetni, hogy a szoftverbeszerzés mely formája legális vagy illegális (például egyetlen licenc használható-e a több számítógéphez vagy a fájlmegosztó hálózatokról letöltött verziók legálisak-e).

A tanulmány további eredményei:

  • Európában a lopott szoftverek kereskedelmi értéke megközelítette a 13,5 milliárd dollárt. Globális szinten a szoftverkalózkodás értéke 59 milliárd dollárt tett ki, ami majdnem duplája a 2003-as értéknek.
  • A 2010-es tanulmányban szereplő 116 régió felében minimum 62 százalékos volt a szoftverkalózkodás mértéke, míg az átlagos nemzetközi szint 42 százalék.
  • A szoftverkalózkodás területén a fejlődő gazdaságok tettek szert vezető szerepre. Ezekben az országokban a kalózkodás szintje 2,5-szer magasabb, mint a fejlett területeken, és az itteni kalózmásolatok kereskedelmi értéke (31,9 milliárd dollár) a teljes nemzetközi szint több mint felét teszi ki.
  • A legális szoftver leggyakrabban hangsúlyozott előnye a műszaki támogatás (88 %) és a hackerek, kártékony szoftverek elleni védelem (81 %).
  • Az illegális szoftverhasználat egyik gyakori módja, ha több számítógépre telepítik a csak egyetlen számítógépre telepíthető szoftvereket.
  • A PC-felhasználók többsége világszerte és hazánkban is úgy gondolja, hogy a szellemi tulajdonjog védelme érzékelhető gazdasági előnyökkel jár: nemzetközi szinten a válaszadók 59 százaléka véli úgy, hogy a szellemi tulajdon védelme jó hatással van a helyi gazdaságra, Magyarországon pedig a válaszadók 61 százaléka szerint a munkahelyteremtésben is fontos szerepet játszik.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50