Véget érhet a kínai kiskereskedők online lázadása

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 19. 11:19

A legnagyobb kínai webáruház, a Taobao Mall új tervvel állt elő miután több tízezer kiskereskedő kezdett "online zavargásokba" a cég honlapján, mivel a webáruház a múlt héten radikális díjemelést jelentett be.

A Taobao Mall, az Alibaba Csoport e-kereskedelmi óriás vállalatokat a fogyasztókkal közvetlenül összekötő (B2C) ága a legjobban teljesítő kisvállalkozásoknak kedvezményeket ígér valamint türelmi időt biztosít díjainak megemelése előtt. 
 
A legnagyobb kínai webáruház óriási felháborodást keltett a múlt heti bejelentésével, miszerint a honlapján boltott nyitott kereskedőknek - üzleteik nagyságától függően - a következő évtől a jelenlegi díjak öt-tízszeresét kell majd megfizetniük. A terv szerint 2012-től az éves szolgáltatási díj a jelenlegi 6 ezer jüan (205 ezer forint) helyett 30-60 ezer jüanre (1-2 millió forint), a kötelező fix összegű letét pedig a mostani 10 ezer jüanről (342 ezer forint) 100-150 ezer jüanre (3,4 millió - 5,1 millió forint) emelkedik. A honlapnak jelenleg több mint 400 ezer regisztrált felhasználója van, több mint 50 ezer üzlet és 70 ezer márka képviselteti magát.     A bejelentés sokkolta a kiskereskedőket, akik úgy fogalmaztak: az intézkedéssel a Taobao Mall a kis- és közepes üzlettel rendelkező felhasználóktól akar megszabadulni. A dühös eladók a hét második felében több mint 40 ezer fő részvételével "online zavargásokba" kezdtek, a nagyobb márkák értékelésének lerontásával adtak hangot elégedetlenségüknek.
 
A vitát vasárnapra a kereskedelmi minisztérium is megelégelte, a Taobao Mallt a panaszok meghallgatására, a kereskedőket pedig legális eszközök használatára sürgette. A webáruház rögtön válaszolt is a központi felszólításra: Jack Ma, az Alibaba Csoport vezérigazgatója a hét elején már a díjak felülvizsgálatáról és a kisvállalkozásoknak nyújtott pénzügyi segélyről beszélt. A módosítások szerint az öt-tízszeresére emelkedő szolgáltatási díjak bevezetése előtt a pozitív felhasználói visszajelzéseket kapó vállalatok kilenc hónapos türelmi időt kapnak, a legjobb besorolást kapó cégek számára pedig - egy bizonyos volumenű termék értékesítése esetén - az egész éves díjat visszautalják. Az eladóknak a fix összegű illetéknek csupán a felét kell majd megfizetniük, a fennmaradó részt a Taobao Mall állja. 
 
Jack Ma emellett egy 1,8 milliárd jüanes (61,5 milliárd forint) befektetési alap felállítását is bejelentette, melyet a kis- és közepes kereskedők termékeik és szolgáltatásaik fejlesztésére, színvonaluk emelésére használhatnak. Az Alibaba Csoport további 500 millió jüant (17 milliárd forint) egy garanciaalap felállítására különít majd el, hogy a kisméretű online vállalkozások hitelfelvételét segítse, 300 millió jüant (10,2 millió forint) pedig technikai támogatásra és promócióra költ.    
 
Az online kiskereskedők legrosszabb vásárlói visszajelzéseket jegyző rétege - mintegy 1000-1500 vállalat - továbbra is elégedetlen, mikroblogokon és internetes fórumokon háborog. További változtatások ugyanakkor nem valószínűek, a Taobao Mall ugyanis a módosítással éppen a kereskedelmi szolgáltatás minőségének javítását, aktívabb és komolyabb kereskedelemet ösztönzését tűzte ki célul.
Kulcsszavak: online vásárlás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobilalkalmazással segíti az újságírókat a TASZ

Állandóan, azonnal elérhető jogi segítséget nyújt újságíróknak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új mobiltelefonos alkalmazása. A Sajtóapp olyan helyzetekre ad választ, amelyekkel rendszeresen szembesülnek az újságírók és a szerkesztőségek munkájuk során. Az alkalmazás a Holland Királyság magyarországi nagykövetségének támogatásával készült.

2019. december 12. 13:57

Évértékelő: Már komolyan veszik a vállalatok a digitalizációt

2019. év markáns változásokat hozott az üzleti élet digitalizációjában. Az omnichannel módszertanon működő digitális platformok alkalmazása jelentősen átalakította a tartalomstratégiát a pénzügyi szolgáltatói, az egészségügyi, a kormányzati, az elektronikus kereskedelmi, illetve a telekommunikációs szektorban. Az év második felében pedig már a gyártási szektor is felfigyelt a digitális platformok nyújtotta előnyökre. A számítási felhő és a Software as a Service (Saas) kombinációja még sok kérdést felvet ugyan, de egyre népszerűbb megoldásnak tűnik a hibrid vállalati környezet kialakítása. 2020-ban mindezek a trendek erősödnek tovább és egészülnek ki a B2B szegmens újabb elvárásaival, foglalja össze Balogh Zsolt, a nyílt forráskódú, digitális élményplatform-keretrendszert fejlesztő Liferay Hungary ügyvezetője.

2019. december 12. 11:35

Mi fel vagyunk készülve a GDPR-ra – avagy a tévedések vígjátéka

Egy cég vezetőjével vitatkoztam minap – mesélte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi partnere – arról, hogy mit is kell csinálni azzal a dokumentációval, amit a GDPR felkészülés során elkészítettek.

2019. december 12. 10:14

Különleges fejlesztéssel hódíthatnak az MI-megoldások

Új szintre emeli a nagy mennyiségű adat feldolgozását, a mesterségesintelligencia-alkalmazások és a gépi tanulás használatát a Schneider Electric és partnerei által bejelentett fejlesztés. Az első, kereskedelmi forgalomban is elérhető, integrált, folyadékhűtéses szerverszekrény azon túl, hogy támogatja a nagy számításigényű feladatok elvégzését, hatékony energiafelhasználást is biztosít.

2019. december 12. 09:08

Felveszik a versenyt a programozóiskolák diákjai a diplomás szoftverfejlesztőkkel

2019-ben hatodszor rendezték meg a Loxon Java Challenge programozóversenyt, amelyben idén is a legnevesebb magyar egyetemek hallgatói, továbbá hazai szoftverfejlesztő bootcampek csapatai, valamint tapasztalt informatikusok mérték össze programozói tudásukat a gyakorlatban. Az összesen három fordulóból álló bajnokság háromfős csapatainak Java programozási feladatokat kellett teljesíteniük, a programnyelv parancsainak ismerete mellett azonban a résztvevők probléma-megoldási készségét is felmérte a verseny.  

2019. december 11. 18:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás