CCE - avagy távgondoskodás feledékeny idős embereknek

Mallász Judit, 2011. november 11. 14:33

Egy távfelülgyeletet lehetővé tévő mintalakást rendeztek be egy laboratóriumban, és ezt mutatták be ma a Műegyetemen a CCE - Távgondoskodás feledékeny idős embereknek című - európai uniós projekt keretében. A projekt célja a feledékeny idős emberek tevékenységének követésére alkalmas infokommunikációs megoldások kidolgozása és tesztelése. A 2009 júliusától 2012 júniusáig futó, 3,46 millió euró költségvetésű CCE projektben egy angol, holland, német és magyar tagokból álló konzorcium dolgozik. Magyarországot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) részéről az Egészségipari Mérnöki Tudásközpont, valamint a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék képviseli. További hazai résztvevő az Innomed Zrt., valamint a Magyar Otthonápolási és Hospice Egyesület. 

Ugye milyen egyszerű volt felmenőink élete, amikor reggel csak kipillantottak az ablakból, és a közelben lakó szüleik házából felszálló füstöt látva megnyugodhattak? A füst ugyanis azt jelezte, hogy az idősek begyújtottak, elindult napi életük, minden rendben van tehát. Ma egész más világban élünk, a családtagok jellemzően nagy távolságban vannak egymástól, így nem figyelhetik a füstöt. Szerencsére azonban a technika segítségünkre siet. Különösen fontos ez ma, a társadalom öregedése idején, amikor egyre több idős ember él egyedül. Megdöbbentő adat, hogy csupán az Alzheimer-betegségben szenvedők száma Magyarországon meghaladja a 160 ezret, és akkor még nem beszéltünk azokról az idős emberekről, akik más, szív- és érrendszeri, mozgásszervi vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek, és ezért tevékenységeik követése, terápiájuk támogatása feltétlenül ajánlott.

 

Világszerte és Magyarországon is számos kutató-fejlesztő műhelyben folyik a munka annak érdekében, hogy minél több, az infokommunikáció legfrissebb eredményeit is felhasználó megoldás szülessen. Magától értetődő, hogy a fejlesztők alapvetően saját meglátásaikra, meglévő műszaki tudásukra tudnak támaszkodni. Ez azonban sokszor nem elég. A gyakorlatban is jól használható termékeket csak úgy lehet kialakítani, ha a műhelymunkába a többi érintettet, tehát a majdani felhasználókat, gyártókat és szolgáltatókat is bevonjuk. Ezt a feladatot vállalta fel az eVITA Nemzeti Technológiai Platform, illetve ennek jegyében kerül sor arra a bemutatóra, amelynek keretében a Budapesti Műszaki Egyetemen kialakított laborlakásban egy hálózatba kötött szenzorokon alapuló, a távközlési hálózat és az internet adta lehetőségeket kihasználó rendszert mutatunk be működés közben.

 

Természetesen a kutatás-fejlesztés soha nem öncélú. A CCE projekt – több más hazai és európai projekttel egyetemben – csak a kezdeti lépés ahhoz, hogy a kifejlesztett prototípusok termékké váljanak, megteremtve a technológiai alapját a piacon értékesíthető szolgáltatásoknak. Az elkövetkező idő nagy kihívását tehát a gyártók, a szolgáltatók, illetve a jól működő üzleti modell megtalálása jelenti.

Kulcsszavak: távfelügyelet kutatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15