Online tolmácsszolgálat segíthet a nyelvi nehézségeken az osztrák kórházakban

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 26. 07:34

Internetes tolmácsszolgálatot építenek ki osztrák kórházakban, hogy a németül nem vagy nem jól beszélő, valamint a jelnyelvet használó betegek ne szenvedjenek hátrányt az ellátásban.

A kommunikáció nagyon fontos a megfelelő orvosi kezeléshez. Ha a beteg nem tudja elmondani, hogy pontosan mi a panasza, vagy nem érti meg a kapott tájékoztatást, az súlyos egészségi következményekkel is járhat - hangzott el a hétfői ismertetésén. 

Elsősorban bevándorló lakosok, de a hallás- és a látássérült páciensek orvosi ellátását is javítani akarják a videotolmács program révén. Jelenleg hivatásos tolmács helyett gyakran családtagok tolmácsolnak beteg és orvos között, vagy valaki a kórház dolgozói közül, aki beszéli a beteg nyelvét. Az ilyen esetek során azonban nem ritkán előfordul, hogy fontos információk nem jutnak el az orvoshoz. "Felmerül a kérdés, hogy ki a felelős, ha elveszik az információ" - mutatott rá Gerhard Aigner, az egészségügyi minisztérium betegjogi osztályának vezetője az osztrák rádiónak.
 
Ausztriában 1,1 millió első-, illetve második generációs bevándorló él. A németek után a törökök és a volt Jugoszlávia területéről érkezettek alkotják a legnagyobb csoportot.
 
A program a tervek szerint 2013-ban indul, először csak kísérleti jelleggel. A rendelőket webkamera segítségével kötik össze egy tolmácsközponttal. A kétéves tesztidőszakban török, szerb, horvát és bosnyák nyelvű, valamint jelnyelven történő tolmácsolást biztosítanak. A betegek jogainak védelmében a beszélgetéseket nem rögzítik és a tolmácsoknak titoktartást kell vállalniuk.
 
A tesztidőszak alatt az országban húsz baleseti osztályon, illetve háziorvosi rendelőben lesz elérhető a videotolmács szolgáltatás.
 
A program költsége kórházanként évente 51 ezer euró (mintegy 15 millió forint). A kiadásokat a kórházak, az egészségügyi minisztérium és a Bécsi Orvosetikai Intézet közösen állja.
Kulcsszavak: egészségügy

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Autót is vezethetsz a HONOR szemkövető funkciójával!

A HONOR legújabb, mesterséges intelligencia hajtotta szemkövető funkciójával úgy is vezethetsz autót, hogy nem ül benne senki.

2024. február 22. 20:28

Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!

Az elmúlt évben elinflálódott a cégvagyonok értéke is. A hazai kkv-k vagyonuk értékének több mint 40 %-át veszítették el. Sokat tanultunk belőle! A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!” című hibrid konferenciájának előadói sok megoldást mutatnak a cégvagyon bevédésére, biztonságba helyezésére és befektetésére.

2024. február 22. 19:10

Stabilan tartja második helyét a legtöbb tévét értékesítők listáján a Hisense

Több mint 25,9 millió eladott készülékkel, 2023-ban is a második helyet foglalta el a Hisense a legtöbb tévét értékesítő gyártók globális listáján. A vállalat a magyar piacon is jelentős bővüléssel zárta a tavalyi évet: több mint 38 ezer tévékészüléket adott el, így 29 százalékkal növelte a tévéeladásokat az előző évhez képest. A globális eladásnövekedésnek köszönhetően a Hisense az egyetlen márka a top 5-ös listán, amely az elmúlt hat évben folyamatosan növelte eladásait az észak-amerikai és európai piacokon.

2024. február 22. 17:43

A magyar fejlesztésű Chameleon Smart Home segít a hotelek okosításában is

A Smart Hotel Solution Zrt., a rendszerfüggetlen okosotthon-szakértő Chameleon Smart Home stratégiai partnere bemutatta a kifejezetten szállodák számára fejlesztett, okosotthonnal kombinált komplex szállodaüzemeltető rendszert. A Hotelify okoshotel-applikáció, amely az App Store és a Google Play felületein is elérhető, lefedi a szállodai tartózkodás teljes folyamatát a foglalástól a távozásig. A Hotelify segíti a vendégeket, hogy mobiltelefonjukon keresztül elérjék a szállodák szolgáltatását, az üzemeltetőket pedig abban támogatja, hogy komoly digitalizációt és hatékonyságnövelést hajthassanak végre a költséghatékonyabb és professzionálisabb hotelüzemeltetés érdekében.

2024. február 22. 16:04

Az LG három hónapig ingyenes Apple TV+ hozzáférést kínál okostévéin

Három hónapos ingyenes Apple TV+ hozzáférést kínál az LG okostévék tulajdonosainak az LG Electronics (LG). Az ajánlat 93 országban*, köztük Magyarországon is érvényes 2024. február 6-tól 2024. április 30-ig az új Apple TV+ felhasználók számára.**  Az ingyenes próbaidőszak a 2018-as, vagy későbbi gyártású 4K és 8K LG okostévéken, az Apple TV alkalmazáson belül érhető el. 

2024. február 22. 14:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07