Kibertámadás-elhárító különleges osztagot állított fel a tokiói rendőrség

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 2. 12:40

A japán kormányzati szerveket ért internetes támadások számának növekedése miatt kibertámadás-elhárító különleges osztagot hozott létre a tokiói rendőrség kedden, és az országos rendőr-főkapitányság is hasonló egységeket készül alakítani - jelentette az NHK japán televízió.

Az osztag feladata, hogy megvédje a japán kormányzat és az üzleti élet központjának számító főváros kulcsfontosságú infrastruktúráját az egyre szaporodó kibertámadásoktól. Az egység többek között a kormányzati szervek, a védelmi iparban érdekelt cégek, valamint a japán energiaszolgáltatók védelmére összpontosít majd. A tokiói rendőrség reményei szerint az osztag megalakításával idén fordulópontot vehet a kiberbűnözés elleni harc, amelyben eddig az internetes támadások elkövetői állnak nyerésre. Az országos rendőr-főkapitányság 12 további regionális központban készül létrehozni hasonló egységeket, amelyekben összesen 140, magáncégektől felvett, a kibervédelemben való jártasságuk mellett angolul, kínaiul, koreaiul és oroszul jól értő szakembereket fognak alkalmazni.
 

Az elmúlt két évben a japán parlament, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, a pénzügyminisztérium, a földművelési, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium, az űrhivatal, valamint számos japán diplomáciai képviselet számítógépeiről loptak el bizalmas adatokat az interneten keresztül. Emellett több, a védelmi iparban érdekelt cég, köztük a Mitsubishi Heavy Industries, az IHI és a Kawasaki Heavy Industries is internetes támadások céltáblájává vált.
 

A támadások száma különösen tavaly ősszel, a Kína és Japán közti szigetvita elmérgesedésekor ugrott meg. A japán hatóságok szerint az internetes adatlopások mögött elsősorban Peking állhat, miközben egy amerikai cég a közelmúltban azzal vádolta meg a kínai hadsereget, hogy kiterjedt internetes kémtevékenységet folytat. A Japánnal szemben ellenséges Észak-Koreát is hasonló vádak érték a napokban, miután több dél-koreai cég szervereit bénították meg a kommunista országból érkező támadások.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ingyenesen letölthető közösségimédia-kisokost adott ki a Neumann Társaság

Már a lájkolást is tanulni lehet: a Neumann Társaság ingyenesen elérhetővé tette nemrég bevezetett új, a közösségi média tudatos használatát célzó ECDL vizsgamoduljának alapjául szolgáló ismereteket tartalmazó kisokosát. A pdf formátumban letölthető kiadvány tíz, manapság népszerű közösségi szolgáltatás működésébe enged betekintést a Facebooktól a podcastokig. 

2019. október 19. 10:46

Közel félszáz szakképzési centrumban segíti az oktatást 3D nyomtató

A hazai szakképzés alapját jelentő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó 44 db szakképzési centrumnak, egy hazai és EU-s forrást egyaránt tartalmazó pályázati projektnek köszönhetően lehetősége van egy úgynevezett Digitális Közösségi Alkotólabor létesítésére, ahol a tanulók megismerhetik számos digitális tárgyalkotási technológia alapjait. Ezek között szerepel a 3D tervezés és nyomtatás is, és örömteli, hogy a centrumok jelentős része, a világszínvonalú, teljes egészében magyar mérnökök által fejlesztett CraftBot 3D nyomtatókat választotta. 

2019. október 18. 17:06

A startupok jelentős része már prototípussal is rendelkezik

11 startuppal bővül Magyarország vezető nagyvállalati inkubátora, a Start it @K&H inkubációs program így 25 startuppal folytatja tovább működését. A startup világ fejlődése egyértelmű, hiszen a mostani csapatok komplex megoldásokkal, jellemzően már prototípussal érkeztek, így az inkubátorprogram is egyre inkább az akceleráció irányába mozdul el. Az újonnan bekerült csapatok többek között online orvosi tanácsadásra, tudatos hulladékmentes életmódra, vízválság elleni küzdelemre, és a város legjobb cukrásztermékeinek összegyűjtésére kínálnak megoldást.

2019. október 18. 15:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás