A NASA „őrlángra teszi” a Curiosity-t

Czipperer Dia, 2013. április 5. 11:24

Semmi különös nem történik, nem iktatják ki a rovert, vagy hasonlók, csupán a Föld-Mars jelenlegi állása miatt kicsit egyedül marad. De mit is jelent ez valójában?

Egy rövid időre magára hagyják a Curiosity rovert a Marson, amelynek az oka nem más, mint hogy egy olyan időszak vette kezdetét, amikor a Nap gátolja a Föld-Mars átviteli jeleket. Vagyis a Nap útban van.

 

Ez azt jelenti, hogy minden 26. hónapban, miközben a Föld és a Mars a Nap körül kering, a két bolygó a Nap két ellentétes oldalára kerül, így a kommunikáció kettőjük között könnyen megszakadhat.

 

Ez a periódus általában négy hétig tart. Már sok hasznos tapasztalattal rendelkeznek az ilyen időszakokról, de valójában mindegyik egy picit más. Chris Potts, a NASA misszió menedzsere hozzátette:„A legnagyobb különbség jelenleg, hogy a Curiosity a Marson van.”

 

Azért nem hagyják teljesen, hogy a rover kiessen a gyakorlatból. Annak érdekében, hogy ez az egy hónap is hasznosan teljen, a NASA szakemberei a rovernek utasításokat adtak, mit kell csinálnia, amely ezekben a hetekben lefoglalja majd.

 

Mire újra kapcsolatba kerül a földi irányítókkal, akár 12 GB-nyi adatot is felhalmozhat a rover. A Curiositiy-vel történő kommunikációt már fel is függesztették április 4-én, és várhatóan május 1-jén áll majd vissza minden a régi kerékvágásba.

 

Nézz meg egy videót arról,mi történne, ha a Nap blokkolná a jeleket!

 

 

Forrás: CNET.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59