A mérnökök javítható telefonokat szeretnének

Czipperer Dia, 2013. április 23. 14:25

Napjainkban az angolul 3 zöld jelszóként aposztrofált csökkentés, újrahasznosítás és újrafelhasználás (reduce, reuse, recycle) mellett még egy „R” a képbe került, vagyis a repair, javíthatóság.

Az IEEE (a mérnökök szakmai szervezete) hivatalos nyilatkozatában fejtette ki, hogy szerintük a környezettudatossághoz az is hozzátartozik, hogy az elektronikai eszközök javíthatók legyenek, és ez az, ami a gyártóknak elsősorban szem előtt kellene tartaniuk.

 

 

Nem csoda, hogy mindez képbe került: nem csak a Föld napja hívta életre ezt az igényt, hanem az egyre növekvő telefonforgalom. Ebben az évben több mint 1,7 milliárd készülék landol majd a kereskedőknél. Az IEEE szerint akár 40%-kal is csökkenthetők a készülékek környezeti hatásai, ha meghosszabbítják a telefonok élettartamát – és ehhez mindössze néhány tervezési változás szükséges.

 

Ma már a telefonok egyre kisebbek és kecsesebbek, a gyártók pedig egyre több figyelmet fordítanak a dizájnra, zártabb anyagokat és mintákat használnak, ezáltal sok telefon javíthatatlanná válik.

 

Kyle Wiens, az IEEE tagja és az iFixit vezérigazgatója szerint az egyszerűbb megoldások sokszor hasznosabbak: például egy levehető hátlap, vagy ragasztás helyett csavarok használata könnyebb hozzáférést biztosít azokhoz az alkatrészekhez, amelyek jobban törnek (pl. kijelző): Ezek a változtatások sokban hozzájárulnának a készülékek javíthatóságához.

 

Persze akadnak azért „javítóbarát” készülékek, mint például a Samsung Galaxy S4. Ellenpéldaként pedig ott van a már korábban ismertetett HTC One, melynek szétszedése az iFixit csapatának is komoly fejtörést okozott.

 

Forrás: Mashable.com

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden, amit érdemes tudni a HONOR Magic5 széria kijelzőtechnológiájáról

A fejlett kijelzőtechnológiák terén végzett, átfogó kutatás és fejlesztés (K+F) figyelemre méltó eredménye a HONOR Magic5 sorozat, amely a Magic5 Lite és a Magic5 Pro készülékeket foglalja magába. Az innováció és a csúcstechnológia iránti rendíthetetlen elkötelezettségével a HONOR a Magic5 sorozatával ismét új mércét állított fel a mobiltelefonok kijelzőjének iparágában.

2023. március 21. 18:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48