A mérnökök javítható telefonokat szeretnének

Czipperer Dia, 2013. április 23. 14:25

Napjainkban az angolul 3 zöld jelszóként aposztrofált csökkentés, újrahasznosítás és újrafelhasználás (reduce, reuse, recycle) mellett még egy „R” a képbe került, vagyis a repair, javíthatóság.

Az IEEE (a mérnökök szakmai szervezete) hivatalos nyilatkozatában fejtette ki, hogy szerintük a környezettudatossághoz az is hozzátartozik, hogy az elektronikai eszközök javíthatók legyenek, és ez az, ami a gyártóknak elsősorban szem előtt kellene tartaniuk.

 

 

Nem csoda, hogy mindez képbe került: nem csak a Föld napja hívta életre ezt az igényt, hanem az egyre növekvő telefonforgalom. Ebben az évben több mint 1,7 milliárd készülék landol majd a kereskedőknél. Az IEEE szerint akár 40%-kal is csökkenthetők a készülékek környezeti hatásai, ha meghosszabbítják a telefonok élettartamát – és ehhez mindössze néhány tervezési változás szükséges.

 

Ma már a telefonok egyre kisebbek és kecsesebbek, a gyártók pedig egyre több figyelmet fordítanak a dizájnra, zártabb anyagokat és mintákat használnak, ezáltal sok telefon javíthatatlanná válik.

 

Kyle Wiens, az IEEE tagja és az iFixit vezérigazgatója szerint az egyszerűbb megoldások sokszor hasznosabbak: például egy levehető hátlap, vagy ragasztás helyett csavarok használata könnyebb hozzáférést biztosít azokhoz az alkatrészekhez, amelyek jobban törnek (pl. kijelző): Ezek a változtatások sokban hozzájárulnának a készülékek javíthatóságához.

 

Persze akadnak azért „javítóbarát” készülékek, mint például a Samsung Galaxy S4. Ellenpéldaként pedig ott van a már korábban ismertetett HTC One, melynek szétszedése az iFixit csapatának is komoly fejtörést okozott.

 

Forrás: Mashable.com

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30