Megháromszorozza termelését a magyarországi Lenovo

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 20. 08:56

Bővíti magyarországi termelését a kínai Lenovo számítógépgyártó, a sárvári gyárban októbertől háromszorosára növeli a szerverek előállítását - mondta el Lukács Anita, a Lenovo magyarországi képviseletének ügyvezetője szerdán, Sárváron.

Az értékesítés a nyugat-európai piacon kezdődik, de jelentősebb forgalombővülést csak a következő, jövő év áprilisában kezdődő üzleti évtől vár a vállalat. Beruházással nem jár a bővítés, mert a sárvári gyár jelenlegi kapacitása elegendő a termelés növelésére, viszont a munkahelyek száma növekedni fog - fejtette ki az ügyvezető. Hozzátette: folyamatosan dolgoznak azon, hogy további gyártást hozzanak Magyarországra.
 

A Flextronics sárvári gyárában, amely a Lenovo számára termel, jelenleg több százan dolgoznak. A gyár éves forgalma több száz millió dollár, a termékek 3-4 százaléknyi hazai értékesítés kivételével exportra kerülnek.
 

Az IBM személyi számítógép üzletágának felvásárlásával létrejött Lenovo a világ második legnagyobb pc gyártója, a legutóbbi üzleti évében 34 milliárd dollár forgalmat ért el. Világszerte 35 ezer embert foglalkoztat.
 

A sárvári gyár a Lenovo egyetlen gyártóegysége Európában, és elsősorban az európai piacra szállít. Sárváron asztali munkaállomásokat, grafikus munkaállomásokat, all-in-one készülékeket és kisebb részben szervereket állítanak elő. Valamennyi termék egyedi megrendelésre, speciális konfigurációval készül, készletre nem gyárt az üzem, amely a megrendeléseket három napon belül képes teljesíteni.
 

Ivan Bozev, a Lenovo dél-kelet európai régióért felelős vezérigazgatója elmondta: a vállalat stratégiája, hogy a hagyományos pc és notebook gyártás megtartása mellett új piaci kategória, a mobil internet eszközök felé nyisson. Elsősorban az okostelefonok és táblagépek piacán szeretnének növekedést elérni.
 

A tájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországon nagyjából egy éve értékesít tableteket a Lenovo elsősorban vállalatok számára, az okostelefonok értékesítése pedig az idén ősszel indul. A táblagépek piacán a jelenlegi üzleti év végére 5-10 százalék közötti részesedést szeretne elérni a vállalat.
 

Lukács Anita ismertette, hogy a magyarországi számítógép piacon a Lenovo folyamatosan növeli értékesítését a 2009-es megjelenése óta. 2013 első negyedévében több mint 57 százalékos növekedést ért el az előző év azonos időszakához képest, miközben a teljes piac és a versenytársak értékesítése csökken. A cég piaci részesedése a 2012/13-as üzleti évben 15,7 százalékra nőtt az előző évi 6,5 százalékról.
 

A Sárváron 2009-ben átadott, 7500 négyzetméteres gyártóegység a Flextronics ipari parkjában működik. A Lenovo 2012-ben megújította a Flextronics-szal a szolgáltatási szerződését, és ugyancsak tavaly a magyarországi gyártóegység elnyerte a legjobb Lenovo gyár kitüntetést. A cég vezetői arról számoltak be, hogy az elmúlt kilenc negyedévben egyetlen hibás termék sem hagyta el a gyárat, köszönhetően a szigorú minőségbiztosításnak.

Kulcsszavak: +céginfo Lenovo-hu Lenovo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38