Elindult a Mobiltárca alkalmazás tesztelése

MTI Sajtóadatbank, 2013. július 5. 10:31

Elindult az érintés nélküli technológián (NFC) alapuló MobilTárca alkalmazás magyarországi tesztelése - jelentették be a tesztelésben részt vevő piaci szereplők csütörtökön Budapesten.

Az alkalmazással kiváltható a bankkártyás fizetés vagy akár a hűségpontok kártyán gyűjtése. Ehhez egy NFC technológiával felszerelt, azaz rövid hatótávolságú adatkommunikációra képes mobiltelefonra, illetve a kereskedő részéről megfelelő fogadó terminálra van szükség. A tranzakció a PayPass típusú fizetéshez hasonlóan zajlik.
 

A tervek szerint a kétezer fő részvételével zajtó tesztelés hat hónapig tart, amit a rendszer kereskedelmi bevezetése követ majd. 
 

A tesztelésben a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, az OTP Bank, a MasterCard kártyakibocsátó és a SuperShop hűségprogram vesz részt.
 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország Európában az elsők között teszteli a rendszert. A projekt a Magyar Mobiltárca Szövetség koordinálásával valósul meg, a technológiai hátteret pedig a Biztonsági Nyomda nyújtja. 
 

Pukler Gábor, a Magyar Telekom innovációs igazgatója, aki egyben a mobiltárca szövetség elnöke a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem kiváltani akarják a bankkártyát, a mobilfizetés egy újabb lehetőség lesz, ami azzal a kényelemmel jár, hogy ha a mobiltelefon nálunk van, nincs szükség pénztárcára, vagy kártyákra, az okostelefonos alkalmazással akár vásárlás, akár szórakozás, vagy étkezés megoldható.
 

Takács Zoltán, a Telenor vezérigazgató-helyettese elmondta: a mobilszolgáltató úgy teszteli a rendszert, hogy a dolgozók belépőkártyáját NFC-képes telefonra cserélték, ezzel lehet közlekedni a székházban, fizetni az étteremben, vagy használni a nyomtatókat.
 

Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke ismertette, hogy Magyarországon a jelenleg forgalomban lévő készülékeknek mintegy 15 százaléka NFC-képes, és a várakozások szerint az év végére az eladott mobiltelefonok 80 százaléka rendelkezik majd ilyen technológiával.
 

Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az OTP elsőként vezette be az érintés nélküli fizetési technológiát Magyarországon. A banknak 11 ezer erre alkalmas terminálja és mintegy 770 ezer ilyen kártyája van.
 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy tárgyalások folynak több bankkal is, hogy a MobilTárca éles indulásakor minél több piaci szereplő csatlakozzon a rendszerhez. Magyarországon kilenc bank rendelkezik PayPass bankkártyával és közel 17 ezer terminál képes az érintés nélküli fizetésre.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39