AdatŐr: adatmentés távfelügyelettel

forrás: Prím Online, 2013. július 17. 11:49

A KÜRT Zrt. a világon elsőként olyan új fejlesztéssel lépett a piacra, amellyel bárki ingyenesen és nagymértékben csökkentheti számítógépén az adatvesztés esélyét, vagy ha a kár mégis bekövetkezett, akár 30%-kal olcsóbb lehet a helyreállítás. A július közepétől elérhető AdatŐr voltaképpen az adatmentés első lépéseinek távfelügyeleti megvalósítása, ezért alkalmazásával hiba esetén gyorsabb és eredményesebb az adat-visszaállítás és a költségek is tervezhetőbbek. A KÜRT AdatŐr szolgáltatása működésében a vírusvédelemhez és a biztosításokhoz is hasonlít, utóbbiakhoz annyiban, hogy kis valószínűséggel bekövetkező, de nagy kárt okozó eseményekre kínál megoldást.

Az adattárolók használatával és a megelőzéssel kapcsolatos folyamatos tájékoztatás és figyelmeztetések ellenére az adatvesztések száma mégis növekszik. Ezzel párhuzamosan a magánszemélyek és a cégek minőségi szolgáltatások iránti igénye és árérzékenysége is folyamatosan nő. A KÜRT Zrt. megtalálta a megoldást e két kihívás kezelésére: adatmentés üzletágának szakemberei több mint 20 év tapasztalatát és a cég világhírű technológiáját felhasználva hozták létre az AdatŐr szolgáltatást. Az adatvesztések megelőzésére és hatékony kezelésére szolgáló AdatŐr ingyenesen, szaktudás vagy informatikai affinitás nélkül is könnyen alkalmazható. A felhasználó számítógépén háttérben futó alkalmazás kizárólag a gépben található adathordozók működési paramétereit figyeli, és a szükségesnek vélt információkat egy, a KÜRT cloudban található szerverén tárolja. Itt 500 MB tárhely áll rendelkezésre ingyenesen minden felhasználó számára, ami átlagos felhasználást feltételezve hosszú időre elegendő. (Ez az 500 MB nem a felhasználó által tárolt adatok, hanem az adathordozók működésével kapcsolatos, arról rögzített információk mennyiségét jelenti.) Ha egy idő után mégis szükség lenne bővítésre, az elenyésző költséget jelent: gigabájtonként évi 5 ezer forintba kerül.

Az AdatŐr alkalmazás a háttérben folyamatosan ellenőrzi az adathordozók fizikai állapotát és az adatok struktúráját, a szükséges információkat pedig titkosítva tárolja a KÜRT kiemelt biztonsági minősítésekkel rendelkező székházában lévő szerverein (a telephely-biztonsági tanúsítvány, 8 féle NATO beszállítói, ISO 9001 és ISO 27001 minősítések adnak erre garanciát). A rögzített információk segítségével egy esetleges adatvesztés után a helyreállítás gyorsabb, pontosabb és akár 30%-kal olcsóbb is lehet. Az alkalmazás 5 percenként ellenőrzi az adattároló működési információinak változását, probléma esetén figyelmezteti a felhasználót, és adat szinkronizálást kezdeményez. Hetente jelentkezik státusz üzenettel, és ha szükséges, hiba vagy elhárítási üzeneteket küld. Az AdatŐr a telepítés és a regisztráció után gyakorlatilag az adat-visszaállítási folyamat első néhány fázisával egyenértékű munkát végez el, és folyamatosan karbantartja az eredményeket. Ezekhez, az adattárolók működési paramétereivel és a felhasználói adatok struktúrájával kapcsolatos adatokhoz az adatmentők mindaddig nem férnek hozzá, amíg a meghibásodás vagy baleset folytán esetleg mégis megsérült adathordozó be nem kerül az adatmentő laborba.

„Szakértőként úgy vélem, az AdatŐr hamarosan alapfelszereltsége lehet számítógépeinknek. A szolgáltatás működésében a biztosításokhoz hasonlít leginkább annyiban, hogy kis valószínűséggel bekövetkező, de nagy kárt okozó eseményekre kínál megoldást. Alkalmazásával bárki minimális energia befektetéssel gondoskodhat a védelemről, mint ahogy ma már általános, hogy biztosítást kötünk például utazásaink előtt.” – mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Zrt. Adatmentés üzletágvezetője.

Közel s távol – tervek
A KÜRT adatmentési szakemberei jelenleg a távoli adatmentés fejlesztésén is dolgoznak. Ha ez megvalósul, akkor az AdatŐr segítségével bizonyos esetekben (és ha az adathordozó fizikailag nem sérült), a szakértők – az érintett beleegyezésével – távolról lesznek képesek végrehajtani az adat-visszaállítást, megkímélve az ügyfelet az adathordozó kiszerelésétől és adatmentő laborba szállításától.
A KÜRT adatmentési üzletága ez év végéig kis, közepes és nagyvállalatok számára is készít speciális AdatŐr megoldásokat. Az alkalmazás magyar, angol és német nyelven is elérhető, és várhatóan szintén ez év végén megjelenik a nemzetközi piacon is, GuarData néven.

Az AdatŐr Microsoft Windows 7 és 8 operációs rendszeren fut, minden NTFS fájlrendszerű adathordozóra telepíthető, valamint a PC-khez tartozó külső USB-kre és HDD-kre is érvényes. Az alkalmazás 2013. július 17-től bármikor letölthető a KÜRT Zrt. honlapjáról (a telepítő a http://adatmentes.kurt.hu/hu/adator oldalon található, majd egy felhasználói fiók létrehozása után azonnal működik). A cég és ügyfelei számára egyaránt fontos az adatbiztonság a tárolt adatok bizalmassága és sértetlensége szempontjából, ezért a KÜRT az AdatŐrt az ISO 27001 informatikai biztonsági szabványnak megfelelően valósította meg.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05