UMTS kilátások a lengyeleknél

Nyíri Miklós, 2000. szeptember 14. 10:03
A mobiltelefonok technológiai fejlődése és a szolgáltatók közti verseny erősödése is az internet és a mobilhálózatok szorosabb összekapcsolásának irányába mutat.
Jelenleg számos tényező késlelteti a két szektor valódi együttműködését, a mobil e-commerce-hez például elengedhetetlen lenne az árusított termékek képi megjelenítése, amire a forgalomban lévő készülékek nem képesek software-es hiányosságok és a nem megfelelő sávszélesség miatt. A harmadik generációs UMTS rendszer megjelenése és elterjedése a 2001-2005 közötti időszakra várható (először Japánban, majd Európában, végül az USA-ban). Az USA "lemaradása" ezen a téren abból adódik, hogy nincs egységes mobilszabvány az Államokban, és nincs az egész országot lefedő mobilszolgáltató, viszont a fogyasztók sokkal nagyobb arányban használják az internetet, mint az európaiak. Elemzők azt várják, hogy az UMTS bevezetésével Európa behozza Amerikával szembeni e-commerce forgalmi lemaradását, illetve, hogy ezáltal a PC-s internet-hozzáférés jelentősége is csökkenni fog.

Az UMTS gyors sikerének két akadálya van, az egyik a szolgáltatási engedélyek kiugróan magas ára. Például az Orange Nagy-Britanniában 6.3 milliárd dollárt fizetett az engedélyért, és a várhatóan hasonlóan magas tarifák kezdetben csak szűk előfizetői kört fognak vonzani. A másik akadály az, hogy a website-okat át kell tervezni az új szabványoknak megfelelően. Ez újabb befektetésre fogja kényszeríteni az internetes szolgáltatókat.

A lengyel mobiltelefon-piac nagyon gyorsan fejlődik, az előfizetők száma az 1999-es végi 4 millióról ez év végére elérheti a 6.8 milliót. A PC-használók száma viszont nemzetközi összehasonlításban viszonylag alacsony (15%). Ezek az adatok arra utalnak, hogy gyors mobil e-commerce fejlődés képzelhető el a lengyel piacon. De elemzők szerint erre még várni kell. A földi telefonszolgáltatások minőségi hiányosságai és magas árai jelenleg hátráltatják az e-commerce minden formáját. Amíg a Polish telecom (TPSA) diktálja az árakat - aki a PC-s előfizetőknek a vonalat biztosítja, illetve, akivel minden szolgáltató kénytelen együttműködni, - a helyzet nem fog változni. A lengyel távközlési piac teljes liberalizációja 2002-re várható - olvasható a Polish Market Review elemzésében.

Kulcsszavak: UMTS trend mobilhálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14