Kínai kiberbűnözők tucatjait fogták el Kenyában

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 6. 12:07

Pénzmosásra és csalásokra specializálódott, kifinomult internetes hálózat működtetésének vádjával őrizetbe vettek legkevesebb 76 kínai állampolgárt a kenyai hatóságok - közölte az allafrica.com internetes portál.

Az online újság szerint a kenyai rendőrség egy nappal korábban házkutatást tartott Nairobi, a főváros Runda nevű kerületének egyik lakóházában, és negyven kínai személyt fogott el. Hétfőn egy szomszédos házban harminchat főt vettek őrizetbe. Mindegyiküket kiberbűnözéssel gyanúsítják.

A hatóságok arról számoltak be, hogy a katonai barakkszerű helyszínen működő kínai csoport internetes kémkedéssel és csalással foglalkozott. A nyomozásban részt vevő szakértők szerint a berendezésből ítélve az irányító központ működhetett a házban, és a szerverek több milliárd kenyai shilling értékű tranzakcióra vonatkozóan tartalmaznak adatokat (100 forint mintegy 36 kenyai shilling).

A rendőrség egyik illetékese hozzátette: az eset akkor került napvilágra, amikor a szervezethez tartozó öt lakóház közül az egyik leégett, és egy kínai férfi meghalt a tűzben. Ezután a helyszínre érkező rendőrök arra lettek figyelmesek, hogy a helybelieket a környező házakból érkező kínaiak akadályozni próbálták a tűz eloltásában.

A Kenyában akkreditált kínai nagykövetet szerdán bekérette az afrikai ország külügyminisztere az eset miatt. Nairobi tudni szeretné, hogy Peking tisztában volt-e a hekkercsoport ügyködésével. A Daily Nation című lap szerint a kínai gyanúsítottak felszerelése alkalmas lehetetty kormányzati számítógépek feltörésére.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14