UMTS: borús kelet-európai kilátások

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 16. 09:48
A harmadik generációs mobiltelefónia (UMTS) közép-európai kilátásai az összeomlás szélén álló lengyel UMTS-tender és a túlzottan nagyra törőnek minősített cseh tendertervek ismeretében nem túl ígéretesek - írta szerdai elemzésében a Dow Jones gazdasági hírszolgálat.
Egy minapi prágai távközlési szakkonferencián a résztvevők erős kétségeinek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy az UMTS-hálózatok magyarországi, lengyelországi és csehországi kiépítésének magas költségei valaha is kifizetődnek-e ebben a térségben, ahol nincs szabadon elkölthető jövedelem még senki által sem látott szolgáltatásokra - áll az elemzésben.

A Deutsche Bank idézett elemzőjének becslése szerint egy-egy UMTS-licenc lakosonkénti beszerzési költsége Lengyelországban 84 euró, Csehországban 50 euró, ami olcsó a nyugat-európai költségszinthez képest, mégis túl magasnak bizonyulhat azon pályázó vállalatoknak, amelyek az idén már komoly költségekbe verték magukat a brit és a német UMTS-koncessziók megszerzésével.

Az osztrák aukción a licitáló cégeknek lakosonként 87 eurójába került egy-egy licenc, Hollandiában azonban már 179, Olaszországban 212, Németországban 620, Nagy-Britanniában 640 euró volt az UMTS-engedélyek lakosonkénti ára - mondta a CA IB londoni távközlési elemző részlegének vezetője.

Lengyelország 3,25 milliárd eurót szeretne behajtani négy UMTS-koncesszió értékesítésével, de a három jelenlegi GSM-szolgáltató egyöntetűen túl magasnak ítélte már az induló árként megállapított 650 millió eurós engedélyenkénti díjat is, és soknak tartja a kiosztandó koncessziók számát a még éppen csak fejlődésnek indult lengyel mobilpiacon. A Deutsche Bank elemzője szerint 30-40 százalékos az esély arra, hogy a lengyel kormánynak az alapoktól kezdve kell majd átdolgoznia a jelenlegi tervek szerint december 2-án lejáró UMTS-tendert.

A lengyel pénzügyminisztérium éppen szerdán jelentette be, hogy törölte a jövő évi költségvetési tervezetből az UMTS-árverésből remélt 7 milliárd zloty bevételt.

A Merrill Lynch elemzője szerint az egész térség UMTS-kilátásaira árnyékot vethet, ha a lengyel tender rosszul sül el.

Kulcsszavak: trend UMTS mobilhálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14