Rendhagyó versenyen indultak a fiatal joghallgatók

forrás: Prím Online, 2020. május 12. 19:04

Az ELTE és a Pázmány diákjai nyerték a Baker McKenzie The New Lawyer Challenge versenyét, amely a járványhelyzetre való tekintettel idén különleges módon zajlott. A kihívás első két fordulóját online, a döntőt videókonferencián keresztül tartották meg. 

A Baker McKenzie ügyvédi iroda magyarországi pályázatának köszönhetően a jogászok legújabb generációja idén is megtapasztalhatta napjaink jogi kihívásait. A The New Lawyer Challenge versenyen a diákoknak olyan aktuális jogi problémákat kellett megoldaniuk, amelyekhez a szakmai ismereteken felül logikájukra és kreativitásukra is szükségük volt. Az évente megrendezésre kerülő verseny a járványhelyzet miatt idén teljes egészében virtuálisan zajlott.

 

A hagyományosan háromfordulós verseny első két feladatát online felületen kellett megoldani a versenyzőknek. A döntőben a hallgatóknak jogtanácsosként kellett helytállniuk egy olyan helyzetben, ami napjainkban könnyen előfordulhat: egy gyár dolgozóját koronavírussal diagnosztizálták, ami számos jogi kérdést vet fel.  A diákok feladata az eset által felvetett jogi kérdések azonosítása és az azok kezelésére tett javaslatok prezentálása volt a zsűrinek, ami ez alkalommal egy videókonferencia keretein belül valósult meg.

 

 

A nyertes Csáscsu Dominik, az ELTE hallgatója lett. Második helyen Moór Vivien végzett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a harmadik helyet pedig Ferenczik Zoltán Szabolcs, az ELTE tanulója szerezte meg. A Wolters Kluwer által felajánlott különdíjat Papp Luca ötödéves ELTE hallgató nyerte prezentációs képességéért és angol nyelvű előadásmódjáért. A zsűriben Hegymegi-Barakonyi Zoltán, Lendvai Zsófia és Takács P. Pál képviselte a Baker McKenzie-t, akikhez Varga Zoltán, a Suzuki vezető jogtanácsosa csatlakozott.

 

„Az idei rendhagyó The New Lawyer Challenge pályázattal szerettünk volna a hallgatóknak ízelítőt adni abból, hogy a pandémia milyen jogi kérdéseket vet fel, és milyen nagy kihívást jelent a gyakorló jogászok számára a gyorsan változó jogi környezetben tanácsolni és segíteni az ügyfeleket a járvány miatt alapjaiban felborult működésük során. – jegyezte meg Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker McKenzie budapesti irodájának vezetője –  A videókonferencián megrendezett döntőben a diákok azt is megtapasztalhatták, hogy a járványhelyzet hogyan alakította át egyik napról a másikra a munkavégzésünk módját. A diákok nagyon jól teljesítettek, és a szokatlan körülmények ellenére kiváló megoldásokat hallottunk a résztvevőktől. Az első három helyezett és a különdíjas hallgatók, Dominik, Vivien, Péter és Luca kiemelkedő teljesítményét pedig külön szeretném megemlíteni és elismerni.” 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50