Év végi e-kereskedelem

, 2001. január 18. 22:19
A fogyasztói szintű elektronikus kereskedelem első erőpróbája a tavalyi karácsony volt, a B2C-szolgáltatás az év végére futott fel olyan szintre, hogy szinte minden karácsonyfa alá szánt ajándék megvásárolható volt az interneten keresztül is, és ahhoz mindenképpen elegendő otthoni számítógép kapcsolódhatott a világhálóhoz, hogy komoly forgalmat generáljon.
Az egyik legdinamikusabban fejlődő internetáruház, a fotexnet.hu karácsonyi forgalma minden előzetes várakozást felülmúlt, decemberben két hét alatt túllépte a 70 millió forintot. Az áruházi szolgáltatás mellett legnagyobb sikere a kereskedelmi portálon sorra induló játékoknak volt. Az Ingyenlottó egyszerűen tarolt, a napi egymilliós nyeremények ígérete óriási látogatottságot eredményezett - december első húsz napjában közel ezer játékos vehette már át értékes nyereményét.

Az előzetes elvárások szerint az e-commerce szolgáltatásokat kínáló weboldalak üzemeltetői összesen 200-400 millió forintos bevételt vártak a karácsonytól, annak tudatában, hogy a webes áruházak egyelőre nem jelentettek komoly konkurenciát a valódi üzleteknek. Az interneten elérhető hazai boltok ennek ellenére 50-100 százalékos növekedést reméltek 1999-es év végi forgalmukhoz képest.

Egy felmérés szerint tavaly az egymilliárdos összforgalmat is megközelíthette az elektronikus vásárlásokból származó bevétel, amelynek jó esetben akár 40 százaléka származhatott a karácsonyi forgalomból; ami azonban alacsonynak is mondható, ha a közel 200 ezer otthoni internet-előfizető számát tekintjük, illetve ha azt is figyelembe vesszük, hogy félmillióan munkahelyükön (is) csatlakozhatnak a világhálóhoz.

Az első elemzések azt mutatják, hogy a legnépszerűbb termékek a mobiltelefonok mellett a számítástechnikai eszközök, a könyvek, a műsoros videokazetták és a hanghordózók voltak.

Kulcsszavak: trend e-commerce

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36