Az ABB 2023. III. negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2023. október 19. 17:20

„2023 III. negyedéve erős volt, pozitív a book-to-bill arány, a működési EBITA-marzs ismét 17% fölé emelkedett, az erős készpénzforgalmi eredmény pedig jó helyzetet teremt számunkra a 3 milliárd dollár körüli éves szabad pénzforgalom eléréséhez.” – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató. 

 

 

 

Vezérigazgatói összefoglaló


A harmadik negyedév nagyrészt a terveknek megfelelően alakult. Örömmel tölt el a megrendelések összehasonlító alapon mért 2%-os növekedése, ami elősegítette, hogy kedvezően alakult a book-to-bill arány, aminek értéke 1,01 volt.  Ez azt jelenti, hogy a bevételek kétszámjegyű összehasonlítható növekedése mellett is teljesült az az elvárásunk, hogy a megrendelések és a kiszámlázott tranzakciók aránya a pozitív tartományban legyen. Ismét egy olyan negyedévünk volt, amelyben minden üzletág erős működési teljesítményt nyújtott. Ez ezúttal nagyon erős cash-flow-val párosult, ami lehetővé teszi számunkra, hogy 2023-ban a szabad pénzeszközök értéke megközelítően 3 milliárd dollár körül legyen.   


Összességében a működési EBITA 13%-kal nőtt, míg a működési EBITA-marzs 17,4% volt, ami 80 bázispontos javulást jelent az előző év hasonló időszakához képest. Ezt támogatta az árképzési politikánk erős, pozitív hatása, amely ellensúlyozta a munkaerőköltség növekedését, illetve a nagyobb volumenű termelés hatékony végrehajtása is kedvező hatást gyakorolt. Jó volt látni, hogy eredményesek voltak a pénzforgalom javítását célzó erőfeszítéseink: a működési tevékenységből származó pénzforgalom 1,4 milliárd dollár volt, ami 560 millió dollárral több, mint tavaly. Ezt a kedvező trendet elsősorban a magasabb nyereség és a jobb működőtőke-gazdálkodás támogatta. 


A megrendelések növekedési üteme a projekt- és rendszeralapú üzleti területeken volt erős, így a különféle középfeszültségű termékkínálatainkhoz kapcsolódott. Ez a trend hatékonyan ellensúlyozta azt a fejleményt, hogy a rövid ciklusú üzleti területek egy részénél a rendelések visszaesése volt tapasztalható. Összességében a legtöbb ügyfélszegmens stabil maradt vagy javult, csökkenés elsősorban a gyártásautomatizálási és építőipari szegmensekben volt tapasztalható. A megrendelések növekedése a Folyamatautomatizálás üzletágban volt a legerősebb, amit az erős piaci kereslet és egy nagy, mintegy 285 millió dollár értékű megrendelés támogatott. Ezzel szemben a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágban a megrendelések alakulását negatívan befolyásolta az ügyfelek rendelési szokásainak normalizálódása a szállítási határidők rövidülésének időszakában, valamint az, hogy a robotikához kapcsolódó kínai értékesítési csatornáknál készletkiigazításokat hajtottak végre.

 

Björn Rosengren
 


Földrajzi szempontból az amerikai régió volt a megrendelések növekedésének motorja, amit az Egyesült Államokban elért, összehasonlító alapon kétszámjegyű növekedés, valamint a nagy megrendelések kedvező időzítése támogatott. Az előző időszakhoz képest javultak a megrendelések Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában is. Külön említést érdemel India, amely ismét olyan negyedévet tudhat maga mögött, amely során a rendelések volumene éves összehasonlításban újra bővült. Ezzel szemben Kínában a megrendelések összehasonlító alapon egyszámjegyű csökkenést mutattak, ami főként a robotika és az építőipar területén mutatkozó lanyhuló keresletnek tudható be. Ezeken a szegmenseken kívül, illetve a negyedév vége felé a kínai piac stabilizálódására utaló jeleket észleltünk, bár a bizonytalanság továbbra is nagy. Európában kétszámjegyű volt a visszaesés mértéke, miközben az alappiaci kereslet lanyhult. A visszaesés mértékét az is fokozta, hogy a nagy megrendelések időzítésének köszönhetően magas volt a tavalyi összehasonlítási szint.  


A fenntarthatóság minden tevékenységünkbe beépül, így örömmel fogadtam, hogy ezt az MSCI is elismerte, és az ABB-t a legmagasabb, „AAA” ESG-besorolási osztályba emelte, ami azt jelenti, hogy a hasonló tevékenységi körrel rendelkező vállalatok között a legjobb mutatókkal rendelkező felső 10%-ba tartozunk.   


A negyedév során a Folyamatautomatizálás üzletág kibővítette partnerségét a Northvolttal, és elektrifikációs és automatizálási technológiákat szállított a világ legnagyobb akkumulátor-újrahasznosító létesítményének, a Revolt Ettnek. Az újrahasznosító üzem évente 125 000 tonna elhasználódott akkumulátort és akkumulátorgyártási hulladékot fog feldolgozni – ezzel ez lesz a világ legnagyobb ilyen jellegű üzeme.  


A közelmúltban további lépéseket tettünk annak érdekében, hogy támogassuk ügyfeleinket a fenntarthatóbb és rugalmasabb termelés felé vezető úton: a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág négy modellel bővítette a robotokból álló termékportfólióját. A 22 változatban kínált modellekkel akár 20 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. Bejelentettük továbbá, hogy 280 millió dollárt tervezünk befektetni a svédországi robotikai üzemünkbe. A telephely európai központként fog szolgálni, és tovább erősíti azon képességünket, hogy a növekvő piacon helyben gyártott termékekkel szolgáljuk ki európai ügyfeleinket. A beruházás nyomán a telephelyen meglévő régi robotikai létesítmények kerülnek kiváltásra, és az új kampusz a tervek szerint 2026 végén nyílik meg. 


A 2020 végén bejelentett, divíziókat érintő portfólióoptimalizálási programunk keretében sikeresen lezártuk a Power Conversion divízió eladását. A jövőben minden divízió esetében folyamatosan felülvizsgáljuk a termékcsoportokat, és az ABB Way működési modell részeként optimalizáljuk a portfóliót. – Mondta Björn Rosengren, vezérigazgató 

 

Kilátások 

 

2023 negyedik negyedévében az árbevétel tekintetében – összehasonlító alapon –, alacsony vagy közepes egyszámjegyű növekedésre számítunk. Emellett a múltbeli trend megismétlődésére számítunk: a negyedik negyedévben a működési EBITA marzs a harmadik negyedévhez képest alacsonyabb lesz, értéke 16% körül alakulhat.

 

A 2023-as teljes évben azzal számolunk, hogy az árbevétel-növekedés értéke összehasonlító alapon 10-15% között lesz, míg a működési EBITA-marzs várhatóan a 16,5%-17,0% közötti tartományban lesz.

Kulcsszavak: ABB +céginfó

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14