A CIO-k új feladata: a fenntartható technológiák bevezetése

forrás: Prím Online, 2023. december 11. 19:20

A fenntarthatósági szempontok érvényesítése a vállalati működésben többé nem választás kérdése: a szabályozói környezet, a változó fogyasztói elvárások és a munkavállalók is megkövetelik ezt a döntéshozóktól. A Deloitte legfrissebb technológiai vezetői tanulmányából kiderül: a globális trendekkel összhangban Magyarországon is egyre nagyobb szerepet kapnak a technológiai területek a vállalatok ESG stratégiájának és az ehhez kapcsolódó befektetések alakításában.

A Deloitte évente elkészíti globális technológiai vezetői tanulmányát, melyben idén 1175 informatikai és technológiai vezető (CIO/CTO) mondta el véleményét arról, hogyan fejlődött a technológiai vezető szerepe és milyen kompetenciákra építhet a jelenlegi környezetben.

 

Az elmúlt években a magyar munkavállalók számára is egyre fontosabb, hogy vállalatuk milyen értékek mellett foglal állást és hogyan cselekszik annak érdekében, hogy pozitív hatást érjen el a fenntarthatóság területén. Ezt kíséri a szabályozói környezet változása, a 2025-től bevezetendő EU-s CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) kötelezettség is feladatokat ró a vállalatokra a működés-átalakítás és riporting területeken.

 

A felmérés szerint a fenntarthatósággal kapcsolatban Magyarország az európai átlaghoz közelít – a magyar válaszadók háromnegyede azt nyilatkozta, hogy az általa képviselt vállalat tiszta és világos fenntarthatósági célokkal és stratégiával rendelkezik, illetve a felsővezetés elkötelezett a fenntarthatósági célok teljesítése iránt. Emellett a felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezett vezetők 49%-a szerint a technológiai funkció aktívan támogatja a fenntarthatósági célok mérését és betartását, 47%-uk tapasztalata pedig azt mutatja, hogy a technológiai terület fenntartható adatközpontokkal, illetve az energia hatékonyabb felhasználásával aktívan dolgozik a környezeti lábnyom csökkentésén.

 

Szathmáry András

„A technológiának kulcsszerepe van abban, hogy a vállalat teljesíteni tudja a meghatározott kibocsátási céljait, a technológiai vezetők számára ez lehetőséget teremt arra, hogy a változások élére álljanak. Ez egyben nagy felelősség is, hiszen a nyomás egyre nő az informatikai menedzsereken: nem csupán a fenntarthatóságot segítő technológiai eszközök bevezetését várják el tőlük, hanem a jelenleg használt infrastruktúra környezeti lábnyomának minimalizálását is.” – mondta Szathmáry András, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

 

Az informatikai vezetőknek alapvetően három területen van lehetősége támogatni szervezete fenntarthatósági törekvéseit:

 

Adatmenedzsment, riporting és az üzleti döntések támogatása

 

A vállalat külső partnerei, befektetők, szabályozók, ügyfelek és beszállítók mellett az üzleti vezetők is egyre inkább igénylik a nagyobb átláthatóságot a fenntarthatósági erőfeszítések terén. Az ezt biztosító információ összegyűjtése azonban nem egyszerű feladat: gyakran több szervezeti egység különböző forrásaiból kell kinyerni és összefésülni az adatokat. Az informatikai vezetőknek fel kell mérniük és ki kell alakítaniuk a szükséges folyamatokat annak érdekében, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos adatok menedzsmentje a többi kockázati- és kontrollingfolyamattal azonos prioritást élvezzen. 

 

„Tapasztalatunk szerint számos hazai vállalat adatmenedzsment gyakorlata fejlesztésre szorul. Az adattárházak struktúrája és az itt tárolt adatok minősége nem mindig megfelelő ahhoz, hogy támogassa a fenntarthatósági riportingot. Jellemzők a hiányos adatok, duplikációk, ráadásul az adatelemzési folyamat sem kiforrott” – mondta Szathmáry András.

 

A szabályozói előírásoknak való megfelelés érdekében, és ahhoz, hogy az ESG szempontok az üzleti döntéshozatalba is bekerüljenek, felül kell vizsgálni a vállalat adatmenedzsment gyakorlatát, azonosítani a hiányosságokat és megtervezni azokat a folyamatokat, amelyek az ESG riportálást folyamatos, automatizált adatszolgáltatással támogatják.

 

A technológia a fenntarthatóság szolgálatában

 

A fenntarthatósági szempontok a technológiai stratégia megalkotásakor sem kerülhetők meg. A jövő technológiái üzleti értéket teremtenek, de fontos építőköveket jelentenek a vállalat ESG céljainak elérésében is. A felhőalapú átállás, a környezettudatosan működő beszállítók előnyben részesítése, illetve a hatékony migrációs megoldások mind fontos lépések a környezeti fenntarthatósági célok elérésében: a felhőalapú adattárházak például akár 80%-os energiamegtakarítást jelenthetnek az on-premise megoldás energiaigényéhez képest.

 

Kiss Dániel

„A felhőalapú átállás egyre több hazai vállalat esetében a technológiai roadmap sarokkövévé vált. Arra számítunk, hogy a következő években a felhőtechnológia térnyerése a hazai piacon folytatódik, hiszen a hatékonysági előnyök és a hosszú távú költségmegtakarítás mellett a fenntarthatósági szempontok is mellette szólnak. Mindazonáltal az on-premise működésbe is beemelhető a környezettudatosság: a hűtési energiafelhasználás racionalizálásával, vagy partnerekkel közös helyszínen létrehozott szervertermekkel (co-location) csökkenthetjük az IT környezeti lábnyomát.” – mondta Kiss Dániel, a Deloitte tanácsadás üzletágának partnere.

 

Ahhoz, hogy konkretizálhassuk az innovatív technológiák szerepét a vállalat környezeti lábnyomának csökkentésében, először fel kell mérnünk a jelenlegi portfóliónkat, hogy meghatározhassuk az áram- és energiaigény csökkentését célzó intézkedéseket. Az olyan megoldások bevezetése, mint a big data, blockchain, 5G, vagy az IoT mind támogatják a szervezetet a kibocsájtása csökkentésében és a fenntarthatósági stratégiájuk megvalósításában. Ebben fontos az üzleti oldallal való együttműködés kialakítása: a folyamatok digitalizációja nagyban enyhíti a környezeti lábnyomot. 

 

Az értékláncon átívelő hatás

 

A vállalat tevékenységéhez köthető környezeti terhelést többféle kiterjedtségben vizsgálhatjuk: a legtágabb értelmezésben azokat a kibocsátásokat is hozzáadjuk a vállalat kibocsájtási értékéhez, amelyekért nem közvetlenül a cég tulajdonában álló eszközök, hanem az értékláncban részt vevő más szereplők, a beszállítók is felelősek. A belső tevekénység optimalizálása mellett erre a területre is érdemes figyelmet fordítani, hiszen a beszállítók kibocsátása akár 80%-át is kiteheti a vállalathoz köthető összes kibocsátásnak. Az értékláncon átívelő hatás eléréséhez megoldást kell találni arra, hogyan tartatjuk be partnereikkel a fenntarthatósági vállalásaikat. Ennek a legfontosabb eleme az adat: fontos, hogy a megfelelő teljesítménymutatókat rögzítsük, illetve az ezzel kapcsolatos tényadatokat megkapjuk. 

 

A jövő a horizontális együttműködésekben rejlik: iparági szintű változásokat érhetnek el a vállalatok, ha összefognak az iparági szereplőkkel a beszállítóktól kért információk sztenderdizálása érdekében. Ebben az informatikai vezetőknek stratégiai szerepük van: az adatkörök meghatározásában, az adatminőségi sztenderdek fenntartásában és a közös platform kiválasztásában is kulcsszerepet játszanak. A valódi változás eléréséhez rendszeres és megosztott adatszolgáltatási folyamatra van szükség.

 

A Deloitte teljes, angol nyelvű technológiai vezetői tanulmánya itt érhető el: https://www2.deloitte.com/us/en/pages/chief-information-officer/articles/global-technology-leadership-survey.html

A magyar piacra vonatkozó megállapításokat tartalmazó szakértői összefoglalót itt lehet elolvasni: https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/enterprise-technology-performance/articles/a-technologiai-vezetokbol-lesznek-a-jovo-vezerigazgatoi.html

Kulcsszavak: Deloitte

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38