Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben: 2024-ben fordulópont következhet

forrás: Prím Online, 2024. június 14. 09:55

Az idei év fordulópont lehet a generatív mesterséges intelligencia hatását tekintve pénzügyeinkre. A Deloitte szakértői szerint míg korábban az ismerkedés és kísérletezés fázisa volt jellemző, a befektetések mára elérték érettségi szakaszukat, és konkrét, a cégek és ügyfelek számára elérhető alkalmazásokká váltak. Idén ez a hatás tovább gyűrűzik, és a trend felível.

2023 áttörést hozó év volt az üzleti életben: inflációs nyomás, a vártnál jobb gazdasági és piaci teljesítmény, valamint a generatív mesterséges intelligencia (GenAI) iránti érdeklődés berobbanása jellemezte. Számos pénzügyi igazgató (CFO) számára érdekes és tanulságos év volt, mert megmutatta, hogyan alakíthatja át az AI a pénzügyi szervezetek jövőjét. 2024-re a CFO-k már túl vannak az oktatási szakaszon; ez az év a kísérletezésről, az értékteremtésről és az AI, valamint a generatív AI pénzügyi területen való alkalmazásának elkezdéséről szól.

 

Schenk Tamás

„Számos vállalat indított pilot projekteket és tesztidőszakokat, felfedezve a technológia képességei és a pénzügyi alkalmazások közötti rést. Az idei évig azonban még nem volt sok olyan célzott megoldás, amelyet könnyen, egy az egyben be tudtak volna vezetni anélkül, hogy egyedi alkalmazásokat kelljen fejleszteniük. 2024-re ez megváltozott, és folyamatosan változik” – mondta Schenk Tamás, a Deloitte Digital partnere.

 

A szoftvercégek kritikus szerepet játszanak a mesterséges intelligenciával integrált eszközök nyújtásában, direktebb lehetőségeket kínálva a pénzügyi műveletekben. A GenAI lehetővé teszi az olyan alkalmazások munkahelyi produktivitást támogató skálázott bevezetését, mint a Microsoft Copilot, a Google Duet AI és az Amazon QuickSight. Ezek a szolgáltatások segítik a pénzügyi szakembereket a generatív AI megismerésében, és lehetővé teszik ezen technológia integrálását mindennapi munkájukba. Mindez új ötleteket generál és inspirálja a pénzügyi területen működő platformokat.

 

 

A CFO-knak 2024-ben stratégiai prioritás a GenAI integrálása

 

A generatív mesterséges intelligencia potenciálja sokkal nagyobb, mint a szélesebb közönség számára is ismert ChatGPT vagy Google Gemini eszközök nyújtotta lehetőségek, pedig már ezekkel is szignifikáns eredményeket lehet elérni, például a termelékenység növekedése terén. Motiválóan hatnak a vállalat által jóváhagyott GenAI eszközök napi használatára, ötleteléshez, íráshoz és összefoglaláshoz. Minél jobban ismertté válnak ezek az eszközök, annál jobban fel lesznek készülve a cégek az AI szélesebb körű pénzügyi alkalmazásaira.

 

A Deloitte szakértői szerint érdemes nagyban gondolkodni: az ismert modulok miatt tendencia lehet a generatív AI-t ezekkel az alkalmazásokkal azonosítani, "chatbot"-nak nevezni, ami interaktívan képes kommunikálni a felhasználóval. Pedig a GenAI-nak lehetősége van az egész folyamat átalakítására a pénzügyek terén; használható többféle eszköz részeként, kiegészíthet más pénzügyi eszközöket, például a gépi tanulást, a prediktív analitikai eszközöket vagy modern vállalatirányítási rendszereket. Sőt, a generatív AI hasznossága kiterjed a narratívák generálásán túl az előrehaladott adatelemzésre és kódolásra is.

 

Dr. Barta Gergő

„Az általános tévhitek tisztázása és a komplexitás megértése nagyon fontos a GenAI-al kapcsolatban. Szükséges felismerni, hogy bár a technológia ígéretes, a pénzügyi területen történő nagymértékű bevezetése bonyolultabb és potenciálisan költségesebb, mint ahogy sok CFO gondolhatja. Az AI egy fontos része egy nagyobb megoldáskészletnek, nem pedig csodaszer” – mondta Dr. Barta Gergő, a Deloitte Magyarország mesterséges intelligencia vezető szakértője.

 

Hogyan érdemes elkezdeni?

 

A Deloitte sorvezető javaslata CFO-k számára a generatív AI megoldások hatékony bevezetéséhez:

Korai és hatékony együttműködés: Érdemes részt venni a technológiai csapatokkal való korai együttműködésben az AI-hoz kapcsolódó irányelvek, a képességek és a belső prioritások megértése érdekében.

Erőforrások kijelölése: Szükséges költségvetést allokálni az AI megismerésére gyakorlati alkalmazási eseteken keresztül, különös tekintettel azokra a területekre, melyek a rendszerek határai között vannak.

Széles perspektíva alkalmazása: Mérlegelni szükséges a generatív AI-t az egész szervezet kontextusában, és eszközként használni a pénzügyi folyamatok automatizációs iniciatíváiban fellépő konkrét hiányosságok kezelésére.

 

„2024 izgalmas év lesz az üzleti élet számára; a generatív AI központi szerepet játszik majd az új módokon történő ügyfél- és részvényestájékoztatásban, az üzleti működés és a jövedelmezőség javításában. A CFO-k nem csupán a vállalkozás növekedésének központjában állnak, de a pénzügyi funkcióik fejlődésében is” – tette hozzá Schenk Tamás.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Hétfő estig vélhetően minden ügyfél visszakapja azt az összeget, amelyet az Apple jogtalanul vont le bankkártyájáról a múlt héten. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy kártyaadatok nem kerültek ki, azok biztonságosak, és bár az ilyen jellegű hibák ellen nem igazán lehet védekezni, de néhány intézkedéssel csökkenteni lehet a kellemetlen hatásokat.

2024. július 1. 20:08

Az ABB új megoldást vezet be a sörgyártás hűtési fázisában

Az ABB Ability BeerMaker intelligens folyamatautomatizálási megoldás bevezetését követően az ABB a felfűtési fázis után a sörfőzési folyamat hűtési fázisához is bevezette technológiai megoldását, ezzel támogatva a sörfőzdék működési hatékonyságát és a digitális megoldások alkalmazását. Az ABB sörfőzőmestere egy több tudományágat felölelő szakértői csapattal együtt fejlesztette ki a megoldást.

2024. július 1. 16:07

A 4iG Csoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat az elkövetkező tíz évben mintegy hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját. A szándéknyilatkozat aláírását követő hónapokban a 4iG Csoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is. 

2024. július 1. 14:33

Intelligens rendszer optimalizálja a koppenhágai repülőtér levegőjét

A dán főváros repülőterén 2023-ban több mint 26 millió utas fordult meg. Ez átlagosan napi 73 ezer fős forgalmat jelent, ami mellett még a reptér több mint 16 ezer alkalmazottjának egy része is nap mint nap a helyszínen tartózkodik. Márpedig amikor ennyi ember fordul meg egy épületegyüttesben, akkor a legkevésbé sem mindegy, hogy milyen ott a levegő minősége, és ezt mekkora energiabefektetéssel lehet biztosítani.

2024. július 1. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43