Stagnáló mobilizáció

Mészáros Péter, 2001. április 10. 13:04
Teljesen kihelyezi maroktelefon-gyártását az Ericsson svéd távközlési csoport, miután a mobiltelefon-üzletágon tavaly egész évben 1,67 milliárd dollárt vesztett. Az elemzők szerint a Nokia mobiltelefonokkal foglalkozó részlege is könnyen az Ericsson sorsára juthat, mivel a “handyk” iránti csökkenő kereslet a vezető gyártót is kellemetlen helyzetbe hozhatja.
Az Ericsson a mobiltelefon-üzletágon tavaly elszenvedett veszteségeket alkatrészhiánnyal és a “nem versenyképes termékkosárral” magyarázta. Az átszervezést a cég vezetői kizárólag a mobiltelefon-üzletág költségcsökkentésével indokolják. A svéd elektronikai vállalat ugyanis változatlanul nyereséges: a cég nettó eredménye 21,02 milliárd korona (részvényenként 2,65 korona) volt az 1999-ben mért 12,13 milliárd koronával (1,54 EPS) szemben.

Megkérdőjelezett minőség

Az Ericsson-mobilok gyártását a Magyarországon is jelen lévő, szingapúri bejegyzésű, elektronikai gyártási szolgáltatásokat végző Flextronics-csoport veszi át. Az Ericsson márkanév a mobiltelefonokon tovább él, hiszen a Flextronics azokat a továbbiakban is eredeti nevükön fogja forgalmazni. Elemzők azonban már most megkérdőjelezik az új partner minőségi munkáját. A Flextronics 1969 óta gyárt nyomtatott áramköröket és egyéb elektronikus termékeket. A cég a kilencvenes évek elején Szingapúrban olyan gyáregységet alapított, amely számos nagyvállalat számára tervezett és gyártott eszközöket, de neve mindvégig háttérben maradt. Partnerei között tudhatja a Cisco, a Compaq, a Hewlett-Packard, az IBM, a Lifescan, a Lucent, a Nokia és a Philips céget. Az Ericsson közleményében megerősítette, hogy nem félti termékeinek minőségét, ugyanakkor az új partner feltehetőleg olcsóbban hozza ki a készülékeket, mintha Svédországban készültek volna.

Visszafogott növekedés

Mindenesetre az Ericsson példája is bizonyítani látszik, hogy az óriásvállalatok üzleti stratégiája ugyancsak nagymértékben támaszkodik az egymásnak ellentmondó, olykor megalapozatlanul derűlátó piackutatásokra. Az Elcoteq finn elektronikai gyártásszolgáltató is fátylat boríthat arra a tavaly októberben az Ericssonnal megkötött egyezségére, amely szerint a cég jelentősen növelte volna az Ericssonnak végzett mobiltelefon-gyártást a magyarországi és az észtországi Elcoteq-gyárakban. Az Elcoteq nettó árbevételének 50 százalékos emelkedésére számított 2001-ben, az Ericssonnal kötött gyártásbővítési egyezség nyomán. Most az egy számjegyű növekedés is sikernek számít, különösen hogy a cég papírja az Ericsson-bejelentést követően 44 százalékkal zuhant a helsinki tőzsdén.

Drasztikus igénycsökkenés

Annak ellenére, hogy a Nokia jelenleg piacvezető a mobilgyártók között, a szakemberek szerint az elmúlt időszakban jelentősen visszaesett mobilvásárlási kedv a finn céget sem fogja kímélni. Ez a változtatás nem feltétlenül jelenti a mobilgyártás kiadását más cégek számára, de jelenleg ez tűnik a legvalószínűbbnek. A gyártókapacitást viszont mindenképpen csökkenteni kell. A Motorolánál - bár bezárásról egyelőre szó sincs - szintén jelentős változások lesznek a közeljövőben, amelynek keretében a telefonok gyártásával foglalkozó ágazat dolgozóinak jelentős részét - mintegy 2500 munkást - elbocsátja, a gyártási kapacitást pedig csökkenti a társaság. Dan Downey, a The Yankee Group elemzője úgy gondolja, hogy a drasztikusan csökkenő mobiltelefon-igény miatt kivétel nélkül az összes gyártó kénytelen lesz mérsékelni a mobilok gyártási ütemét, és ez anyagi gondokhoz, hosszú távon pedig elengedhetetlen változtatásokhoz vezet.

Az Ericsson visszalépése azonban nem kizárólag a mobilüzletág romló helyzetére vezethető vissza - mondják a szakértők. A konkurens Siemens nagy erőkkel tör előre, és a várakozások szerint heteken belül átvette volna a piac harmadik helyét az Ericssontól.

Kulcsszavak: mobilhálózat trend UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14