Sharp Linux PDA: az első új Amiga eszköz

Tóth Kristóf, 2001. április 3. 23:33
Az Amiga következő generációs operációs rendszere még hosszú, hosszú utat kellett, hogy megtegyen, mire egy otthont találhatott magának: a Sharp hamarosan megjelenő Linux-alapú Zaurus PDA-jában.
Bár a Sharp készülőben lévő új eszközével kapcsolatban leginkább a Linuxra és a Java-ra koncentrál, a két biztos támaszra, amely a cég reményei szerint újra felrepíti azt a PDA egységek csúcsára, nem szabad elsiklani a tény fölött, miszerint az eszköz Java implementációja a brit Tao's Intent Java Edition lesz, amely egy platformfüggetlen hibrid Java virtual machine/just-in-time complier lesz.

A brit szoftverfejlesztő Tao technológiája az Amiga Amiga Digital Environment-jének lesz az alapja. Az Amiga Digital Environment egy objektum-orientált, médiagazdag felhasználói felület, amely észszerűen megvalósított fejlesztésének köszönhetően rendkívül rugalmas és alkalmazkodó rendszer lesz. Az Amiga DE számtalan eszközön alkalmazható lesz a mobiltelefonoktól a PC-kig, és Taonak köszönhetően szinte bármilyen CPU-n képes lesz futni.

Ez mindenképpen érdekes kapcsolat az Amiga és a Sharp között, de a közelmúltban a két cég hosszú távú együttműködési megállapodást is kötött, ami immár bizonyítékul szolgált a Sharp Amiga terveire. A megállapodás szerint az Amiga különféle tartalomszolgáltatást fog nyújtani a Sharp PDA eszközeinek felhasználói számára.

A mostani megállapodás mindenképpen fordulópont az Amiga számára, mivel az végre-valahára egy széleskörű platformhoz juttatja az Amiga fejlesztők közösségét a soha ki nem haló öreg Amiga gépek után. Az Amiga ezenkívül valós környezetben is bemutathatja szoftverének képességeit, amely ezáltal más hardver- és szoftverfejlesztők figyelmét is felkeltheti.

Egyelőre azonban feltehetően még a Sharp is csak részben szavazott bizalmat az Amiga-nak, és ezért reklámozza a cég új eszközét még mindig Linux és Java támogatással az Amiga DE helyett. Az előbbi két platformon nyilvánvalóan sokkal több új szoftver jelenik majd meg, mint az Amiga DE-n. A Sharp egyszóval fedezi magát arra az esetre, ha az Amiga DE nem válna népszerűvé.

Kulcsszavak: Amiga opsys pda Sharp

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50