A Motorola a mobiltelefont és a kéziszámítógépet kombinálja

Tóth Kristóf, 2001. április 10. 21:46
A Motorola legújabb fejlesztésű eszköze, az Accompli 008 nem más, mint egy kéziszámítógép és egy hagyományos mobiltelefon egyben. Az új eszközzel telefonálhatunk és internetezhetünk is, bármilyen kiegészítő szükségessége nélkül.
A Motorola weboldalán pénteken jelent meg az új eszközről szóló sajtóközlemény. Mivel a sajtóközlemény valamilyen okból kifolyólag még nem a kész változat volt, a leírásba ez idáig titkos információk is bekerültek az eszköz amerikai változatáról. Ha lúd, hát legyen kövér alapon a Motorola úgy döntött, hogy részletes leírást ad az Ázsiában és Európában már a boltokban lévő eszközről.

Az Accompli 008 az "integráljunk minden mobil eszközt egybe" trendet követi, és mind a kéziszámítógépek, mind a mobiltelefonok teljes funkcióskálájával rendelkezik. A Nokia és az Ericsson egyébként már korábban kiadta hasonló eszközét.

A vezeték nélküli internetezésre is alkalmas eszköz 4-500 dollár (kb. 150 000 Ft) körüli áron kerül forgalomba a mobilszolgáltató díjszabásától függően. Alex Slawsby, a Gartner elemzője szerint az efféle eszközök magas áruk miatt egyelőre távol fognak maradni az átlagfelhasználói cikkektől, és csak akkor terjedhetnek el szélesebb körben, ha az áruk elfogadható szintre esik.

A Motorola kapcsolata a kéziszámítógépekkel nem új. A cég Dragonball processzorai találhatók például a Palm OS-alapú eszközökben is, bár az Accompli 008 a Motorola saját operációs rendszerét használja. Az új eszköz egy mikroböngészővel rendelkezik, és 2.5G hálózatokon (2,5. generációs, vagyis a GPRS) működőképes, mivel csak ezeken biztosított a mindig aktív (always-on) internetkapcsolat, és a viszonylag nagy adatsebesség.

A készülék szürkeárnyalatos kijelzővel rendelkezik, ennek felbontása 240 x 320 képpont. Szöveg bevitelére és navigálásra tollat is használhatunk, sőt a készülék kézírás-felismerőt is tartalmaz. A PC-vel való adat-összeköttetés soros kábelen, vagy infraporton keresztül lehetséges.

Az eszköz nagyobb tudású változata, az Accompli 009 az év végén készül el, színes kijelzővel, összetett e-mail funkciókkal és sok egyébbel – írja a CNet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14