A játékos pingvin: légy iparmágnás!

Játékok Linuxra

Novák Áron, 2001. május 4. 21:13
A beérkező olvasói levelekből kiderül: sorozatunkkal sokakat sikerült meggyőzni arról, hogy munkájukhoz a leginkább megfelelő operációs rendszer a Linux - de szinte mindig az is kitűnik, hogy a játék miatt mégiscsak telepíteni kell a Windowst. Az e-mailekre válaszolva többször is leírtam, hogyan lehet konfigurálni ennek megfelelően a LiLót - de ma már létezik egyszerűbb megoldás is!
Az egyik feltörekvő játékszoftver-fejlesztő cég, a Loki úgy döntött, hogy legtöbb játékát átírja Linux alá. Figyelemre méltó kezdeményezés, remélhetőleg a többi játékgyár is követni fogja példájukat. Azt persze senki ne várja, hogy a windowsos fizetős programokat ingyen adják majd Linuxra, de az a hagyomány megmaradt, hogy készítenek letölthető demót.

Jelenleg 10 kipróbálható játékot és két videoelőzetest lehet letölteni a www.loki.com oldalról, az alábbiakban ezek egyikét, a RailRoad Tycoon telepítését és használatát vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Az installáláshoz legelőször töltsük le a Loki Demo Launchert a www.lokigames.com/products/demos.php3 címről, és adjuk ki az sh parancsot abban a könyvtárban, ahova letöltöttük. Ezzel telepítjük a demókat kezelő programot, amelyet kétféle módon indíthatunk: a Gnome Games menüjéből vagy grafikus terminálból a loki_demos paranccsal.

A megjelenő ablakban az Update demosra kattintva elindul egy program, ahol demókat és frissítéseket tölthetünk le. Sajnos hosszú várakozásra kell felkészülnünk, modemes felhasználók 4-5 óra alatt tölthetik le a RailRoad Tycoont - még szerencse, hogy ezt több estére oszthatjuk el, mivel a program támogatja a letöltés megszakítását és folytatását, de lehetőségünk van válogatni a lassabbnál lassabb tükörszerverek közül. A letöltés jelszava tehát: ADSL-esek és kábelesek előnyben!

Ha végre túl vagyunk a "download" eljáráson, sokkal könynyebb dolgokkal foglalkozhatunk, mivel a program automatikusan installálódik, és beépül a demokezelőbe. Tehát ha újraindítjuk a Demo Launchert, már ott pompázik a letöltött játék!

Itt visszakapjuk a letöltésre pazarolt időt, mivel nem egy lomha játék, pillanatokon belül a főmenüben találhatjuk magunkat. Sajnos itt csak egyjátékos szcenárióra van lehetőség, de szerencsére több térképen is megpróbálhatjuk meghódítani a gazdasági világot. (Öreg motorosok emlékezhetnek arra, hogy az első verzióval napokat lehetett játszani, olyan izgalmas volt. Az akkori viszonyokhoz gépest a grafikája sem volt rossz, és már egy 486-os processzorral felszerelt gépen fürgén futott.) A legújabb kiadást vizsgálva az az érzése a gyakorlott felhasználónak, hogy nehezebb dolguk van a leendő vállalatirányítóknak, ami persze nem feltétlenül hátrány.

A játék indulásakor egy vasúti céget kell alapítani - gondosan ügyelve arra is, hogy megfelelő logót válasszunk -, majd a későbbiekben gazdaságos működésre kell bírni vállalkozásunkat. Ekkor kell megadnunk, hogy más cégek milyen nagyságú befektetéssel szálltak be a vasútalapításba - érdemes tőkeerősen indulni, különben később nem lesz elég a pénzünk nagyravágyó terveink megvalósításához.

Komoly stratégiai feladatok sorát kell megoldanunk, ezért a cégalapítás előtt célszerű felmérni, hogy mire és hol van igény. Például ha van a területünkön található tejtermelő gazdaság, és a közelben találunk egy tejfeldolgozó gyáracskát - kössük össze őket! Vásároljunk egy komplett vonatot, de ügyeljünk arra, hogy ne személyszállító kocsikból, hanem vagonokból álljon a szerelvény! Legcélszerűbb olyan gyárat keresni, ahol kétféle nyersanyagból egy késztermék készül, így ugyanis megspórolunk egy állomást!

Eleinte érdemes a pusztaságban vonatot építeni, mert a fákat és egyéb akadályokat súlyos pénzekért kell eltakarítani az állomás megépítése előtt. Mivel nemcsak a mezőgazdaság és az ipar lehet a vasút megrendelője, hanem a városlakók szállításáról is gondoskodhatunk, sőt postakocsit is beállíthatunk a vagonok közé, és a városokba élelmiszert, bútort stb. is szállíthatunk. Érdemes szisztematikusan építkezni, hiszen a cél a vasúti monopólium elérése a teljes területen! Az állomásokat hotellel, étteremmel, egyébbel szerelhetjük föl, ami növeli a térségben élők utazókedvét. Vannak másfajta épületek is, amelyek megvásárlásával vonatunk karbantartásáról gondoskodhatunk.

A játék grafikája igen magas színvonalú, a terep és az épületek részletesen kidolgozottak. Életszerűek a hangok is, érdekesség, hogy minél inkább a képernyő közepe felé van a hangot kibocsátó objektum, annál hangosabb.

Néhol meglepő dolgokkal találkozunk: ha a vasútállomás építésére kattintunk, a képernyő alján található ablakban (ahol eddig a játék neve volt) azt láthatjuk, hogy a munkások szorgosan építik az épületet.

Természetesen a konkurencia sem alszik, bizonyos időközönként a program jelzi, hogy megjelent a piacon egy újabb, gyorsabb vasút, amely sok esetben gazdaságosabb is. Érdekesek, ugyanakkor idegesítők azok az időnként feltűnő újságcímlapok, amelyek segítenek értelmezni az adott időszak gazdasági folyamatait.

Szerencsére a játszhatóság nem romlott az előző verzióhoz képest, a grafika remek, a sebesség kifejezetten jó - amit kiválóan bizonyít, hogy MP3-as zenefájlok lejátszása közben is zavartalanul játszhatunk egy PIII 500 MHz-es gépen. Hátrányként talán a demoverzió méretét (50 MB) lehet említeni, valamint azt, hogy a teljes verzióért fizetnünk kell - hiszen a Linux-felhasználók gyorsan hozzászoknak ahhoz a gondolathoz, hogy szoftverre egy fillért sem kell költeni.

Gyorsfotó

Tanulságos, ezért hadd meséljem el, hogyan készült e cikk illusztrációja! Írogatom a cikket (naná, hogy Linux alatt), és tudom, hogy szükség lesz képernyőfotókra. Ezért elindítom a Gimpet, beállítom, hogy 100 másodperc múlva készítsen egy fényképet. Belépek a játékba, eltelik a 100 másodperc, ekkor a Gimp magához veszi a fókuszt, elkészíti a képet, én pedig visszamegyek a játékhoz, és ott folytatom, ahol abbahagytam! A Windowshoz szokott felhasználónak az a különös, hogy a dolog működik, mivel a Windows legtöbbször képtelen ilyen műveletekre. Vagy lefagy az egész, vagy a színek néznek ki furán, vagy csak a játék száll el.

Érdemes megemlíteni, hogy a játék nem igényel 3D-gyorsítót, de a Loki oldalán megtalálhatjuk videokártyánk linuxos driverét is a faqs.lokigames.com/faq.php3?view=index&product=GL0 oldalon - feltéve, hogy a hardver gyártója már elkészítette azt.

Kulcsszavak: játék opsys Linux

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34