Termelés-optimalizálás felsőfokon Preactorral

forrás: Prím Online, 2012. november 29. 08:22

A rEVOLUTION Software felvette termékpalettájára a Preactort, a világ egyik vezető termelésirányítási megoldását, amely a gyártó és termelő vállalatok termelés-optimalizálását támogatja. A rendszer használata hozzájárul a termelékenység növekedéséhez, a nyersanyag-beraktározási igény csökkenéséhez, a munkafolyamatok javulásához, valamint a szállítási határidők pontosabb betartásához és ennek révén az ügyfélkiszolgálás hatékonyságának növeléséhez.

A Preactort a világ 59 országában, közel 4.000 vállalat használja, különböző iparágakban. Felhasználói között vezető üdítőital gyártó cégek, kozmetikai vállalatok, forma 1-es csapatok, repülőterek is megtalálhatóak.

„A vállalatirányítási rendszerek többségében van termelésirányítási modul. Ezek azonban leginkább a közép és hosszú távú termelési adatok megtervezésében nyújtanak segítséget. Használatuk révén ki lehet kalkulálni, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokkal mikorra tudjuk a rendelést teljesíteni, kell-e újabb termelő gépeket beszereznünk, vagy milyen ütemezésben rendeljük be az alapanyagokat a termelés megfelelő biztosításához” – mondta Juhász Zsolt, a rEVOLUTION egyik fő tulajdonosa és üzletfejlesztési igazgatója. „Ezzel szemben a termelő gépek napi programját szervező szakembereknek problémái napi szinten jelentkeznek. Tönkremegy az egyik gép, lebetegszik az egyik gépkezelő… stb. A termelési munkák sorban állnak, dönteni kell merre tovább. Meg kell tervezni, hogy milyen sorrendben végezzük el a továbbiakban az egyes tételek gyártását, igazodva a megváltozott folyamatokhoz. Ezekre a napi szintű termelési anomáliákra ad komplex, optimalizált megoldást a Preactor.”



A Preactor tehát egy „finom” programot készít; a rövid távú gyártási rendeléseket kezeli, és ezek fényében tesz javaslatot a gyártókapacitások optimális kihasználására. Segítségével minimalizálható a beállítási és várakozási idő, hatékonyabbá tehető az egyes gyártósorok kihasználtsága. A Preactor minden vállalatméret esetében hatékonyan alkalmazható a termelés optimalizálására, önállóan, vagy más vállalatirányítási rendszerrel összekapcsolva (pl. Microsoft Dynamics NAV).

A Preactor nem egyetlen terméket, hanem egy termékcsaládot jelent, amelynek elemei különböző szintű funkcionalitással rendelkeznek, de már néhány ezer eurós beruházással elindítható. A Preactor így egyaránt ki tudja szolgálni – és külföldön már ki is szolgálja – a kis, néhány géppel rendelkező, családi tulajdonú termelőüzemeket és a nagyvállalatokat is.

A rendszer alkalmas az időbeli eltolások kezelésére – pl. sütödék esetén – és kezeli a hasonló terméktípusok eltérő gyártási feltételit is – pl. kenyér és zsemle esetén. Segítségével tervezhetők a másodlagos erőforrások – például karbantartók, technikusok, áramforrás… stb. – felhasználása, valamint az eltérő szaktudás elvárásából adódó beosztás kapacitások is.

Kezeli a gyártás előre- illetve hátrafelé történő tervezését, valamint a kétirányú tervezést is. Az előretervezés során megadja a legkorábbi időpontot, amikor a gyártást el lehet kezdeni – beleszámítva a puffer időket is – a hátrafelé tervezésnél a gyártási határidő figyelembevételével határozza meg a gyártás kezdési időpontját. A gyártósori rendszerek terv-tény elemzései, az adott műveleti lépések pontos elemzése alapján azonban megvalósítható a kétirányú tervezés is.

Az időtervezés és optimalizálás keretében a gyártási folyamaton belül egyéb, a termeléshez kapcsolt folyamatok is elindíthatóak. Így például adott mennyiség legyártását követően a csomagolás fázisa már a gyártási folyamat közben megindítható. A Preactor szabadon paraméterezhető import-export funkcióval is bír, valamint egyedi ütemezések prognosztizálására is alkalmas. Definiálható benne például olyan algoritmus, amely alapján meghatározott termékek gyártása előre vehető.

A Preactorba az adatok igény szerint felvihetőek kézzel, de jellemzőbb, hogy a rendszer a meglévő vállalatirányítási rendszerből szűri le a számára szükséges az adatokat. Így a rendszer csak az éppen aktuális gyártások, műveleti tervek információit tartalmazza, az adattárolás nem itt, hanem az ERP rendszerben történik.

A Preactor működése grafikus felületeken lekövethető, ezáltal a termelési vezető számára vizuálisan is pontos képet ad a gyártásról. Minden erőforrásnak, gépnek, operátornak külön naptára van, amelyben diagramokon követhető a folyamat. A rendszer menüstruktúrája pedig szabadon bővíthető abban az esetben, ha a gyártó cégnek új leíró mezőre van szüksége. 

„A Preactor hazai bevezetésével a rövid távú, optimális gyártástervezést kívánjuk biztosítani ügyfeleink számára, mert a legtöbb vállalatirányítási rendszerből ez hiányzik, vagy nem kellően rugalmas . A rejtett problémák felfedése és a termelésből való kiiktatása, valamint a hatékonyabb tervezés lehetővé teszik a kiegyensúlyozott működést, a költségek csökkentését és a vevők jobb kiszolgálását. Nemzetközi tapasztalatok alapján kedvező ára miatt a rendszer megtérülési ideje a nagyobb termelő cégek esetén mindössze napokban, és a közepes méretű termelő vállalatok esetében is mindössze hetekben mérhető” – mondta Kustos Ferenc, a rEVOLUTION ügyvezető igazgatója. „A Preactor alapvetően termelésoptimalizáló megoldás, de a gyakorlatban nemcsak termelő cégek alkalmazzák. Sok olyan nem-termelő vállalat is használja, ahol kiemelten fontos, az erőforrások hatékony tervezése. Ilyen például a bécsi repülőtér, ahol a repülőgépek parkolóhelyeinek és a repülőgép-karbantartási folyamatok - kirakodás, tankolás, felkészítés - optimalizálására alkalmazzák.”

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05