A Fujitsu szerint a mesterséges intelligencia határozza meg a jövő munkahelyét

forrás: Prím Online, 2017. október 29. 11:11

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) lesz a munkahelyi környezet fejlődésének egyik legfontosabb tényezője a 2025-ig tartó időszakban. A Fujitsu megbízásából a Pierre Audoin Consultants (PAC) független kutatócég által készített fehér könyv megállapításai szerint a jelenlegi munkavégzési gyakorlat, a produktivitásfokozó eszközök és fizikai környezetek nagyrészt elavulttá válnak a következő nyolc évben.

A fehér könyvből kiderül, hogy bár sok vállalat nehezen tud lépést tartani a munkavállalók munkastílusbeli preferenciáinak változásával, fel kell készülniük egy olyan korszakra, amikor már mindenhol jelen lesz a mesterséges intelligencia, a munkavállalók folyamatosan a hálózatra csatlakoznak, elfogadott normává válik a szabadúszó és rugalmas munkavégzés, és a hagyományos iparági rendszerek eltűnnek vagy új szabályok szerint működnek tovább. 

 

A Fujitsu megbízásából a PAC a következő kérdésre kereste a választ: „Hogyan fog kinézni a sikeres munkahelyi stratégia 2025-ben?”. A kutatócég által „Munkahely 2025” címmel kiadott fehér könyv a társadalmi és demográfiai változásokat, a technológiai fejlődést, a környezeti hatást és az üzleti szempontokat nevezi meg a munkahelyi környezet jövőbeni követelményeit meghatározó fő tényezőkként. 

 

Az intelligens munkahely és a mesterséges intelligencia feltartóztathatatlan térhódítása

A fehér könyv egyik fontos prognózisa az AI feltartóztathatatlan terjedése. A PAC elemzői a változás ütemének gyorsulására számítanak a 2025-ig tartó időszakban, ami minden szempontból hatással lesz a jövő munkahelyének működésére. A mesterséges intelligencia már most is sokféle feladatot elvégez, és a jövőben az emberi munkavégzés és magánélet szinte minden területén meg fog jelenni. 

 

 

„A napjaink többgenerációs munkaereje által támasztott igények és követelmények kielégítéséhez a kis-, közép- és nagyvállalatoknak már most hozzá kell fogniuk a jövő munkahelyi stratégiájának megtervezéséhez, és a kapcsolódó beruházások végrehajtásához. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy relevánsak maradjanak, megtartsák dolgozóikat, és egységes digitális felhasználói élményt nyújtsanak mind munkavállalóik, mind pedig a cég egésze számára. A mesterséges intelligencia és a hozzá hasonló technológiák térhódításával személyesebbé válik a felhasználói élmény, és rugalmasabban igazodik a felismert kontextushoz, helyhez és preferenciákhoz. A virtuális ágensekkel, a hangvezérléssel és a hordható eszközökkel együtt ezek a technológiák gördülékeny, vonzó, csoportmunka-élményhez juttatják a felhasználókat. Ha a vállalatok a változással lépést tartva, szeretnék kidolgozni a jövő munkahelyének alkalmazkodó keretrendszerét, fel kell mérniük, milyen kritikus szerepkörökre és készségekre lesz szükségük közép és hosszabb távon a megfelelő tervezéshez és az alapok lefektetéséhez. Ez pedig az irodatér és az infrastruktúra kialakításától az AI által átformált munkaerő támogatásához szükséges műszaki készségekig, minden területre vonatkozik” – fejtette ki Ramanan Ramakrishna, a Fujitsu szolgáltatásinnovációért és -portfólióért felelős vezetője az EMEIA-régióban. 

 

A Fujitsu javasolja, hogy a 2025-ig tartó vagy még hosszabb távú, sikeres munkahelyi stratégia kidolgozásához a szervezetek a mesterséges intelligenciával támogatott rendszerek teljes munkanapra kiterjedő használatát állítsák a középpontba. Az AI lehetővé teszi, hogy a munkavállalók komplexebb és érdekesebb, értékteremtő feladatokkal foglalkozzanak. Ehhez intelligens digitális asszisztenseken keresztül nyújt számukra támogatást, a készségek gépi alapú optimális párosításával ösztönzi a jobb üzleti kapcsolatok kialakítását, dinamikus, kontextusalapú élményt nyújt a napi feladatok ütemezéséhez, és valós idejű, dinamikus útvonalválasztással segíti a forgalmi dugók elkerülését, az útvonalak és a közlekedési módok optimalizálását. Az irodában dolgozókat a mesterséges intelligencia dinamikusan rendeli íróasztalokhoz azok közelében, akikkel a leggyakrabban kell kommunikálniuk (hot desking). A naptár kezelését és az ügyintézést (pl. az üzleti utak foglalásait) digitális asszisztensek végzik, miközben hordható eszközök hajtják végre a hitelesítést, és nyújtanak időben és térben korlátlan hozzáférést az adatokhoz és a rendszerekhez. 

 

 

A fehér könyv előrejelzése szerint a változó demográfiai viszonyok, az AI térhódítása és a hagyományos irodai környezet megszűnése átalakítja a munkahelyet. A „Munkahely 2025” fehér könyv szerzője, a PAC kutatási igazgatója, Nick Mayes így nyilatkozott erről: „A szervezetek többsége már megkezdte a munkahelyi környezet felkészítését a jövőre, például a digitális virtuális asszisztensek technológiájának bevezetésével. Az üzleti és az IT-vezetők egyaránt szorgalmazzák a digitális munkahelyre való átállást.” 

 

A fehér könyv ugyanakkor arra is figyelmezteti napjaink vállalatait, hogy a szervezeten belül és kívül is hozzá kell fogniuk az innováció és a csoportmunka kultúrájának meghonosításához, és hogy az elavult technológia és munkagyakorlat rontja a produktivitást és a dolgozói motivációt.

 

A vállalatoknak hozzá kell fogniuk a jövő munkahelyére vonatkozó jövőképük megtervezéséhez 

A haladó gondolkodású vállalatok már megkezdték a jövő munkahelyéről alkotott jövőkép kidolgozását, és terveket készítenek arra nézve, hogyan tölthetnék be munkavállalóik a mesterséges intelligencia nyomán felmerülő, új szerepköröket. A Fujitsu javasolja, hogy ezt a jövőképet a vállalatok a jövőbeni folyamatokra és munkagyakorlatra is terjesszék ki, és különálló megoldás helyett az üzleti szükségletek kielégítését szolgáló eszközként kezeljék a technológiát. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38