Magyar dominancia az idei Microsoft CEE Startup Award versenyen

forrás: Prím Online, 2022. március 3. 09:58

Négy díjat osztottak ki a Microsoft CEE Startup Award verseny döntőjében, ezekből kettőt hazai cégek vittek el. A fenntarthatóság kategóriában a Volteum, a fintech kategóriában pedig a FintechX Technologies lett a győztes.

A 2022. február 24-én megtartott Demo Day eseményen a Microsoft CEE Startup Award verseny döntőjébe jutott tíz régióbeli startupnak adatott meg a lehetőség, hogy röviden bemutassák a vállalkozásukat, illetve válaszoljanak a verseny zsűritagjainak – akik között Weiszbart Zsoltot, a Day One Capital partnerét is viszontláthattuk – kérdéseire. Végül négy kategóriában állapítottak meg nyerteseket: a fenntarthatóság kategóriában a magyar Volteum, az egészségügy kategóriában a romániai Medicai, a kereskedelmi kategóriában a görög BibeCoffee, a fintech kategóriában pedig az ugyancsak magyar FintechX lett a befutó. A nézők szavazatai alapján a Közönség Díjat a BibeCoffee érdemelte ki. A díjnyertes startupok mellett a magyar Cytocast is bejutott legjobb tíz közé, így elmondható, hogy a versenyen a magyar résztvevők kiemelkedően jól szerepeltek. A versenyen induló vállalkozások mind részei a Microsoft for Startups programjának, így nagyban támaszkodnak a Microsoft technológiájára, illetve növekedésükben is számíthatnak a Microsoft kiterjedt üzleti hálózatára.

 

Amint azt a díjkiosztást megelőző panelbeszélgetésen Andrei Roth, a bukaresti székhelyű, nemzetközi hírű folyamatautomatizáló UiPath kereskedelmi igazgatója elmondta, a térségünkből kikerülő startupokra egyre inkább igaz, hogy nem nyugati mintákat másolnak, hanem saját innovációkkal hódítják meg a nemzetközi piacokat.  Myladie Stoumbou, a Microsoft regionális igazgatója azt emelte ki, hogy a Microsoft co-sell programjának köszönhetően egyre több tehetség marad a szülőhazájában annak gazdaságát gyarapítva. Ahelyett, hogy elköltöznének nagyobb üzleti lehetőségeket ígérő országokba, inkább exportképes termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek a külpiacokra.

 

A FintechX Technologies innovációért felelős vezetője és társalapítója, Gémes Tamás szerint a Microsoft CEE Startup Awards jó alkalom volt széles közönséggel megismertetni a nyílt bankolás, nyílt pénzügyek és a banking-as-a-service (BaaS) előnyeit és működését, hiszen ezekre olyan új szolgáltatások épülnek, amelyeknek a jogszabályi és technikai feltételei csak néhány éve adottak. Az új szolgáltatások például lehetővé teszik, hogy a vásárlók az adott bolt vagy szolgáltató weboldalán közvetlenül vegyenek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat, tipikusan kölcsönt, a sokszor körülményes banki ügyintézés mellőzésével. „Szolgáltatásainkat, ahol lehet, az Azure felhőjére építjük, elsősorban azért, mert a Microsoft felhőtechnológiája nagy elfogadottságnak örvend a pénzügyi szektorban. Az a tény, hogy szolgáltatásainkat lehetőség van a nemzetközileg elfogadott FSI Amendment keretein belül nyújtani, garanciát jelent az ügyfeleink számára a biztonságra” – mondta el a szakember. Megjegyezte: a verseny fintech szekciójában kiérdemelt első helyezésükre nagyon fontos visszaigazolásként tekintenek, mivel ez az eredmény megerősíti, hogy az ágazati befektetők is komoly fantáziát látnak a nyílt bankolási szolgáltatások fejlesztésében.  A Microsoft co-sell programra és a versenyre Gémes Tamás úgy tekint, mint amely segíti a céget további partnerkapcsolatok kiépítésében, intézményi befektetők elérésében és a nagy külföldi piacok meghódításában.

 

 

A Volteum szolgáltatásai közzé tartozik flották elektrifikációja és a mindennapos üzemeltetés optimalizálása. Szoftverük valós idejű és historikus adatokat felhasználva pontos becslést ad az akkumulátorok merülésére, ezáltal pedig optimalizálja a működést és az útvonalakat a járművek számára.  A Volteum a Microsoft CEE Startup Awards verseny révén szeretné bővíteni nemzetközi kapcsolatrendszerét és betörni újabb külpiacokra. A szoftver fejlesztésében nagyban támaszkodnak a számukra díjmentesen elérhetővé tett Azure felhőszolgáltatásra.  „Az elektromos járművek, ezen belül is az elektromos flották piaca évről évre dinamikusan bővül, és óriási lehetőségeket kínál a külföldi terjeszkedésre. A legnagyobb partnereink jelenleg Németországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon vannak, de további nyugat-európai piacokon is szeretnénk megvetni a lábunkat” – mondta el Tóth Zsófia a Volteum társalapítója és ügyvezetője a verseny és a díj kapcsán.

 

 

A Microsoft CEE Startup Award verseny társrendezője a HubHub volt, az eseményt annak prágai irodájából közvetítették.  A versenyt azért alapították, hogy a Microsoft for Startup programban résztvevő vállalkozásoknak platformot biztosítsanak megoldásaik bemutatására. A február 24-i eseményen a már felsoroltakon kívül a BatteryCheck, a Born Digital, a Modex, HautAI és a Circularo is finalista volt.

 

A Microsoft elhivatott a tehetséges startupok felkutatásában és támogatásában. A vállalat startupokat célzó programjairól bővebben az alábbi oldalon tájékozódhat: https://startups.microsoft.com/en-us/

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50