A Babeş-Bolyai Tudományegyetem csapata nyerte a Morgan Stanley első magyarországi adatelemző bajnokságát

forrás: Prím Online, 2023. április 30. 10:32

Nemrég lezárult az először megrendezett Morgan Stanley Quant Challenge, a cég első, Magyarországon megrendezett versenye, ahol az adatelemzés és modellezés területén mérhették össze az erejüket a diákok. 

A vetélkedő során még tanuló egyetemisták és frissdiplomások olyan problémák megoldásában tehették próbára magukat, amelyekhez hasonlókkal a globális pénzintézet elemzői nap mint nap foglalkoznak Budapesten és más irodákban. A versenyre 121 csapat jelentkezett, és végül a Babeş-Bolyai Tudományegyetemről érkező csapat győzött.

 

Az első Quant Challenge során az induló csapatok olyan feladatot kaptak, amelynek keretében elemezniük kellett, milyen hatással bír a klímaváltozás egy képzeletbeli bank mezőgazdasági ügyfeleinek üzletmenetére. A diákoknak adatelemző és modellező készségeiket, matematika és statisztikai tudásukat használva múltbéli adatok alapján kellett megbecsülniük a jövőben várható terméshozamokat az időjárás függvényében. A selejtező forduló után a legjobb 8 csapat vehetett részt a 2 napos élő döntőben a cég székházában, ahol a klímaváltozás okozta kockázatokat kellett kezelniük két lehetséges időjárási forgatókönyv mentén.

 

 

Az alapos értékelést követően a Morgan Stanley budapesti központjának technológiai szakértőiből álló zsűri a Compacto nevű csapat munkáját találta a legjobbnak, amelynek diákjai az Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatói. A komplex problémákra adott kreatív megoldásaik nagy hatással bírtak a zsűri tagjaira.

 

„Nagyon jól éreztük magunkat mindkét forduló alatt, a feladatok érdekesek voltak és kellőképpen nagy kihívást jelentettek. Különösen tetszett, hogy végre a gyakorlatban is kipróbálhattuk az egyetemen tanultakat, valós problémákra keresve megoldást. Köszönjük a szervező csapat munkáját, rendkívül színvonalas versenyt sikerült összehozniuk” – mondta el Péter Ákos, a győztes Compacto csapat egyik tagja.

 

 

Gyakornoki lehetőség

 

A résztvevők betekintést nyerhettek a Morgan Stanley budapesti irodájának munkájába, megismerve a gyakornoki- és álláslehetőségeket. A bank 2006-ban nyitotta meg magyarországi irodáját, és mára több mint 3 000 munkatárssal segítik a vállalat globális működését számos területen az informatikától a matematikai modellezésen, a pénzügyön és a kockázatkezelésen át az adatelemzésig. A győztesek, valamint a második és harmadik helyen végzett csapatok díjazásban is részesültek.

 

„A Quant Challenge egyedülálló lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanuló diákok és frissdiplomások számára, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a kvantitatív elemzés területén, amely a Morgan Stanley-nél végzett mindennapi munkánk elengedhetetlen része – mondta el Fremda Balázs, a Morgan Stanley magyarországi irodájának HR vezetője. – Azért is örülünk ennek az együttműködésnek, mert sokszor látjuk, hogy ez a szakterület és főleg az itt zajló gyakorlati munka kevéssé ismert a diákok előtt. A verseny alatt lényegében néhány munkanapot töltöttek el az adatelemzők világában, így valós képet kaphattak arról, hogy milyen munka is zajlik a színfalak mögött egy nagyvállalat elemzőközpontjában. Örömmel láttuk az indulók tehetségét és lelkesedését, gratulálunk a Compacto csapatnak a győzelemhez és minden résztvevőnek a kemény munkájához. Izgalommal kísérjük figyelemmel a versenyző diákok további fejlődését és sok sikert kívánunk nekik karrierjükhöz."

 

 

Partnerség 13 egyetemmel

 

A Morgan Stanley kiemelt figyelmet fordít az egyetemekkel történő együttműködésre. A budapesti iroda alkalmazottainak több mint 95%-a diplomás és számos kolléga rendelkezik MBA vagy PhD végzettséggel. A foglalkoztatottak jelentős része természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai (STEM) területen végezte tanulmányait, míg egyharmaduk közgazdasági diplomával bír. A Morgan Stanley 13 egyetemmel áll partneri kapcsolatban Magyarországon. A széleskörű együttműködések kiterjednek gyakornoki programokra, különböző témákban tartott vendégelőadásokra, állásbörzéken és nyílt napokon való részvételre is. A cég évente több mint 100 szponzorációs megállapodás keretében támogat tudományos versenyeket (TDK és OTDK), konferenciákat és egyetemi tanszékeket. A Morgan Stanley emellett évente 200 diákot fogad szakmai gyakorlatra, akik közül sokan a cégnél folytatják karrierjüket a diplomaszerzés után.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50