Így segíthet a kvantum a logisztikában: több év munka, másodpercek alatt

forrás: Prím Online, 2023. október 23. 10:12

A Unisys bejelentette a Unisys Logistics Optimization-t, egy új, kvantumtechnológián alapuló megoldást, amely másodpercek alatt segít a szervezeteknek megoldani komplex, sokváltozós logisztikai feladatokat. 

A logisztikai költségek folyamatos emelkedésével a vállalatok számára egyre sürgetőbb ellátási láncaik újratervezése úgy, hogy egyszerre javítsák az ügyfélélményt és csökkentsék költségeiket, így optimalizálva szolgáltatásaikat. Ebben nyújthat hatékony segítséget a Unisys Logistics Optimization. A kvantumszámítástechnikára alapozott technológia iparágpecifikus információk birtokában, a fejlett analitika és a mesterséges intelligencia (AI) kombinációját használva jelentősen javíthatja egy cég üzleti eredményeit.

 

A Unisys Logistics Optimization előre betanított modellek segítségével másodpercek alatt generál válaszokat összetett problémákra és lekérdezésekre, ami jelentős előrelépést jelent a korábbi technológiákhoz képest. A hagyományos programoknak évekre lett volna szükségük ahhoz, hogy összegyűjtsék és elemezzék az operatív adatokat, hogy hasonló eredményeket kapjanak. Az új fejlesztés a logisztikai vállalatok, például a légi árufuvarozók számára optimális tervet biztosít a szállítmányok hatékonyabb és költséghatékonyabb csomagolásához, tárolásához és több járműtípust igénylő útvonaltervezéséhez. 

 

 

Jelentős megtakarítás a légközlekedésben

 

Az új technológiától reméli logisztikai optimalizációjának következő áttörését a Malaysia Aviation Group (MAG) teherszállító részlege, a MAB Kargo Sdn Bhd (MASkargo), amely világszerte közel 100 célállomást szolgál ki. Jelenleg a légitársaság járattervezői jelentős mennyiségű időt töltenek az egyes szállítmányok kiválasztásával és az ULD-egységekhez való hozzárendelésével, ami magas működési többletköltséget eredményez. A Unisys megoldása olyan biztonságos és megbízható alternatívát kínál, amellyel a MASkargo járattervezői egy grafikus rakománytervező segítségével teljes rakodókapacitásukat kiaknázhatják, ezzel növelve hatékonyságukat az olyan, magas prioritású szállítmányok kezelésénél, ami különösen fontos az ügyfelek elégedettsége szempontjából.

 

„A MASkargo folyamatosan keresi a hatékonyság növelésének lehetőségeit, ezáltal javítva az ügyfélélményt és -kapcsolatokat – nyilatkozta Mark Jason Thomas, a MASkargo vezérigazgatója. – A Unisysszel való együttműködésünk a MASkargo digitalizációs megújulásának egyik lépése, amely keretein belül a kvantumtechnológia, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás felhasználásával optimalizáljuk a tervezési és szállítási folyamatokat, támogatjuk a hálózattervezést, és biztosítjuk a pontos információk megbízható, egyértelmű kommunikációját.”

 

A meglévő IT rendszerekbe integrálható a kvantum

 

A Unisys több mint 30 éve szolgál ki partnereket és fejleszt új megoldásokat a logisztikai és szállítmányozási területen, így a vállalat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy kiemelkedő iparági szaktanácsadással szolgálhasson ügyfeleinek. A piacon lévő más megoldásokkal ellentétben a Unisys Logistics Optimization nem igényli új modellek tréningjét a bevezetéshez, és könnyen integrálható a meglévő informatikai infrastruktúrába, így azonnali hozzáférhetőséget biztosít az ügyfelek számára, és mivel pontossága a napi használat révén idővel javul, folyamatosan releváns és naprakész marad.

 

„A logisztikai költségek visszafogása kritikus fontosságú, és a vállalatok olyan megoldásokat keresnek, amelyek megfelelnek ennek az alapvető igénynek – mondta el Chris Arrasmith, a Unisys Enterprise Computing Solutions vezető alelnöke. – A fejlett analitika, a gépi tanulás, valamint a klasszikus és az új kvantumszámítási architektúrák legfejlettebb képviselőinek kombinációjával olyan operatív predikciós- és tervezőrendszert építettünk ki, ami lehetővé teszi számunkra, hogy szinte valós időben teremtsünk értéket az ügyfelek számára.”

 

A Unisys Logistics Optimization a légi árufuvarozókra, földi kiszolgálókra és szállítmányozókra szabva háromféle módon segíti a logisztikai vállalatokat az optimalizálásban:

• Kapacitás: A program a vállalatok rakománybeosztásait értékeli a raklap- és ULD-kapacitás előrejelzésével és monitorozásával, lehetővé téve több aznapi szállítmány indítását. Emellett a kihasználatlan helyek felkutatásával segít azonosítani további kapacitást is. 

• Készlet: A technológia képes megjósolni és előírni a készletekre vonatkozó helyszíneket és csomagolási követelményeket, valamint a készlet mennyiségét és a szállítmányozási sérülékenységet. Ez csökkenti a csomagolási és rakományösszeállítási időt, minimalizálja a szállítmány sérülésének vagy megromlásának esélyét, ezzel megelőzve a költséges reklamációkat.  

• Úttervezés: A program értékeli az összes lehetséges útvonalat, és az olyan dinamikus változókat, mint például az időjárás vagy az utazási idő, is beépíti az ideális, kétirányú logisztikai útvonalterveibe.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50