Banki csalások kivédésére tervezett megoldást a 48-órás programozói verseny győztes csapata

forrás: Prím Online, 2023. december 4. 20:22

A banki azonosításra használt videók manipulációjának kiszűrése mellett a csapatok olyan fontos kihívásokra keresték a megoldást, mint a sugárkezelésre váró rákbetegek hatékonyabb beosztása vagy a városlakók ökológiai lábnyomának csökkentése. Az ötödik alkalommal megrendezett JunctionX Budapest hackathonon 70 országból több mint száz csapat vett részt, közel felük személyesen.

November végén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb programozói versenyének, amelyen idén az eddigi legtöbb, 72 befejezett pályamunkát értékelt a szakmai zsűri. A 2-5 fős csapatok a verseny előtt két nappal ismerhették meg a választható kihívásokat, amelyekre 48 órát követően kellett prezentálniuk megoldásukat és a megvalósíthatóságot bizonyító forráskódot. Az egyes kihívások győztes csapatai egyenként 1500 euró, az abszolút győztes csapat tagjai összesen 3000 euró pénznyereménnyel térhettek haza. A verseny népszerűségét a magas összdíjazáson felül annak köszönheti, hogy a technológiai projekteknek valódi, akár több millió ember életét érintő problémákra kell piacképes megoldást prezentálniuk.

 

 

A versenyzők idén az Intuitech digitalizációs stúdió, a Varian orvostechnológiai vállalat és a szervező CraftHub által hozott kihívások közül választhattak. A Siemens Heathineers részeként működő Varian kihívásának győztese a RadioCareSync csapat lett, akik egy olyan alkalmazást dolgoztak ki, amely megkönnyítené és összehangolná az orvoscsapatok munkáját a sugárkezelésre váró rákbetegek kezelési tervének összeállításában az adminisztrációs feladatok csökkentésével, a betegek egyedi igényeinek figyelembevételével, a rendelkezésre álló eszközök kihasználásának optimalizálásával és egy ágyfoglalási és értesítési rendszer bevezetésével.

 

 

Az abszolút győztes, a Polyp HUB az Intuitech digitalizációs stúdió kihívására készített alkalmazást a deepfake-videók kiszűrésére. A személyiség azonosítására használt videók manipulációja komoly biztonsági kockázatot jelent a banki szektorban, ezért kiszűrésük alapvető fontosságú. Az alkalmazás speciális algoritmusokat használ a felvétel elemzésére, emellett egy innovatív ötletként a fej természetes mozgási mintáit használja a valódi és hamisított felhasználók megkülönböztetésére. Az abszolút győztes díját a Varian orvostechnológiai vállalat szponzorálta.

 

 

Idén a szervező CraftHub is kihívások elé állította a versenyzőket. A fenntarthatósági kihívás olyan ötleteket keresett, amelyek környezettudatosabb viselkedésre motiválják a városlakókat és a vállalatokat. A kihívás győztese, a WasteWiz csapat játékos alkalmazása a mesterséges intelligencia által vezérelt tárgyfelismerő modellel és automata szelektívszemétgyűjtő-keresővel segítené a felhasználókat a tudatosabb hulladékgyűjtésben. A szervező másik kihívása a telekommunikációs cégek számára keresett megoldást a fiatal felnőttek érdeklődésének felkeltésére és márkahűségének építésére. A győztes TELLYOU csapat alkalmazásával a felhasználók saját avatárjukat hozhatnák létre és fejleszthetnék szórakoztató felmérések, beszélgetések segítségével. Ezáltal személyre szabott, interaktív tartalmakat kaphatnak, amelyek túlmutatnak a tipikus mesterségesintelligencia-alapú társalgáson.

 

 

A hibrid verseny fizikai helyszínén, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen több mint 300, az online térben több mint 100 versenyző vállalta a 48-órás megmérettetést. A csapatok munkáját idén is a szervezők, a partnerek és a szponzorok szakemberei segítették. A CraftHub szervezői továbbá csapatépítő játékkal és egy Design Thinking workshoppal is készültek a helyszíni versenyzők számára.

 

„A JunctionXBudapest a résztvevők számára a közös fejlődés, az újító megközelítések és a legújabb trendek gyakorlatba ültetésének lehetőségét kínálja egy támogató, nemzetközi, szakmai közegben” – mondta Varga Károly, a CraftHub egyik alapítója. „A verseny ugyanakkor kiváló bemutatkozási lehetőség a fiatal tehetségek számára, így nem titkolt célunk, hogy a jövőben a támogató partnereink a díjazásokon felül konkrét állásokat, megbízásokat is kínáljanak a jövőbeni szakembereknek” – tette hozzá a szervező.

 

Az idei rendezvény további támogató partnerei a Lufthansa, HR partnere az EPAM volt, a helyszínen a Watt energiaitalok, a Nissin Cup Noodle és a Subway termékekkel támogatták a versenyzőket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50