Minden, amit tudni akarsz a mesterséges intelligenciáról – elindult az NMHH Podcast

forrás: Prím Online, 2024. június 29. 15:28

Egyszerű utánzógép vagy egy mindent felforgató technológia? Milyen hatással lesz a munkaerőpiacra, az egészségügyre, az oktatásra vagy éppen a művészetre a mesterséges intelligencia? Hogyan alakítja át az üzleti folyamatokat? Hogyan lehetünk tudatos médiafogyasztók egy olyan világban, amelyben már a szemünknek sem hihetünk? Ilyen és ehhez hasonló, mindannyiunk életére hatással lévő kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most induló podcastsorozata.

Az NMHH Podcast első részeiben dr. Rab Árpád, az NMHH innovációs laborjának vezetője állandó szakértőként vezet körbe minket az MI világában. A sorozat első adása a technológiában rejlő lehetőségeket és annak korlátait járja körbe dr. Tilesch György globális innováció- és mesterségesintelligencia-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője közreműködésével. A heti rendszerességgel jelentkező podcastsorozat elindításával az NMHH célja, hogy a digitális mindennapjaink kihívásairól hiteles, jól érthető információt adjon, ezzel is támogatva a hallgatókat a tudatos döntésekben. A műsorvezető Kántor Endre.

 

Bár a ChatGPT-vel robbant be a köztudatba, a mesterséges intelligencia története évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor az emberrel egyenértékű, gondolkodó gépek létrehozásán kezdett el töprengeni egy tudóscsoport. A technológia azóta észrevétlenül is állandó segítőtársunkká vált: mielőtt útnak indulunk, megnyitjuk a térképalkalmazást, menet közben a kedvenc zeneszámainkból összeállított, személyre szabott műsorlistát hallgatjuk, online vásárláskor pedig néhány kattintással megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet – miközben bele sem gondolunk, hogy a döntésünket egy mesterséges intelligencia ajánlása alapján hoztuk meg.

 

Az MI szabályozása mind a médiatermékek és üzleti modelljeik jövőbeli megértése, mind a közösségi média szabályozása szempontjából különösen fontos terület az NMHH számára. A szabályozási feladatok mellett a médiahatóság megbízható, szakmai forrásból kíván tájékoztatást adni az érdeklődőknek napjaink innovációit illetően – így született meg az NMHH Podcast. A sorozatban az alapfogalmak tisztázásán túl szó lesz az MI felhasználásáról az egészségügy, az oktatás, a médiatudatosság, a munka és a művészet területén – a hallgatók számára közérthetően. 

 

Az első epizód már meghallgatható a közösségimédia- és streamingfelületeken: az NMHH Podcast megtalálható a Spotify és a YouTube felületén, valamint a hatóság saját web-, illetve Facebook-oldalán

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tudunk-e védekezni az Apple Pay jellegű hibák ellen?

Hétfő estig vélhetően minden ügyfél visszakapja azt az összeget, amelyet az Apple jogtalanul vont le bankkártyájáról a múlt héten. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos hangsúlyozni, hogy kártyaadatok nem kerültek ki, azok biztonságosak, és bár az ilyen jellegű hibák ellen nem igazán lehet védekezni, de néhány intézkedéssel csökkenteni lehet a kellemetlen hatásokat.

2024. július 1. 20:08

Történelmi magyar siker a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A magyar diákcsapat mind a négy tagja érmes helyezést ért el a csehországi Brnóban rendezett régiós informatikai versenyen: a CEOI-n induló magyar középiskolások összesen két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek, ami a több mint harminc éve zajló megmérettetés történetében valaha elért legjobb eredmény.

2024. július 1. 18:36

Az ABB új megoldást vezet be a sörgyártás hűtési fázisában

Az ABB Ability BeerMaker intelligens folyamatautomatizálási megoldás bevezetését követően az ABB a felfűtési fázis után a sörfőzési folyamat hűtési fázisához is bevezette technológiai megoldását, ezzel támogatva a sörfőzdék működési hatékonyságát és a digitális megoldások alkalmazását. Az ABB sörfőzőmestere egy több tudományágat felölelő szakértői csapattal együtt fejlesztette ki a megoldást.

2024. július 1. 16:07

A 4iG Csoport és a Telcom Egypt partnerségben fejleszti Egyiptom optikai hálózatát

A Kairóban aláírt megállapodás szerint a közös vállalat az elkövetkező tíz évben mintegy hatszázmillió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját. A szándéknyilatkozat aláírását követő hónapokban a 4iG Csoport és a Telecom Egypt megállapodnak a közös vállalkozás üzleti modelljéről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről is. 

2024. július 1. 14:33

Bemutatta autóját az ART: magabiztosan várja a versenyeket a Széchenyi-egyetem csapata

Kisebb tömeg, nagyobb megbízhatóság – így jellemezhető a fennállásának tizedik évét ünneplő Arrabona Racing Team (ART) idei autója. A győri Széchenyi István Egyetem Formula Student-csapata rollout rendezvényén mutatta be új járművét, amellyel a tavalyi szezon tapasztalatait hasznosítva ismét az élmezőnybe kerülhet.

2024. július 1. 11:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43