Stumpf István: csendes digitális forradalom zajlik

MTI Sajtóadatbank, 2002. január 29. 09:38
Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Budapest Business Klub hétfői budapesti rendezvényén a világ informatikai folyamatairól kifejtette: "csendes, digitális forradalom" zajlik, amelyben különösen nehéz megőrizni egy olyan kis állam önállóságát, szuverenitását, mint Magyarország.
A kancelláriaminiszter kiemelte: az idei új irányokat is bele kell építeni a nemzeti informatikai stratégiába. Hozzátette: nyelvünk védelme és gazdagítása nélkül nem lehetünk sikeresek ebben a globális világban, az informatikai stratégia célja a szellemi tőkék minél nagyobb kihasználása, a versenyképesség fokozása, a társadalmi és térségi kohézió erősítése.

Stumpf István aláhúzta: a jelenlegi kormány Magyarországon az első, amely felismerte, hogy az információs korszak kihívásaira összefogott és aktív kormányzati szerepvállalással kell válaszolni. E nélkül tovább nőtt volna relatív elmaradásunk az Európai Unió e téren tapasztalt fejlődési átlagától. A kancelláriaminiszter a világ informatikai folyamatairól kifejtette: "csendes, digitális forradalom" zajlik, amelyben különösen nehéz megőrizni egy olyan kis állam önállóságát, szuverenitását, mint Magyarország.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta: a világgazdaságában megnőtt az egyes termékek esetében a hozzáadott érték szerepe jelentősen. E téren a világméretű gazdasági versenyben csak akkor tudunk helytállni, ha erősítjük a tudásalapú társadalom minél sokoldalúbb fejlődését.

Az ország az internet vonatkozásában még mindig jelentősen elmarad az Európai Unióban tapasztalt hozzáféréstől, hisz az EU-ban a háztartások 38 százaléka, míg Magyarországon csupán 7 százaléka tud csatlakozni a világhálóhoz. A mobilellátottság terén sokkal jobban állunk, az Európai Unió átlaga szerint a háztartások 75 százaléka, Magyarországon 45 százaléka rendelkezik mobiltelefonokkal.

A kancelláriaminiszter kiemelte: az idei év új irányait is bele kell építeni a nemzeti informatikai stratégiába. Hozzátette: nyelvünk védelme és gazdagítása nélkül nem lehetünk sikeresek ebben a globális világban, az informatikai stratégia célja a szellemi tőkék minél nagyobb kihasználása, a versenyképesség fokozása, a társadalmi és térségi kohézió erősítése.

Stumpf István az egyik legjelentősebb eredménynek tartotta a kormányzati portál kiépítését, a következő időszak feladatai között pedig hangsúlyozottan említette a kormányzati informatikai gerinchálózat megalkotását a közeljövőben.

Magyarország Közép-Kelet-Európa "szilíciumvölgyévé" tehető, ehhez azonban még rendkívül sokat kell tenni. A kormány céljai között szerepel, hogy Magyarország a közép-kelet-európai régióban élenjáró legyen az információs társadalom kiépítésében és ezzel párhuzamosan javuljanak a magyar, illetve a magyarul beszélő polgárok életesélyei.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50