Informatikai minisztérium felállítását tervezi az MSZP

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. március 22. 20:39
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt szerint a kormányzati struktúrába be kell illeszteni egy informatikával foglalkozó, kis létszámú minisztériumot, ahol olyan szakemberek dolgoznának, akiknek szakmai tudása integrálható lenne a kormányzati munkába. A XXI. század új kihívásai - az MSZP programja az információs társadalomról című budapesti rendezvényen ismertették a párt Nemzetnet programját is.
Medgyessy Péter hangsúlyozta: a tárca létrejöttével a kormányban lenne egy olyan miniszter, akinek csak az volna a feladata, hogy az informatika oldaláról nézze a kormányzás kérdéseit. Az átlátható és koncentrált informatikai program megvalósulásához megfelelő infrastrukturális és intézményi háttér, valamint a tudástőke garanciája szükséges.

A rendezvényen ismertették a szocialista párt informatikai programját, ezen belül a minden korosztályra kiterjedő Nemzetnet programot, amely óvodástól az időskorig biztosítaná az informatikai eszközök ismeretét és használatát.

Molnár Gyula, az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának alelnöke elmondta, a szocialista párt öt lépésben tervezi informatikai programjának megvalósulását. Az eszközökkel kapcsolatban szeretnék, ha az informatikai kiadások megjelennének a családok költségvetésében, serkentenék a munkahelyi támogatással történő számítógéphez jutást. A program második eleme a hozzáférés, amelynek keretében az internet-használati díjat csökkentenék, a harmadikban, az oktatásban tovább fejlesztenék és frissítenék a Sulinet programot, lehetővé tennék számítógép-kezelői bizonyítvány ingyenes megszerzését az érettségi előtt. Molnár Gyula a program negyedik elemeként a tartalmat nevezte meg, amelyben a magyar nyelvű internetes tartalom bővítésére és az államigazgatásban történő magyar nyelvű ügyintézés lehetőségének szélesítésére törekednének. A törvénykezés területén - ami a program ötödik elemét alkotja - áttekintenék a hatályos törvényeket, de nem támogatnák az internettörvényt, hanem az önszabályozó rendszer működését tartják megfelelőnek.

Mandur László, az MSZP Információs Társadalom Kabinetjének vezetője beszámolt a Nemzetnet program tervéről, amelyben a legkisebbek számára a nyuszinet, az iskolásoknak a sulinet, a fiatal felnőtteknek az életnet, a negyven év fölöttieknek a plusznet, az időseknek pedig a nagyinet biztosítaná az informatikai ismereteket és az eszközök használatát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50