Illegális szoftverhasználat - hírek a nagyvilágból

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. június 4. 11:13
Az európai film, videó, zenei interaktív szórakoztató és üzleti szoftvergyártók sürgetik az Európai Uniót, hogy olyan szabályozást hozzon létre, ami elrettentő büntetést szab ki a törvénysértőkre, csökkenti a bírósági eljárások idejét, hatékony módszert javasol a bizonyítékok megsemmisítése ellen, a gyártással és a terítéssel kapcsolatos információkhoz hozzáférhetőséget biztosít. A cikk részletezi a károkat országonként, régiónként.
A zeneiparban folytatódik az eladások csökkenése, aminek oka nagy részben az illegálisan másolt CD-kből eredő veszteség. Az EMI bejelentette, hogy széleskörű költségkímélő stratégiát vezet be, melynek első lépéseként megválik 1800 alkalmazottjától és 400 művésztől.

A francia Canal+ TV csatorna jogi csatát vív egy, a Rupport Murdoch vezette News Corp. által ellenőrzött céggel illegális szoftverhasználat miatt. A Canal+ állítása szerint 1 milliárd USD-t veszített azáltal, hogy több millió néző ingyen nézhette a kódolt és díjköteles csatornát.

Michael Eisner, a Disney vállalat vezetője azzal vádolja az IT szektort, hogy reklámozzák a videók illegális másolását, mert ezáltal megnő a másoláshoz szükséges technológiai eszközök- chipek, számítógépek, szoftverek utáni kereslet. Ezt a vádat az IT szektor résztvevői határozottan visszautasítják.

Az Európai Unió létrehozta az ún. WIPO szerződést, amiben arra ösztönzi a zenekiadókat, hogy tegyék műveiket on-line elérhetővé, ezáltal egyértelműbbek lesznek az illegális felhasználók elleni jogok. A kiadók és a zenészek véleménye szerint azonban az új EU szabályok túl engedékenyek, nem megfelelőek a digitális „kalózokkal” szemben. A szabályt civil szervezetek is támadták, szerintük ugyanis sérti a szólásszabadságot az interneten.

Az európai film, videó, zenei interaktív szórakoztató és üzleti szoftvergyártók sürgetik az Európai Uniót, hogy olyan szabályozást hozzon létre, ami elrettentő büntetést szab ki a törvénysértőkre, csökkenti a bírósági eljárások idejét, hatékony módszert javasol a bizonyítékok megsemmisítése ellen, a gyártással és a terítéssel kapcsolatos információkhoz hozzáférhetőséget biztosít. A szoftvergyártók kára megközelítőleg 4.5 milliárd Euró évente.

A CD lemezek védelme nehéz. A nagyobb zenekiadók különböző technológiákat alkalmaznak arra, hogy ne, ill. nehezen lehessen a CD-ket másolni. A CD-k védelme azonban lejátszási gondokat okozott a számítógépeken és egyes CD-lejátszókon. Egyes zenészeknek elnézést kellett kérniük rajongóiktól és kicserélni a lemezeket nem-védettekre. Philips, a Compact Disc márka üzemeltetője, bejelentette, hogy ellenzi a másolás-védelmi tervet, és a másolás-védelemmel készült CD-ket nem látja el Compact disc emblémával, mert azok technikailag nem CD-k.

Hírek 2002. II. negyedévéből:

Európa:

Litvánia: Litvániában az ezidáig előforduló legnagyobb kártérítést, 55.250 USD-t fizetett a BSA-nak az informatikai vállalat, a FIMA illegális szoftverek használata miatt. A cégnél 2000.augusztusában tartottak házkutatást. Az elsőfokú ítélet 2001.januárban csak egy jelentéktelen (75 USD) adminisztrációs költség fizetésére kötelezte a vállalatot, aki visszautasította a BSA ajánlatát a szoftverek legalitásának elrendezését illetően, 22.500 USD értékben. A BSA ezért polgári peres eljárás keretében beperelte a vállalatot, minek eredményeként megkapta a szoftverek értékét és 20.000 USD-t a perköltségekre.

Franciaország: Az „Exigez l’Original” (Ragaszkodj az eredetihez) kampány első része sikeres volt, több mint 35 millió Euró értékben vásároltak szoftvereket. A kampány második részében 70000 levelet küldenek ki azoknak, akik az első levélre nem válaszoltak. 13000 kis vállalatnak adtak telefonon felvilágosítást és segítséget.

Áprilistól a Media kampány a kis-és közepes vállalatokat célozza meg. 34000 direct mail-lel, 380 rádió spot-tal, napi és üzleti újságokban való hirdetéssel hívják fel elsősorban a high-tech és kommunikációs szektorban tevékenykedők figyelmét az illegális szoftverhasználat veszélyeire.

Norvégia: egy bejelentő felhívta a BSA-t, hogy éppen most kínálnak neki az interneten illegális szoftvereket. A CD-k ára 200 norvég korona volt. Az eladó elismerte, hogy illegálisan adott el szoftvereket, még a listát is bemutatta, miket lehetett nála rendelni. Anyagi helyzetére, az üzletekből származó kis nyereségére és az együttműködési készségére való tekintettel a pénzbírság összege 10.000 norvég korona.

Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland:

Sydney: Az ausztrál BSA kiterjeszti segítségét a kis-és középvállalkozások számára. Ingyenes kiadványt kaphatnak szoftvereik rendezéséhez (Magyarországon a Szoftvernyilvántartó c.kiadvány ilyen), valamint ingyenes online segítséget. A kampány mottója: „No business too small”(Nincs túl kicsi üzlet).

Latin Amerika:

Brazília: Sao Pauloban jelenleg a rendőrség a szoftvereket árusító üzletek nagy részét az „álcázott vásárló”-i programmal ellenőrzi. Ez azt jelenti, hogy a rendőrök potenciális vásárlóként viselkednek, majd a megvételre kínált, licensz és tanúsítvány nélküli számítógépeket lefoglalják, a tulajdonos ellen pedig eljárást indítanak.

Mexikó: A fővárosban a kormány és a BSA elindította a „Zero Tolerance” (Nincs kímélet) kampányt, ami alatt 25000 levelet küldenek ki, ami lehetőséget ad auditra, valamint 2500 végfelhasználónál vizsgálatot indítanak. A kampány reklámjait egy civil szervezet, az Alliance against Piracy (Kalózkodás elleni Szövetség) készítette.

Kolumbia: A kolumbiai rendőrség április 15-19 között Latin Amerika legnagyobb, hamis termékek elleni akcióját hajtotta végre, minek keretében 16 városban 404 helyen tartottak házkutatást, 153459 CD-t, 736 számítógépet, 96 CD írót, 9 nyomtatót foglaltak le. A rendőrség megvizsgált továbbá 200 internet kávézót is. 19 esetben történt letartóztatás.

Brazília: A „Zero Tolerance” kampány itt is elkezdődött. Összefogja a különböző szolgáltatók (zenekiadók, mozik, ruha-és cipőmárkák, kábeltelevíziók, stb) képviselőit az illegális szoftverhasználat ellen, amit ma már a társadalom egésze elleni bűncselekménynek tekintenek. Az egyik legjelentősebb újság (O Globo) heti mellékletet szentel az illegális szoftverhasználat témakörnek. A kampányt a legnépszerűbb szappanoperában (O Clone) is hirdetik.

Tűzszünet kampányok:

Németország:

Április 15-én indult Berlinben, Németországban először, a Tűzszünet kampány. Az elmúlt 20 hónapban ugyanis a németországi vállalatok összesen több mint 1,3 millió Euro kártérítést fizettek illegális szoftverhasználatért, és több mint 500.000 Euro-t fizettek ki az utólagos licenszekért. A vállalatoknak 30 napjuk van szoftvereik legalizálására, május 14-ig.

Ausztria:

A Tűzszünet kampány 2001.májustól 2002 februárig tartott 3 tartományban. Felső-Ausztriában (május-június) több mint 100 vállalat használta ki a lehetőséget és regisztrálta magát a BSA-nál, illetve megvásárolták a hiányzó licenszeket. Bécsben (október-november) 200 vállalat regisztrált, Tirolban pedig (2002.január-február) már az első napokban jelentkezett több mint 50 cég.

Taiwan:

A kampány célja, hogy a „Kalózkirályság”-ként ismert országban csökkenjen az illegális szoftverhasználat. A kampány népszerűsítéséért, április 4-én több ezer énekes, szövegíró és a zeneipar alkalmazottjai vonultak az utcára, feketébe öltözve, így tiltakozva a „kalózok” ellen.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14