A Rádió-LAN megakasztja a Bluetooth korszakot?

Zsadányi Pál, 2002. november 26. 10:54
A Comdex mindig arra sarkallja a gyártókat, hogy kirukkoljanak minden olyan technológiában, amelyben látnak valami fantáziát. Nos, a 3G hívők és a Rádió-LAN (WLAN) hívők egyaránt örülhetnek a megjelent újdonságoknak, de a WLAN hívők mintha kicsit jobban.
Az Intel például a Colexico morzsának a 803.11a és 803.11b ikerszabványú változatával is megjelent. Talán még fontosabb, hogy a nagy kék IBM is belépett a korábbi generációnál ötször gyorsabb WLAN 'a' kategóriába a legújabb morzsájával, aminek az áramfelvétele ráadásul a korábbi morzsák tized része, ami a mobil eszközöknél kritikusan fontos paraméter. De új modelleket hozott ki a Cypress vagy a National Semiconductors is. A nálunk komolyabb piaci szeletre pályázó DLINK a 803.11b változatú morzsába a piacon elterjedtekhez képest dupla sebességet ígér, azaz, 22 Mbps-t (AirPlus), de az 'a' szabványú 54 Mbps-t is kiszélesítették 72 Mbps-re! Az US Robotics ugyancsak belépett a 22 Mbps kedvelők táborába.

A WLAN interfészeknél egyébként egyre inkább az a jellemző, hogy PC-kártya formátumban készülnek. Ha PC-hez akarják illeszteni, akkor azt egy PCI csatolású PC-kártya interfészen át oldják meg. Ennél újabb megoldás, ami akár végképp frenetikusan új korszakot nyithat a WLAN-oknak, hogy elkészítették az USB-csatolós változatukat (Cypress, de a példa nyilván ragadós lesz). Az ilyen csatolók ugyanis minden mai USB interfésszel rendelkező géphez, PC-hez és mobilokhoz egyaránt egyszerűen és praktikusan használhatók.

A WLAN eszközök terjedése újabban a WLAN-LAN kombinált hálózatokként kezdenek terjedni, amivel a jelenlegi kábelinternetes szolgáltatások fele árában tudnak világhálós elérést nyújtani a végfelhasználóknak, területi rádiós szóró centrum köré telepített helyi szerverek és LAN-hálózatok kombinációjaként. A helyi LAN-szerver egyetlen WLAN csatolóval kapcsolódik a területi elérési ponthoz, a társasház, kis iroda, középvállalat pedig tipikusan UTP hálózati osztón (hubon, kacsolón vagy útválasztón) át éri el a világhálót. Természetesen egyedi gépek, és főként mobil eszközök is csatlakozhatnak, de a fajlagos kapcsolódási költség magasabb. Ez azonban csak az induló beruházást érinti, mert az egész technológiára jellemző, hogy telefon forgalmi költség NINCS(!), mivel nem modemes kapcsolaton át működik, akár a kábelinternet. Az egyik ilyen hazai megoldást ajánlja - egyelőre Budapesten és környékén - az infopoint Bt.

Azért a Bluetooth sem panaszkodhat a cégek erőfeszítéseit tekintve. Ez azonban leginkább a mobil telefonokat és a kézi asszisztenseket érinti a leginkább. A PC és PC-kártya arénában egyelőre hatalmas a lépéshátrány a 803.11x kategóriájú WLAN-okhoz képest, és az IDC szerint ezen a téren jelentős változás nem is várható. Továbbá, az UNSTRUNG marketing elemző hálószem egyik felmérése jelezte, a WLAN-ok ráadásul akár 10 évig is túlélhetik a 3G kategóriát. Nem mindig a fejlettségi színvonal teszi a piaci sikert. Az IBM szakértője, Brent A. Miller szerint, nem két konkurens technológiáról van szó, hanem egymást kiegészítőkről (WLAN és WPAN, az utóbbi: personal area network - 'személykörnyéki' hálózat).

A Comdex'2002 Seybold munkaebéd 8 résztvevőjéből csak a Verizon és a Sprint jelezte, hogy, elsőként az amerikai piacon, teljes mellszélességgel belépett a 3G arénába. Az AT&T Wireless pedig közel jár ugyan az induláshoz, de épp most határozott el egy halasztást. A Sun viszont Java, a Qualcom pedig általános fejlesztő eszközöket bocsátott rendelkezésre a mobilalkalmazásokhoz. A többiek lesik a fejleményeket, vagy egyedi megoldásokkal kísérleteznek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50