Kiábrándítóak lesznek az MMS-bevételek

Tóth Kristóf, 2003. január 27. 21:44
Csalódás vár azokra a mobilszolgáltatókra, amelyek bevételeik jelentős növekedését várják az MMS multimédia üzenetküldési szolgáltatástól, állítja egy piackutató cég friss jelentésében.
A Datamonitor elnevezésű piackutató cég szerint a mobilszolgáltatók 2005-re bevételeik 20-25 százalékát az adatalapú szolgáltatásokból, így többek között az MMS multimédiás üzenetekből szeretnék megszerezni. Ezt a tervet azonban aligha sikerül megvalósítaniuk, állítja a társaság.

A piackutató cég szerint az SMS-üzenetek az idei évben fogják a legnagyobb bevételt termelni Európában, az elkövetkező évektől pedig a fokozott konkurenciaharc az árak csökkenését, így a bevételek visszaesését fogja eredményezni. Az MMS néhány évig kompenzálni tudja majd ezt a kiesést, de hosszú távon korántsem fog akkora sikert aratni, mint amekkorát az SMS elért.

A Datamonitor szerint az MMS az elkövetkező négy évben összesen mintegy 388 százalékos növekedést fog elérni Európában, elsősorban a szolgáltatók agresszív népszerűsítési stratégiájának köszönhetően. Az MMS-üzenetekből származó bevételek azonban így is csak mintegy 4,9 milliárd dollárt fognak kitenni az öreg kontinensen 2006-ig.

"Az SMS jelentős bevételi forrássá nőtte ki magát az európai mobilszolgáltatók körében" - mondta Richard Clifford, a Datamonitor elemzője. "Az óriási népszerűség mellett a mobilszolgáltatók 95 százalék körüli haszonnal kínálják a szolgáltatást" - tette hozzá. Az elemző szerint azonban már korántsem ilyen kedvező a helyzet az MMS szolgáltatás esetében. A multimédiás üzenetek egy ideig ugyan kompenzálni fogják az SMS szolgáltatás kieső bevételeit, a szolgáltatók haszna azonban jóval kisebb lesz.

Clifford úgy véli, a szolgáltatóknak az MMS, illetve a mobiljátékok helyett inkább az e-mail, illetve azonnali üzenetküldő rendszerekre épülő megoldásokat kellene előnyben részesíteniük.

Kulcsszavak: +fohir +legfontosabb MMS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50