Mobilfizetés-piac

20 milliárdos bevétel 2005-ben

Kollár Csaba, 2003. február 16. 11:27
Az alábbi írásunkban röviden összefoglaljuk az ARC Group által publikált stratégiai jelentés főbb gondolatait.
A vállalat alapgondolata az, hogy 2005-re világviszonylatban közel 20 milliárd dollárra növekszik a mobilfizetés-piac bevétele. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy duplájára kellene növekedni a mostani szintnek ahhoz, hogy a nevezett összeghatárt el lehessen érni. A kutatócég ezt csak úgy tudja elképzelni, ha az elkövetkező időszakban számos új fizetési mód terjed el. Ezek között kiemelt fontosságot tulajdonítanak az előre fizetésnek az ATM-eken keresztül. A jelenlegi mobilfizetési módok - beleértve prémium SMS-üzeneteket - továbbra is népszerűek maradnak, különösen akkor, amikor a prémium eredményeként a fogadott üzenetek után az ügyfél számláján jóváírás történik. Ennek az eljárásnak egy továbbgondolása az előre fizetéses szolgáltatás, különösen a már említett ATM hálózatokon keresztül.

A virtuális fizetés jelenti a mobilfizetés következő generációját, számos lehetőséget biztosítva arra, hogy a digitális tartalmat bárhonnan el tudjuk érni, és szükség esetén fizetni tudjunk érte.

Ami a szolgáltatások műszaki hátterét illeti; a kereskedelmi infrastruktúrát támogató rendszerek kiépültek, vagy kiépítés alatt vannak, az eladáshelyi fizetési rendszereket fejleszteni vagy korszerűsíteni kell, mert csak így képesek kiszolgálni a megváltozott fogyasztói igényeket. Az igények között szerepel a mobiltelefonon keresztül történő fizetés a termékek és a szolgáltatások iránt, melyeket megvehetünk boltban vagy árusító automatából is.

Az ATM-ek és árusító automaták újabb generációja egyre inkább képes lesz kommunikálni a mobiltelefonokkal, felkínálva a lehetőséget, hogy a fogyasztók elérjék a virtuális pénzüket, illetve, hogy a vásárlást különböző bónuszpontokkal díjazzák. Ez azt eredményezi, hogy az árupiacon a szereplők bizonyos újrapozícionálása következik be, ugyanis a mobil hálózati szolgáltatók és partnereik, a hitelintézetek és a bankok egy integrált csomagrendszerben kínálják majd a fizetési feltételeket és módozatokat, amelyek miatt a hagyományos értékesítési/kereskedelmi csatornákat át kell gondolni és át kell alakítani.

Richard Jesty, a riport vezető szerzője elmondta, hogy "ezek az új fizetési trendek már most megfigyelhető az ázsiai régióban. Olyan árukiadó automatákat látunk, amelyek kommunikálnak a mobiltelefonokkal, és nem csak arra képesek, hogy hűsítőket adjanak ki, hanem a fogyasztónak személyére szabott várostérképekkel és egyéb hasznos információkkal is szolgálnak. A mobiljegyprojektek már szintén népszerűek Japánban. Ezek segítségével a mobiltelefon-tulajdonosok bérletet vásárolhatnak, illetve a vásárlások után bizonyos kedvezményeket vehetnek igénybe, szintén mobiltelefonjuk segítségével."

Hosszabb távon az ARC Group úgy véli, hogy a virtuális hitelkártya meghatározó eszköze lesz a makrofizetéseknek (melyet a kutatók úgy jellemeznek, hogy a vásárlások értéke meghaladja a 15 dollárt). Ez lehetőséget ad a nagyobb hitelkártya-szolgáltatóknak, melyek már világméretű hálózattal és technikai infrastruktúrával rendelkeznek, hogy olyan megoldásokat kínáljanak a fogyasztóknak, ahol a fizetési rendszerek bárhonnan, bármikor, bármilyen mobilkommunikációs eszközön keresztül elérhetők. Jelenleg a Visa és a Mastercard egyaránt együtt dolgozik hálózati szolgáltatókkal és bankokkal új fizetési rendszerek fejlesztésén. Számos esetben már tesztelik a mobilfizetési módozatokat. Az eddiginél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a pénzügyi tranzakciók biztonságosabbá tételére, illetve a rendszerek kialakításánál alapkövetelményként fogalmazzák meg, hogy azok akár mobilhálózatról, akár az internetről egyaránt elérhetők legyenek.

Úgy a mikro-, mint a makrofizetési szektorban az új üzleti modellek jelentik majd a kulcsot a mobilszolgáltatások piacának dinamikus növekedéséhez azzal, hogy a vásárlóknak alternatív megoldásokat kínálnak a könnyű/gyors fizetésre, illetve újfajta előnyökkel kecsegtetnek az értékesítési láncoknak is, feltéve, hogy azok időben képesek lesznek a váltásra.

Kulcsszavak: m-commerce +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14