A TeliaSonera a vártnál lényegesen jobb negyedéves eredményt ért el

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 9. 09:00
A svéd-finn TeliaSonera, a legnagyobb skandináv távközlési szolgáltató a várakozásokra rácáfoló jó első negyedéves eredményről számolt be csütörtökön, és megerősítette, hogy a tervezettnél hamarabb éri el a tartható haszonkulcs tervezett szintjét.
A működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) egyszeri tételek nélkül 7,56 milliárd svéd koronára nőtt az egy évvel korábbi 5,97 milliárdról, a költségcsökkentési program vártnál jobb eredményessége miatt. A szakértői várakozások 6,6 milliárd koronát jeleztek előre.

Az árbevétel a várakozásoknak megfelelően alakult, 20,35 milliárd korona lett.

Az EBITDA-kulcs az első negyedévben 37,2 százalék volt, jobb az előző évi 30,4 százaléknál. A TeliaSonera a jó adatok tükrében tervezettnél korábban éri majd el a 34 százalékos EBITDA-kulcs előirányzatot, jóllehet a harmadik és a negyedik negyedévben az EBITDA-kulcs csökken majd az első negyedévihez képest, amikor a szokásosnál alacsonyabb marketing- és termékfejlesztési költségekkel dolgozott a konszern. A TeliaSonera számára komoly feladatot jelent a svéd Tele2 és a finn Elisa Communications cégek javára elveszített piaci részesedés visszahódítása, ami költségnövelő tényezőként jelentkezik majd.

A svéd Telia és a finn Sonera egyesülésével tavaly decemberben létrejött konszern drasztikus hatékonysági intézkedéseket vezetett be International Carrier részlegénél, valamint dániai vezetékes távközlési részlegénél. A két alapító cég már az egyesülés előtt is komoly költségcsökkentő lépéseket tett haszonkulcsának növelése érdekében a telített skandináv távközlési piacon.

A díjbevétel felét adó svéd piacon végrehajtott költségcsökkentések 7,5 százalékpontos EBITDA-kulcs javulást hoztak a forgalom és a piaci részesedés csökkenése ellenére is. A TeliaSonera 40,6 százalékos kulccsal dolgozott, szemben a Telia2 38 százalékával, mivel az utóbbi előfizetői bázisának növelése érdekében nagyobb áldozatot hozott a nyereségességből.

Finnországban, a konszern nagyságra második piacán az EBITDA-kulcs 1,6 százalékponttal 41,7 százalékra emelkedett a kiélezett árharc közepette megnövekedett piaci részesedéssel párhuzamosan. A konkurens, az Elisa egy százalékponttal 23 százalékra növelte kulcsát.

A tőzsde pozitív hírként értékelte, hogy a TeliaSonera a februárban bejelentett néhány százalékpontos növelés után most a 2002-esnek megfelelő szintű tőkekiadásokat helyezett kilátásba az idei évre. A bevétel esetében évente néhány százalékpontos növekedést vár a konszern. A negyedév folyamán kitermelt magas pénzforgalmi többletnek köszönhetően a TeliaSonera kilenc százalékkal 34,6 milliárd koronára csökkentette adósság állományát.

A beszámolót követően a TeliaSonera részvénye tízszázalékos nyereséget is elért, mielőtt lejjebb korrigált volna. A délutáni órákban az árfolyam 6,2 százalékos emelkedéssel 31,00 koronán állt Stockholmban - szemben az európai távközlési részvényeket összesítő DJ Stoxx alindex 2 százalékos gyengülésével.

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

7-Zip 24.05

Kitűnő, ingyenes tömörítő Windowshoz. Betömörítés / kitömörítés: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP és WIM. Csak kitömörítés: ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR és Z.

2024. május 19. 13:26

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59