Tavaly 10,4%-kal növelte előfizetői számát az Axelero

forrás Prim Online, 2003. május 19. 17:47
Az Axelero Internet tevékenységének elmúlt egy éve alatt piacrészesedését a szélessávú internet-hozzáférések értékesítése terén növelte a legdinamikusabban.
A szélessávú technológiákon belül, az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb növekedést - közel 400%-ot - az ADSL termékek terén realizálta a cég. Ezt követték a kábelnet (248%), a vezeték nélküli helyi hálózati termékek (208%), majd a bérelt vonali termékek (32%) értékesítési eredményei. A kapcsolt vonali internetszolgáltatások terén az előfizetők száma az elmúlt év azonos időszakához képest enyhe mértékben csökkent. A teljes előfizetői számot vizsgálva 2002 azonos időszakához képest 15 080 előfizetővel nőtt az ügyfélszám, ami 10,4%-os növekedést jelent.

Az Axelero az elmúlt évben megtartotta vezető pozícióját a piacon. Saját adatai alapján az Axelero az ADSL piacon 4%-os növekedéssel megőrizte vezető helyét (51%) az 5%-os növekedést elérő Enternet (12%) és a 3%-os növekedést elérő GTS Datanet (12%) előtt. A bérelt vonali piacon 1%-os növekedéssel (23%) a cég átvette a vezető pozíciót az 5%-os piacrész-csökkenést elszenvedő Elender Csoporttól (19%), míg a harmadik hely az egy százalékot javító GTS Dataneté (18%). A dial-up piacon 3%-os csökkenéssel továbbra is az Axelero áll az élen (43%), míg a második helyen a Vivendi, az Enternet és a GTS Datanet osztozik 9-9%-kal. A kábelnet-előfizetések terén a UPC 9%-ot erősödve, 71%-os piaci részesedéssel vezeti a mezőnyt, míg az Axelero 11%-ot tartva megőrizte második helyét a 4%-kal visszaeső TVNet előtt (3%).

A hazai piacon a legmarkánsabb tendencia a szélessávú előfizetések internethozzáférések számának intenzív növekedése. 2001 vége óta az ADSL használóinak száma megtízszereződött, a kábelnet-használóké megháromszorozódott. A vállalati szegmensben is a szélessávú kapcsolatok terjedése zajlik. Ezt jól mutatja, hogy az Axelero ADSL Profi és BDSL termékeire előfizetők száma megtízszereződött, valamint hogy a DSL előfizetők száma 2002 negyedik negyedévére meghaladta a bérelt vonali előfizetések számát.

A jelenlegi hazai piacon még a dial-up előfizetés az uralkodó, de az alternatív technológiák erőteljes előretörése figyelhető meg. Az Axelero megbízásából a TÁRKI által végzett kutatás adatai szerint 2002-ben az otthoni hozzáférések 10%-át már e technológiák adták. Jelentős az átrendeződés továbbá az analóg és a digitális csatlakozások versenyében. A kutatás adatai összességében azt mutatják, hogy az otthoni hozzáférések uralkodó formáját azok a technológiák adják, amelyek a vezetékes telefonhálózathoz kapcsolódnak. 2002-ben az otthoni hozzáférések 56%-a analóg vonalon, 21%-a ISDN kapcsolattal, 14,6%-a kábeltévén és 3,1%-a ADSL segítségével kapcsolódott a világhálóhoz.

A TÁRKI adatai szerint a otthonok internetellátottsága 1998-tól 2002 őszéig 7%-kal bővült, 11%-ra. E növekedés az utolsó évben gyorsuló tendenciát mutatott, 2001 és 2000 között 2% volt. Ennél nagyobb értékben - 4%-kal - nőtt ez időszak alatt az otthoni PC-ellátottság, amely jelenleg 30%-os.

Az otthoni internethasználat további terjedési lehetőségét vizsgálva az elemzés rámutat, hogy olyan országok (Ausztria, Olaszország, Belgium), amelyek nagyság és földrajzi fekvés alapján hasonlítanak Magyarországhoz, és az összehasonlítás idejének kezdetén a penetráció megegyezett a jelenlegi hazai szinttel, a következő két év alatt 10-12%-os növekedést értek el. A tanulmány ebből az összevetésből kiindulva a következő évekre szintén 10-12 százalékpontos növekedést jósol a hazai internetelérések növekedése terén is.

A felmérés - a lakosságot bizonyos jellemző paraméterek alapján felosztva - megvizsgálta, hogy az internetpiaci belépéshez pillanatnyilag melyik csoport tagjai állnak a legközelebb. Az eredmény szerint ebbe a csoportba azok tartoznak, akik teljesen ellátottak az internetezéshez szükséges alapvető műszaki, technikai feltételekkel (vezetékes telefon, PC), és akik már használták az internetet, ezen háztartások becsült száma meghaladja a 350 ezret. A potenciális előfizetők sorának második helyén azok állnak, akik rendelkeznek a szükséges eszközökkel, de még nem használták soha az internetet, az ilyen háztartások száma közel 220 ezer. A kutatás azt is megerősíti, hogy az otthoni internethasználat terjedésében a pillanatnyilag eszközhiányos háztartások piaci belépésével rövidtávon igen kis mértékben lehet számolni.

Az Axelero fontosnak tartja hangsúlyozni azt, amire a kutatás is rámutat, hogy az internet terjedését elsősorban nem az előfizetések ára, hanem a szükséges infokommunikációs eszközök és az internetről szerzett tudás és tapasztalat befolyásolja. A vállalat szerint az internet további terjedéséhez szemléletváltásra van szükség: azt a kérdést kell előtérbe helyezni, hogy Magyarország másik nyolc és fél millió lakosa miért nem használja az internetet. E csoportnak kell segíteni az első lépés megtételében, elsősorban pozitív kommunikációval és edukációval.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50